Fidesz;Kubatov-lista;Mirkóczki Ádám;egér;

2020-01-30 14:35:24

Fénymásolt ajánlóív és Kubatov-lista került elő az egri polgármesteri hivatalban

Mirkóczki Ádám polgármester lemondásra szólította fel a fideszeseket, miután a kormánypárti képviselő, Nyitrai kampányához köthetőek a szerinte börtönbüntetést érő papírok.

Fénymásolt ajánlóívek és feltételezett "Kubatov-listák" kerültek elő az egri polgármesteri hivatal egyik alpolgármesteri irodájának szekrényéből - írja az Egri ügyek. A listákról közzétett képek alapján azok egri választópolgárokat sorolnak névvel, lakcímmel, emellett egy 7-es skálán értékelik pártos aktivitásukat is. Ha ez valóban a hírhedt, Kubatov Gábor fideszes pártigazgatóról elnevezett lista, akkor a 7-essel jelöltek a legértékesebbek a Fidesznek.

A papírokon szereplő nevek mellett pipák jelzik, hogy a listákat használták is. Más képeken olyan adatlapok láthatóak, amin az ugyancsak névvel, lakcímmel sorolt egriek mellé látszólag pártpreferenciájukat, szavazási hajlandóságukat tüntették fel, továbbá, hogy aláírtak-e vagy sem, esetleg be sem engedték az aktivistákat. A fentiek mellett olyan dokumentum is előkerült, ami állítólag az aktivisták aláírásgyűjtéseit összegzi. Hogy az egész dokumentum-köteg a Fideszhez tartozik, azt már csak az is sejteti, hogy a kormánypárti vezetés melletti érvelőkártyák is vannak köztük. Ennél is valószínűbbé teszi a kapcsolatot az, hogy

Mirkóczki Ádám polgármester példátlan botránynak nevezte csütörtöki, napirend előtti felszólalásában azt, ami lelepleződött. A papírok léte szerinte kimeríti a választási eljárások rendjéről szóló törvény megsértését, 1-3 év szabadságvesztés is járhat érte.

- jelentette ki Mirkóczki. Még ma hivatalos feljelentést fognak tenni - tette hozzá, megjegyezve, hogy a Btk. még az üres ajánlóívek lefénymásolását is bünteti, nem hogy a kitöltöttekét. "Önök jogosulatlanul, méltatlanul és teljesen törvénytelenül jártak el a választási kampányokban" - fogalmazott a polgármester, aki szerint a fideszes képviselőknek le kell mondania.

Kerestük a dokumentumok keletkezésének idején a polgármesteri posztot betöltő fideszes Habis Lászlót, illetve a körzet országgyűlési képviselőjét, Nyitrai Zsoltot is, de nem válaszoltak kérdésünkre. Oroján Sándor, az egri önkormányzat Fidesz-frakciójának vezetője - Nyitrai Zsolt jobbkeze – lapunkhoz eljuttatott közleményében azt írta: visszautasítja Mirkóczki Ádám vádjait és feljelenti őt.