Római-part;Római-gát;Budapest;Fővárosi Közgyűlés;

2020-01-29 15:05:59

Római-part: megszavazta a mobilgátnak búcsút intő tervet a Fővárosi Közgyűlés

1,9 milliárdból, az árvízvédelem kérdésén túlmutatóan foglalkoznak a teljes hullámtér jövőjével.

A Római-parton a Királyok útja - Nánási út árvízvédelmi nyomvonalon már meglévő védmű fejlesztését is megvizsgáltatja Budapest egy újabb, a védműre vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányban, miután a Fővárosi Közgyűlés szerdán elfogadta a városvezetés javaslatát, ami szakít a Duna-parti fővédvonal koncepciójával. A képviselők 19 igen, 2 nem szavazat ellenében, 6 tartózkodás mellett fogadták el Dorosz Dávid és Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes előterjesztését. A Közgyűlés még november 5-én rendelt el változtatási tilalmat a Római-partot érintően, hogy szakmai és társadalmi párbeszéd keretében születhessen döntés annak fejlesztéséről.

"A változtatási tilalom elrendelése mögött meghúzódó várospolitikai elképzelés szakítana azzal a korábbi koncepcióval, amely a Duna-part közelébe helyezné át az árvízi fővédvonalat, mivel ez a természetes part lerombolásához vezetne, ráadásul komoly műszaki nehézségeket és kockázatokat is felvet" - áll az elfogadott javaslatban, amely szerint ezért mielőbb szükséges megkezdeni a Királyok útja - Nánási úti nyomvonalon húzódó védmű megerősítésének megvalósíthatósági vizsgálatát. Elengedhetetlen, hogy az árvízi védekezés reális változatainak egységes felmérése és számbavétele megtörténjen - írták.

A közgyűlés azt is kimondta, hogy az árvízvédelem kérdésén túlmutatóan foglalkoznak a teljes hullámtér jövőjével. Az árvízvédelmet célzó megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére, a teljes hullámtéri terület fejlesztését célzó átfogó szakmai és társadalmi egyeztetést megvalósító közösségi tervezésre, valamint a kivitelezés finanszírozására 1,9 milliárd forintot különítenek el.

A Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmének teljes körű megoldásáig a fővárosi árvízvédekezési feladatokat ellátó Fővárosi Csatornázási Művek a meglévő védművön - szükség esetén a védmű védképességének ideiglenes megemelésével - ellátja az esetlegesen szükséges védelmi intézkedéseket.