Előfizetés

Eddig hét magyar kérte, hogy segítsenek nekik kijutni Kínából

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.01.28. 17:33

Fotó: Alexandr Kryazhev / AFP
Szijjártó szerint ők egy evakuációs akcióban, légi úton tudják majd elhagyni a területet.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sem belföldön, sem külföldön nem tud koronavírus-fertőzésben érintett magyar állampolgárról – közölte a KKM-et vezető Szijjártó Péter kedden Budapesten, újságírói kérdésre válaszolva. Elmondta, nyolc magyar állampolgár tartózkodik a járvány gócpontjának számító Hupej tartományban, közülük heten kívánják elhagyni a térséget. Ők egy evakuációs akcióban, légi úton tudják majd elhagyni a területet – tette hozzá, jelezve: az európai uniós tagországok között szoros koordináció működik, a franciák, németek, portugálok szervezik állampolgáraik kimentését, légi úton. Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország mindhárom országgal felvette a kapcsolatot, hogy a Kínát elhagyni akaró hét magyar kiutaztatását meg lehessen szervezni.

Négy gyanús eset volt Magyarországon

Ugyancsak kedden, egy sajtótájékoztatón Kásler Miklós azt mondta, minden magyar kórház felkészült az új koronavírusos betegek fogadására. Az emberi erőforrások minisztere hozzátette: az esetleges betegek elkülönítésére a budapesti Szent László kórházat jelölte ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Hangsúlyozta, hogy a betegség Európában még csak elszórtan jelent meg. A jelenlegi információk szerint Franciaországban három, Németországban egy igazolt esetet találtak, Ausztriában és Romániában egy-egy nem igazolt beteget jelentettek, Magyarországon pedig két esetben merült fel a gyanú, de mindkettőnél kizárták a betegséget. Mint mondta, a  kínai koronavírusról annyit tudunk, hogy a tavaly novemberben megjelent új törzs állatról terjedt emberre, de egymást is megfertőzhetik az emberek. A tárcavezető kiemelte, hogy a magyar járványügyi rendszer rendkívüli tradíciókkal rendelkezik, már több ízben bizonyította hatékonyságát és felkészültségét.

Kialakították az eljárásrendet

Müller Cecília országos tisztifőorvos hangsúlyozta: Magyarországon jelenleg új koronavírusos beteg nincs, de nem zárható ki a behurcolás. Az új vírus gyors azonosítására, felfedezésére felkészültek az NNK és a területi szervek, a kormányhivatalok, a járási hivatalok munkatársai is. Elmondta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározottak alapján kialakították az eljárásrendet. Eszerint, ha gyanús, valószínűsített vagy igazolt esetet fedeznek fel, akkor úgynevezett megfigyelőrendszer lép életbe. Ennek keretében információkat gyűjtenek az esetlegesen szükségessé váló intézkedések megtételéhez. Közölte: gyanúsnak számítanak az olyan, még kivizsgálatlan esetek, amelyeknél felmerül a fertőzés lehetősége, vagyis fennállnak a betegség tünetei: láz, elesettség, száraz köhögés. Magyarországon utazási korlátozásokat egyelőre nem vezettek be, de tanácsokat fogalmaztak meg: fontos a gyakori, rendszeres kézmosás, a köhögés, a tüsszentés etikai szabályainak betartása. Utazáskor megfontolandó a szájmaszk viselése is – mondta a tisztifőorvos. A Kínából érkező csomagokról, élelmiszerekről azt mondta: ezek nem jelentenek veszélyt, de a csomagok kinyitása után feltétlenül kezet kell mosni, az élelmiszerkezelés szabályait (mosás, hőkezelés) pedig be kell tartani. Kitért arra is, hogy Magyarország az influenzaszezon közepén van, miként Kína is, ezért továbbra is javasolják az influenza elleni védőoltást. Kifejezetten a koronavírus ellen még nincs védőoltás, de számos kutatás zajlik – közölte.

Tizennégy nap a lappangási idő

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa elmondta: ennek a koronavírusnak – a korábbiakkal összehasonlítva – jóval alacsonyabb, egy-két százalék a halálozási rátája. A halálesetek főleg olyan idős emberek körében fordultak elő, akiknek több más betegségük is volt. Mellettük a hozzátartozók és az egészségügyi személyzet van a legnagyobb veszélyben. A megbetegedés gyermekeknél nem jellemző – emelte ki. Kitért arra is, hogy ez a vírus „nem nagyon” terjed emberről emberre, a mértéke meg sem közelíti az influenzáét. Mivel a betegség lappangási ideje maximum tizennégy nap, a főorvos azt javasolja, hogy aki tizennégy napon belül érkezett a járványos területről – a közép-kínai tartományokból – és tüdőgyulladás jeleit észleli magán, forduljon orvoshoz. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn mérsékeltről magas szintűre módosította a tüdőgyulladással járó új koronavírus nemzetközi veszélyességét. Az nCov-2019 nevű vírusnak keddig Kínában már több mint száz halálos áldozata van, és világszerte, számos országban több ezren fertőződtek meg tőle.

Szerdán már kevesebb lesz az eső, de hózáporok jöhetnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.28. 17:30
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -4 fok között valószínű.
A csapadékos keddhez képest szárazabb szerda vár ránk, de változékony lesz az idő, és futó záporoktól ez a nap sem lesz mentes – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint felhőátvonulásokra lehet számítani több-kevesebb napsütéssel, elszórtan záporral, hózáporral. Élénk, helyenként erős lesz a nyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -4 fok között valószínű, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 8 fok között várható.
Csütörtökön kezdetben többnyire napos időre számíthatunk, majd délutánra megnövekszik a felhőzet. Helyenként zápor, hózápor alakulhat ki, és a nyugati, délnyugati szél élénk vagy erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 9 fok között alakul. 
Pénteken erősen felhős idő várható, de délután a Dunántúlon napos időszakok is lehetnek. Kezdetben többfelé, délután kevesebb helyen várható eső, zápor. Az nyugati, délnyugati szél élénk vagy erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és +4, északkeleten 0 és -3 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország nagy részén 7, 13, északkeleten 3, 7 fok között valószínű.
Szombaton többnyire közepesen vagy erősen felhős időre számíthatunk, helyenként eső, zápor várható. A délnyugati szél élénk vagy erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1, +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 7, 14 fok között valószínű.
Vasárnap is közepesen vagy erősen felhős időre számíthatunk, szórványosan alakulhat ki eső, zápor. A nyugatias szél többfelé megerősödik, főként az ország északkeleti harmadán viharos erejű széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 15 fok között valószínű.

Csenyéte: „Szörnyű tévképzetek élnek”

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2020.01.28. 17:01

Fotó: Népszava
A gettósodott falvakban élő cigányság olyan csapdában van, ahonnan nem látszik a kiút. Ladányi János erre már tizenöt évvel ezelőtt figyelmeztetett.
A miniszterelnöknek tartózkodnia kellene az olyan kijelentésektől, amelyek alkalmasak a cigányság elleni gyűlöletkeltésre – hangsúlyozta Ladányi János szociológus, közgazdász, akit arról kérdeztünk, milyen tanulságai és következményei lehetnek a csenyétei halálesetnek. A borsodi Cserehátban lévő Csenyéte az ország legszegényebb települései közé tartozik, lakói túlnyomórészt romák. A közelmúltban egy férfi meghalt, miközben a kihívott mentők arra vártak, hogy megérkezzenek a biztosításukra kivezényelt rendőrök. Ladányi János tizenöt éven keresztül kollégáival együtt rendszeresen járt Csenyétére. Egyszer sem fordult elő, hogy bárki fenyegette volna, soha nem érzett félelmet. Tapasztalatai szerint Csenyéte, rendkívül rossz helyzete ellenére, békés falu. Kiss István polgármestert, akire még gyerekkorából emlékszik, rátermett településvezetőnek tartja.
Ezzel együtt – hívta fel a figyelmet a szociológus – tudomásul kell venni, hogy gettósodott körülmények között, ahol tartós mélyszegénység és kirekesztettség alakult ki, az emberek hajlamosak mindenkire ellenségként tekinteni, aki a külvilágból érkezik. Bőven elképzelhetők feszültségek. A haláleset ügyében Ladányi mindenképpen tisztességes, szakszerű és gyors vizsgálatot sürget annak kiderítésre, hogy pontosan mi történt. Ladányi János korábban már részletesen feltárta, hogyan vált a mintegy félezres falu gettótelepüléssé. A Csenyéte történetéről szóló, Szelényi Ivánnal közösen írt tanulmánya 2005-ben kötetben (Szociális és etnikai konfliktusok, Új Mandátum Könyvkiadó) is megjelent. Csenyétén a XIX. század végén, mivel a növekvő létszámú parasztságnak szüksége volt a belterületekre, telepet hoztak létre a cigányoknak. Az integráltabb romákat nem vonzotta, hogy silányabb házakba költözzenek a falu szélére: a jobb sorshoz szokott családok elmenekültek a telepi lét elől. A telep létrehozásával a falu „megnyitotta a cigány bevándorlás zsilipjét”. Az így kialakított térbe a szomszédos községekből kevésbé konszolidált családok költöztek be. A fél évszázadig tartó szegregációt (elkülönítést) a szocializmusban – ellentmondásoktól sem mentes – reintegrációs (visszailleszkedési) időszak követte, ami azonban nem bizonyult hosszú életűnek.
A hetvenes években megindult a parasztság kiáramlása Csenyétéről. Ingatlanjaikra az egyetlen lehetséges vevő a cigányság volt. Banki közreműködéssel a falusi házakat olyan áron adták el romáknak, amilyen áron azok máskülönben értékesíthetetlenek lettek volna. A folyamat visszafordíthatatlanná vált: a házvásárlásra felvett kölcsön a romákat bezárta a faluba, a nem cigány vevők szemében az ingatlanok értéküket vesztették, az olcsó árak miatt újabb szegény családok jöttek. „A kisfalusi magyar cigányság olyan társadalmi csapdában van, melyből nehéz látni, hogy mi is a kiút, van-e egyáltalán kiút” – olvasható a másfél évtizeddel ezelőtt megjelent tanulmányban. Valamit mégis tenni kell. Csenyétén van orvosi rendelő, de nincs orvos. Úgy általában: nincs semmi – konstatálta Ladányi János. Az orvosi ellátás megteremtése mellett a sürgős intézkedések közé sorolta, hogy javítani kell a tömegközlekedés helyzetén. Így lehet elérni, hogy a szinte teljesen elzárt falu kitörjön az elszigeteltségből. A szociológus szerint legalább olyan fontos közlekedésre költeni, mint közmunkára. Van, ami nem anyagi kérdés. Ladányi János felidézte, hogy a kormányfő „munka nélkül szerzett” pénznek minősítette, ezért az emberek igazságérzetét sértő bírósági döntésnek nevezte a gyöngyöspatai roma gyerekeknek iskolai szegregáció miatt megítélt kártérítést. Orbán Viktor nyilatkozatára ráerősített a kormányzati propaganda, a jobboldali sajtó és a szélsőjobboldal. Elfogadhatatlan, hogy a miniszterelnök egy hátrányos helyzetű kisebbség ellen hergelje a közvéleményt. Így is „szörnyű tévképzetek élnek” a társadalomban – mondta Ladányi János. A csenyétei eset nem kivételes az országban, több száz gettósodott település van, sőt már gettósodott térségek is léteznek. Ezek túlnyomó többsége eddig békés volt. Ha nem fejeződik be a cigányellenes hangulatkeltés, akkor – jegyezte meg a szociológus – „senki ne csodálkozzon azon, hogy olyan dolgok is megtörténhetnek, amelyeknek nem lenne szabad megtörténniük”.