Visszavonta a mentelmi jogi kérelmét Netanjahu

Publikálás dátuma
2020.01.28. 15:09

Fotó: ODED BALILTY / AFP
Aviháj Mandelblitt főügyész ezután benyújtotta a jeruzsálemi körzeti bírósághoz a kormányfő elleni vádiratokat.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök visszavonta a parlamentnek (kneszet) benyújtott mentelmi jogi kérelmét – jelentette az izraeli katonai rádió kedden. Miután Netanjahu visszavonta kérelmét, Aviháj Mandelblitt főügyész benyújtotta a jeruzsálemi körzeti bírósághoz a kormányfő elleni vádiratokat. Az ügyészség három vádiratot készített el. Az elsőt, amely jelentős értékű ajándékok elfogadására vonatkozik, ezres, a másodikat, amely a Jediót Ahronót című újság tulajdonos-főszerkesztőjével folytatott médiabefolyásolási ügyben készült, kétezres, a harmadikat pedig, amely a Bezeq telekommunikációs nagyvállalat tulajdonosával folytatott korrupciós ügyben született, négyezres számmal látták el. Benjámin Netanjahu Izrael első hivatalban lévő miniszterelnöke, aki ellen bűnügyi vádiratot nyújtottak be. A 120 tagú izraeli parlamentben a többség, 65 képviselő a mentelmi jog elutasítását támogatta, és előzetes várakozások szerint kedden megszavazta volna a mentelmi kérelemről döntő bizottság felállítását, ha közben nem érkezik meg a miniszterelnöktől a visszavonási kérelem. Az izraeli törvények szerint a kormányfőnek nem lesz lehetősége mentelmi jogot kérni a következő, a március 2-i parlamenti választások nyomán megalakuló új parlamenttől. A választások után várhatólag megkezdődik a bírósági eljárás. Az izraeli jogrend értelmében a vádirat benyújtása után harminc nap állt Netanjahu rendelkezésére a mentelmi jogi kérelem benyújtására, amit az erre szolgáló időszak végén a kormányfő megtett.
Szerző

Már kapható a koronavírus-vakcina Ukrajnában, csak az a baj, hogy hamis

Publikálás dátuma
2020.01.28. 14:48
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Azt nem tudni, hogy a 100 dollárért hirdetett hamisítvány valójában mi, de bizonyosan nem a vírus elleni védőoltás, azt ugyanis még nem fejlesztették ki.
Ukrajnában néhány csaló már rájött, hogyan húzzon hasznot a koronavírus megjelenéséből - írja a Korrespondent.net hírportál nyomán a Kárpátinfó.net. Az ország egyik legnagyobb hirdetés-portálján január 27-én jelent meg a hamis védőoltás, amit állítólag izraeli szakemberek fejlesztettek ki.
A csalók azt is hozzátették, hogy a járvány elérte Ukrajnát, de ez sem igaz.

Azt nem tudni, hogy a 100 dollárért - körülbelül 30 ezer forintért - hirdetett hamisítvány valójában micsoda. Ha egyáltalán küld valamit átvert vevőinek a harkovi illetőségű hirdető, azt jobban teszik a csalás áldozatai, ha nem szúrják magukba. Bármi lehet ugyanis, csak koronavírus-vakcina nem: azt ugyanis még nem fejlesztették ki.
Szerző

Felmentették a vagyonnyilatkozata miatt botrányba keveredett horvát minisztert

Publikálás dátuma
2020.01.28. 14:42
Milan Kujundzic
Fotó: Alen Gurovic / AFP/NurPhoto
A dokumentumban több ingatlan értéke is tévesen volt feltüntetve, emellett nem magyarázta meg, honnan volt pénze egy új ház megvásárlására Zágrábban.
Felmentette tisztségéből Milan Kujundzic egészségügyi minisztert kedden Andrej Plenkovic horvát kormányfő, miután a sajtó az elmúlt napokban arról írt, hogy a tárcavezető hamis vagyonnyilatkozatot nyújtott be. Kujundzic a nyolcadik miniszter a jelenlegi kormányban, aki botrányba keveredett, és emiatt távoznia kell. A miniszter vagyonnyilatkozatában több ingatlan értéke is tévesen volt feltüntetve, emellett nem magyarázta meg, honnan volt pénze egy új ház megvásárlására Zágrábban. A tárcavezető keddi sajtóértekezletén elismerte, hogy tévesen töltötte ki vagyonnyilatkozatát, de azt állította, hogy ez nem volt szándékos. Az ellene zajló sajtókampányt „érdekcsoportok szervezett támadásának” minősítette. Ezért, mint mondta, úgy döntött, hogy nem mond le a tárca éléről, hanem a kormányfőre bízza sorsát. Plenkovic döntését szakmai okokkal indokolta, mondván, hogy a kínai koronavírus okozta járványra való felkészülés helyett a tárcavezető más ügyekkel foglalkozott. A horvát egészségügyi ellátórendszer alulfinanszírozott és drasztikusan túlterhelt, emellett egyre több orvos és szakdolgozó hagyja el az országot. Ellenzéki képviselők már korábban is követelték a miniszter lemondását, felróva neki, hogy rosszul végzi munkáját, ami miatt csak tovább romlik a helyzet.
Szerző