Brexit;Európai Parlament (EP);

2020-01-29 07:30:00

Megváltoznak az európai parlamenti erőviszonyok: erősödik a néppárt és a déli szárny

Az osztozkodással a nagy tagállamok járnak jól: Franciaország és Spanyolország öt-öt képviselővel küldhet többet, Olaszország és Hollandia három-három taggal növelheti a küldöttségét.

Szombattól megváltoznak az európai parlamenti erőviszonyok: kissé meggyengülnek a balliberálisok, viszont megnő a déliek befolyása. A Brexit másnapján az Európai Parlament létszáma 751-ről 705 fősre csökken. Távozik 73 brit képviselő, a helyükre pedig csak 27-en érkeznek, hogy feltöltsék az addig aránytalanul alacsony képviselettel rendelkező nemzeti delegációkat. A maradék helyeket a majd ezután csatlakozó országoknak tartják fenn.

Az osztozkodással a nagy tagállamok járnak jól: Franciaország és Spanyolország öt-öt képviselővel küldhet többet, Olaszország és Hollandia három-három taggal növelheti a küldöttségét. Két fővel nő az ír delegáció, eggyel-eggyel a dán, az észt, a finn, a horvát, a lengyel, az osztrák, a román, a svéd és a szlovák. A többi 13 tagállam, köztük Magyarország, nem jut újabb parlamenti helyekhez.

A mozgások nem befolyásolják a frakciók rangsorát, pusztán némiképp átrendezik az erőviszonyokat. Az EP-ben továbbra is sorrendben a kereszténydemokraták, a szocialisták, a liberálisok és a zöldpártiak alkotják a négy legnagyobb politikai csoportot, őket követik a szélsőjobboldaliak, az euroszkeptikusok és a szélsőbaloldaliak.

A Brexit győztese egyértelműen az Európai Néppárt (EPP) frakciója, amelyből egyetlen képviselő sem távozik, viszont öt újabb érkezik, és a létszáma ezzel 187 fősre emelkedik. A második legnagyobb politikai csoport, a szocialistáké hat parlamenti helynek int búcsút, és így 148 fősre csökken. A sorban harmadik liberális frakció szenvedi el a legnagyobb vérveszteséget: 108 helyett 97 képviselőjük ül majd a parlamenti padsorokban. Februártól már csak 67 zöldpárti politikus képviseli a környezetvédők pártját az EP-ben, a korábbi 74-gyel szemben. A szélsőjobb három taggal bővül, az euroszkeptikusok frakciója ugyanennyivel csökken, a szélsőbal egy képviselőt veszít. A sehová nem tartozók blokkját gyarapító Brexit-pártiak távozásával csaknem megfeleződik a függetlenek létszáma.

A közösségi jogszabályok és a határozatok elfogadásához ezután is elegendő lesz az EP három meghatározó politikai csoportjának – az Európai Néppártnak (EPP), a szocialistáknak és a liberálisoknak – a támogatása. 432 parlamenti helyükkel még mindig kényelmes többséget alkotnak. De a balliberális oldal viszonylagos meggyengülése egyrészt megerősíti az EPP alkupozícióját, másrészt helyzetbe hozhatja a zöldpártiakat, akik eddig kimaradtak a három nagy egyezkedéséből.

A szélsőjobboldaliak valamivel többen lesznek, a csaknem 30 fős brit Brexit-párti delegáció távozásával mégiscsak a mérsékelt erők nyernek teret az uniós törvényhozásban. Mint a VoteWatch nevű internetes portál elemzése rámutat, a Brexit a geopolitikai erőviszonyokat is módosítani fogja, mivel az újonnan érkezők csaknem fele a déli tagállamokból jön. A felduzzadt francia, olasz és spanyol jelenlét  a törvényalkotásra is hatással lesz, mert a mediterrán képviselők egy sor kérdésben hasonló álláspontot szoktak elfoglalni: hagyományosan a protekcionizmus és az állami beavatkozás hívei.