Lövésekkel állítottak meg több tucat illegális bevándorlót Röszkénél

Publikálás dátuma
2020.01.28. 09:00

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI
A rendőrség szerint 60 ember próbált átjutni a határon, közülük négyet végül letartóztattak. Most Röszke és Szeged között minden egyes autót átvizsgál a rendőrség.
Egy nagyobb csoport megpróbált jogellenesen Magyarország területére bejutni Csongrád megyében, a rendőrök megakadályozták őket – írta közleményében a rendőrség. Kiemelik: az eset során
egy szolgálatban lévő fegyveres biztonsági őr több figyelmeztető lövést adott le.

Azt írták, kedd hajnalban, fél 6 körül történt, hogy a Röszke Közúti Határátkelőhely két oldalán közel egy időben próbált meg jogellenesen az ország területére bejutni a „nagyobb migránscsoport”. A zárva tartó határátkelőhely őrzését végző fegyveres biztonsági őr ezt észlelve három figyelmeztető lövést adott le. A helyszínre irányított járőrök körülbelül 60 ember határátlépését akadályozták meg – kérdés persze, hogy a ködös, fénytelen hajnalon mennyire tudták pontosan megbecsülni a számukat. Ami viszont tény:
4 embert feltartóztattak, a területet pedig lezárták.

Az MTI azt írta, az autópálya-határátkelőhelyen folyamatos a forgalom, de Röszke és Szeged között a rendőrök több ellenőrzőpontot állítottak föl, minden járművet megállítottak és átvizsgáltak.
A szerbiai határőrség később közölte: elfogtak 37 migránst, akik annak a körülbelül 60 fős csoportnak a tagjai voltak, amely kedd hajnalban erőszakosan kísérelt meg bejutni Magyarországra a Röszke 2 közúti határátkelőhelynél. Az elfogottakat átadták a magyarkanizsai rendőrségnek. Papp Károly rendőr altábornagy, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója pedig arról beszélt, az illegális migránsok hétfőn csoportosan két hullámban, 5 óra 20 perckor, majd 5 óra 30 perckor erőszakosan kíséreltek meg bejutni Magyarországra a Röszke 2 közúti határátkelőhelynél. A helyszínen tartózkodó rendőrök az első betörési kísérletet sikeresen megakadályozták, egy főt elfogtak. A következő kísérletnél egy mintegy hatvan-hetven fős csoport kísérelt meg bejutni, a határátkelő épületének védelmét ellátó három biztonsági őr egyike felszólítás után három figyelmeztető lövést adott le a levegőbe, ekkor a csoport megtorpant, nagy része visszafutott Szerbiába, közben a rendőrök a helyszínre érkeztek – jelentette ki.

Pintér Sándor belügyminiszter kedden közölte: működött a határvédelmi rendszer hajnalban. Hozzátette: már múlt héten voltak arról információik, hogy illegális bevándorlók több helyen megkísérlik a törvénytelen behatolást Magyarországra. A hajnali áttörési kísérlet ezt alátámasztotta, a rendőrség azonban erre felkészült, és bebizonyosodott: senki nem tud Magyarország területére észrevétlenül átjutni – fogalmazott. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt hangsúlyozta, hogy a szerb-magyar államhatár komoly nyomás alatt áll, januárban eddig 3400-an kíséreltek meg Magyarországra bejutni.

Szerző
Frissítve: 2020.01.28. 18:29

Kiderült, miért ölte meg apját a 15 éves orgoványi fiú

Publikálás dátuma
2020.01.27. 12:19
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség indítványozta a fiatal letartóztatását.
A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség emberölés bűntette miatt indítványozta annak a tizenöt éves fiúnak a letartóztatását, aki múlt szombaton hajnalban, Orgoványon, egy családi veszekedés során konyhakéssel többször megszúrta az apját, aki a helyszínen meghalt – derül ki az ügyészség közleményéből. A megalapozott gyanú szerint a gyermekotthonból megszökött fiú péntek délután jelent meg szülei orgoványi tanyáján. Késő este az egész család italozott, majd az éjjeli órákban a fiú szülei összevesztek és bántalmazták egymást. A fiatal emiatt távozni akart, de a szoba ajtajánál az apja a karjánál fogva visszarántotta. Dulakodni kezdtek és a földre kerültek, majd a fiú meglátott a földön egy konyhakést, amivel még a földön többször hátba, illetve egyszer fejen szúrta az apját. A szúrások következtében a férfi a helyszínen meghalt, a rendőrséget a fiú értesítette telefonon. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a fiút szombat hajnalban őrizetbe vették, gyanúsítottként hallgatták ki emberölés bűntette miatt, majd kezdeményezték a letartóztatását. A fiatalkorú gyanúsított beismerte a tettét. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség indítványozta a fiú letartóztatását, ugyanis a terhére rótt bűncselekmény súlyossága, büntetéssel fenyegetettsége miatt tartani kell attól, hogy a magyarországi kötődéssel nem rendelkező, román állampolgárságú fiatalkorú a hatóságok elől megszökne, elrejtőzne. Megalapozottan feltehető ezen kívül az is, hogy a fiatalkorú gyanúsított az eljárás résztvevőinek a befolyásolásával, megfélemlítésével megnehezítené a bizonyítást – áll a közleményben. A főügyészség indítványáról a Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója 2020. január 27-án fog dönteni.
Szerző

Vonat gázolt el egy embert Gárdonynál

Publikálás dátuma
2020.01.27. 12:07
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A helyszínelés befejezéséig Gárdony és Ódinnyés között csak egy vágányon közlekedhettek a szerelvények.
Elgázolt egy embert a Székesfehérvárról Kőbánya-Kispestre tartó G43-as személyvonat Gárdonynál – közölte a Mávinform. A helyszínelés befejezéséig Gárdony és Ódinnyés között csak egy vágányon közlekedhettek a vonatok, az utasok a Székesfehérvár-Déli pályaudvar közötti Z30-as vonatra szálltak át. A baleset miatt hétfőn nem közlekedik a Kőbánya-Kispestről Martonvásárra 10:57-kor és a Martonvásárról Kőbánya-Kispestre 12:10-kor induló S36-os jelzésű személyvonat. 
A Mávinform később közölte: Gárdonynál befejezték a helyszínelést, így Gárdony és Ódinnyés között mindkét vágányon közlekedhetnek a vonatok. A menetrend fokozatosan áll helyre.
Szerző
Frissítve: 2020.01.27. 14:07