Előfizetés

Szülinapi zsúron ejtett túszul anyákat és gyerekeket egy indiai férfi

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.31. 10:43
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Több mint 20 embert tartott fogva az emberrabló, akit csak tűzharc árán tudtak ártalmatlanná tenni a rendőrök.
Gyerekzsúr fajult vérontássá péntkre virradóra azészak-indiai Uttar Prades államban  : Több mint húsz nőt és gyereket szabadított ki a rendőrség egy emberrabló házából, aki a rendőrökkel vívott tűzharcban életét vesztette - közölték indiai hivatalos források. Mohit Agarval rendőrségi szóvivő azt mondta, a Szubas Batam néven azonosított férfi születésnapi ünnepség ürügyével csalta házába a gyerekeket, akik közül többet elkísért az anyja. A szóvivő a hírügynökségi jelentések szerint arról nem szólt, hogy a rendőrség honnan szerzett tudomást a nők és gyerekek elrablásáról. Miután Batam nem engedte be a kiérkező rendőröket, tűzharc alakult ki vele, amelyben ő és a felesége meghalt, két rendőr pedig megsebesült. A dpa hírügynökség Agarvalra hivatkozva azt közölte, hogy Batam egy gyilkossági ügy gyanúsítottjaként nem sokkal korábban került óvadék ellenében szabadlábra, a Reuters hírügynökséget viszont helyi kormányzati források úgy tájékoztatták, hogy Batamot elítélték, bebörtönözték, majd feltételesen szabadlábra helyezték – írja az MTI. Egyelőre nem tudni, mi volt a férfi célja az elrabolt nőkkel és gyerekekkel.

Putyin bölcsen hallgatott

Rostoványi András
Publikálás dátuma
2020.01.31. 10:10

Fotó: MAXIM SHEMETOV / AFP
Netanjahu villámlátogatása Moszkvában.
Egy hétbe se telt, hogy az orosz elnök viszonozhatta az ügyvezető izraeli kormányfő vendégszeretetét. Vlagyimir Putyin a Jeruzsálemben tartott Holokauszt Világfórum egyik díszvendége volt múlt csütörtökön, most pedig a Kremlben fogadta Benjamin "Bibi" Netanjahut. A két vezető az évek során szoros kapcsolatot épített ki, és kiválóan megtanulták, hogyan simítsák el az országaik közötti ellentéteket. Rövid megbeszélésükön ezúttal is egy érzékeny téma volt napirenden: a Donald Trump által kedden, az évszázad alkujaként bemutatott palesztin-izraeli rendezési terv. Az ügyvezető izraeli miniszterelnök a kamerák előtt külön felhívta a figyelmet arra, hogy Washingtonból rögtön Moszkvába vezetett az útja, hogy kikérje az orosz elnök véleményét az elképzelésről. Vlagyimir Putyin a nyilvánosság előtt mégsem minősítette a béketervet, a Kreml pedig hivatalos csatornákon csupán annyit közölt, hogy "tovább elemzik annak tartalmát." Moszkva nem véletlenül vonakodik az állásfoglalástól. Oroszország arra törekszik, hogy betöltse azt a kiváltságos közvetítőszerepet, ami akkor üresedett meg, amikor az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismerte el a zsidó állam fővárosaként, magára haragítva ezzel a palesztin vezetést. Habár a Trump-féle béketerv mögé több befolyásos arab ország, köztük például Szaúd-Arábia is felsorakozott, a palesztinok ezt az elképzelést is elutasították, mondván Washington megint Izraelnek kedvez a leginkább vitatott kérdésekben. Vlagyimir Putyin hallgatása ellenére azonban gondoskodott róla, hogy Benjamin Netanjahu villámlátogatása ne legyen eredménytelen: kegyelemben részesítette, az Oroszországban hasis birtoklásért elítélt izraeli-amerikai Naamar Iszakárt. A 26 éves lány szabadon engedéséért az ügyvezető izraeli kormányfő is lobbizott, Iszakár pedig most Netanjahu különgépével térhetett haza. Putyin ezzel újabb löketet adott Bibi újraválasztási kampányának. 

Két férfi koronavírus-fertőzés gyanújával ment kórházba Szlovákiában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.31. 09:20
Képünk illusztráció
Fotó: KARL-JOSEF HILDENBRAND / AFP
Mindketten nemrég tértek haza Kínából, és a fertőzés tüneteit vélték felfedezni magukon.
Koronavírus-fertőzés gyanújával ment be az egyetemi kórházba két férfi csütörtökön Zsolnán. Mindketten nemrég tértek haza Kínából és a koronavírus-fertőzés tüneteit vélték felfedezni magukon, ezért csütörtökön bementek a kórházba – írja a parameter.sk a kórház szóvivőjének közlése alapján. Lenka Záteková a TASR hírügynökségnek nyilatkozva úgy fogalmazott: a férfiak „megfordultak olyan térségben, ahol megjelent a vírus, légzési nehézségeik vannak”. A két férfi csütörtökön 18 óra körül ment a kórházba. „A portán azt mondták, hogy Kínában jártak és gyanús tüneteket észlelnek magukon. A nővér azonnal izolálta őket, nem kerültek érintkezésbe a többi beteggel” – mondta Záteková. A Regionális Közegészségügyi Hivatal elrendelte átszállításukat a Turócszentmártoni Egyetemi Kórházba. 
A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság legfrissebb összesítése szerint kétszáztizenháromra nőtt a tüdőgyulladást okozó új koronavírus áldozatainak száma és 9692-re a fertőzötteké péntekre virradóra Kínában. A járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban csütörtökön 42-vel, 204-re nőtt a vírusos megbetegedésben elhunytak száma. A járvány kitörése óta ez volt az egy nap alatt regisztrált legtöbb haláleset. A hupeji egészségügyi bizottság tájékoztatása szerint a tartományban 1220 újabb fertőzöttet azonosítottak, így számuk 5806-ra emelkedett. Csütörtökig Kínában 171 ember halt meg és több mint 8200-an fertőződtek meg a tüdőgyulladást okozó nCoV-2019 nevű koronavírussal. Kínán kívül a járványnak nem volt halálos áldozata, de húsznál több országban már száznál is több beteget tartanak nyilván. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította csütörtökön a tüdőgyulladás-járványt.