Pécs;

2020-01-31 07:45:00

Eltűnt pécsi százmilliók nyomában

A város új vezetése sok furcsaságot talált az önkormányzat cégeinél folyó átvilágítás során.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával jelentette fel a Pécsi Vagyonhasznosító (PVH) Zrt. felmentett vezérigazgatóját a városháza, mivel az önkormányzat cégeinél folyó átvilágítás szerint a volt vezető két ingatlan eladásakor százmilliós nagyságrendű kárt okozott. Minderről az átvilágítást végző 11 tagú ügyvédcsapat egyik jogásza, Bodnár Imre tájékoztatta az újságírókat.

A két ügy egyikéről már írtunk. A PVH 2017 októberében eladta a belvárosban álló 12 szobás Aranyhajó Fogadót, s a vevő egy ügyvéd letéti számlájára utalt ezért 158 millió forintot. A vagyonhasznosító vezetője, Szentgyörgyi Dávid azonban nem gondoskodott arról, hogy a pénz átkerüljön a cég számlájára. Az őszi választáson a Pécset 2009 óta irányító Fideszt legyőzte az ellenzéki összefogás, s az új városvezetés az önkormányzat cégeinek átvilágításakor szembesült azzal, hogy a fogadó árát két éve nem kapta meg és nem is igényelte az amúgy komoly hitellel küszködő vagyonhasznosító. Péterffy Attila, polgármester utasította Szentgyörgyit, hogy rendezze a követelést, ám a számláról csak 21 millió érkezett. Ezek után felmentették posztjáról a vezérigazgatót. Később az ügyvéd azzal magyarázta a vártnál kevesebb pénz utalását, hogy város tartozik neki 104 milliós munkadíjjal, amit az vezérigazgató leigazolt, valamint 33 milliós kötbérrel. Az átvilágítók viszont nem találták annak nyomát, hogy az ügyvéd ilyen mennyiségű és értékű munkát elvégzett volna, és a kötbér jogosságát sem ismerik el.

A másik ügy 2018 július 12-én kezdődött: a PVH aznap hirdette meg egyik belvárosi telkét eladásra. Az ingatlant egy olyan cég vette meg, amely épp a meghirdetés napján alakult, így valós referenciája – amit pedig a kiírás elvárt – nem lehetett. A telekért oly módon fizetett volna a cég, hogy 600 millió forintért felépít az ingatlanon egy házat, amiben a város kap 114 millió forint értékű irodaterületet és gépkocsibeállót. Csakhogy a telek megvételére és beépítésére ajánlatot adott be egy referenciával bíró cég is, és ők jóval nagyobb területű, 151 millió forint értékű épületrészt kínáltak a városnak. Mégse ők nyertek, így az önkormányzat 37 milliót bukott az üzleten. Az átvilágítók azt is kiderítették, hogy a nyertes cég egy házaspár tulajdona, s az ő lányuk a vagyonhasznosítónál pr-esként dolgozott, ráadásul ő az élettársa a felmentett vezérigazgatónak.

A két ügyben kedden tett feljelentést a városháza. Péterffy Attila – kérdésünkre válaszolva - kijelentette: bízik a nyomozóhatóság szakszerű munkájában, ha azonban az ügy nem jut el a sikeres vádemelésig, akkor a város magánvádlóként belép az eljárásba, mivel az átvilágítók egyértelmű bizonyítékokat találtak a feljelentésben szereplő bűncselekmények bizonyítására.

Szerettük volna megkérdezni a fentiekről Szentgyörgyi Dávidot, ám a volt vezérigazgató hívásunkat kinyomta, és sms-ünkre nem válaszolt.