Előfizetés

Soha nem látott részletességű képek érkeztek a Nap felszínéről

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.31. 13:39

Fotó: NSO/NSF/AURA/AFP
Akár 30 kilométeres felszíni jelenségeket is láthatóvá tesznek az új hawaii teleszkóp felvételei.
A képeket az amerikai Nemzeti Tudományos Alap (National Science Foundation, NSF) Daniel K. Inouye Naptávcsöve (DKIST) készítette, amely mintegy 3000 méterrel a tengerszint felett, a Maui-szigeten lévő Haleakala vulkán tetején található. A teleszkóp, amelynek része a világ legnagyobb, négyméteres naptükre, lehetővé teszi, hogy a kutatók jobban megértsék a Napot és annak hatását a Földre – közölte a coloradói Boulderben lévő Nemzeti Nap Obszervatórium.
A Földtől 149 millió kilométerre lévő Napot borító plazmában láthatóvá vált a viharos, „forrongó” gázmintázat. A sejtszerű struktúrák belsejében forró plazma emelkedik a felszínre, majd lehűl, és sötét vonalakban lesüllyed. Ez a folyamat a konvekció, vagyis hőáramlás. Az új eszközzel a mágneses mezők markerei is jól láthatóvá válnak. 
A naptevékenység, vagy „űridőjárás” tanulmányozása segíthet a tudósoknak előrejelezni a Föld esetleges problémáit. A Nap mágneses kitörései többek között tönkre tehetnek műholdakat, működésképtelenné tehetik a GPS-t, hatással lehetnek a légiközlekedésre és áramkimaradást okozhatnak. „Ez a teleszkóp segít megérteni, mi irányítja az űrbéli időjárást és segítségével pontosabban megjövendölhetjük a napviharokat” – emelte ki France Calrdova, az NSF igazgatója.
A DKIST az amerikai űrkutatási hivatal Nap körül keringő, Parker Solar Probe nevű űrszondájával, valamint a továbbiakban a NASA és az Európai Űrügynökség Solar Orbiter nevű űrszondájával működik együtt, amelyet február elején indítanak útnak.

Még a láncdohányosok tüdeje is meggyógyulhat, ha leszoknak

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.31. 12:40

Fotó: Nasir Kachroo/NurPhoto / AFP
Érdemes letenni a cigarettát, mert az egészségesen maradó tüdősejtek képesek meggyógyítani a rákos mutációkat - állapította meg egy új kutatás.
A tüdőrákhoz vezető mutációkat korábban maradandónak gondolták, amelyek akkor sem múlnak el, ha valaki abbahagyja a dohányzást. Ám a Nature tudományos folyóiratban publikált új tanulmány szerint az a néhány tüdősejt, amely megúszta a károsodást, képes meggyógyítani a tüdőt. Ezt a hatást ráadásul olyan páciensekben is megfigyelték, akik a dohányzás feladása előtt negyven évig napi egy doboz cigarettát szívtak – számolt be a kutatásról a BBC News.
A dohányfüstben sok ezer vegyület van, amelyek miatt károsodik és mutálódik a tüdősejtek DNS-e, és lassan egészséges sejtből rákos sejtté változnak. A tanulmány felderítette, hogy mi történik a dohányosok tüdejével, mielőtt a rák kialakul náluk. A dohányosok légutaiban lévő sejtek túlnyomó többségét a dohány megváltoztatja, a sejtek akár tízezer genetikai változatot is tartalmazhatnak. „Olyanok, mint a mini időzített bombák, amelyek a következő ütésre várnak, ami rákossá változtatja őket” – magyarázta Kate Gowers, az UCL kutatója.
A sejtek egy kis része azonban érintetlen marad. Az nem teljesen világos, hogy hogyan kerülik el a dohányzás okozta genetikai károsodást, de a tudósok szerint úgy tűnik, mintha „egy atombunkerben élnének”. Mikor valaki abbahagyja a dohányzást, ezek a sejtek pótolják a károsodott sejteket a tüdőben. A kutatás megállapította, hogy a dohányzást abbahagyó emberek tüdejében a sejtek 40 százaléka éppen olyan, mint azoké, akik sohasem dohányoztak. „Egyáltalán nem voltunk felkészülve erre az eredményre” – ismerte el Peter Campbell, a Sanger Intézet kutatója.
A kutatók hangsúlyozták, hogy még vizsgálniuk kell, a tüdőnek mekkora része képes regenerálódni. Emellett a tanulmány csak a fő légutakkal foglalkozott, a hörgőkkel, amelyek az oxigént a tüdőbe juttatják, azonban nem.
Nagy-Britanniában évente 47 ezer tüdőrákos esetet diagnosztizálnak. Közel a háromnegyed részüket dohányzás okozza. A korábbi tanulmányok már igazolták, hogy a tüdőrák kockázata szinte attól a naptól csökken, amikor valaki felhagy a dohányzással. Ezt a kutatók annak tulajdonították, hogy így a dohányzás okozta további sejtmutációt már elkerüli a szervezet. „Nagy ösztönző erő lehet, hogy akik leszoknak a dohányzásról, kétszeres jutalmat kapnak: megelőzik a dohányzás okozta további tüdőkárosodást, és esélyt adnak a tüdejüknek arra, hogy a megmaradt egészséges sejtjeikkel kiegyensúlyozzák a károsodásokat” – emelte ki Rachel Orritt, a Cancer Research, brit rákkutatással foglalkozó intézet szakértője.

Fejfájást is hoz a melegedés

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.31. 10:50

Fotó: MAY/BSIP / AFP
Változékonyság jellemzi a következő napok időjárását, sokaknak akár markáns tüneteket is okozhatnak a frontok, amelyek még az emésztőrendszert is megterhelhetik.
Pénteken az erősen változékony, sokfelé borult, csapadékos időben kettősfronti hatás érvényesül, intenzívebben a nyugati, északnyugati területeken. Általános lehet a fejfájás, a rossz közérzet, valamint alvászavarok is jelentkezhetnek nemcsak a meleg-, hanem a hidegfrontra érzékenyek körében is. A szív- és keringési rendszer betegségeivel küzdőknek is nehéz ez az időszak: vérnyomás-ingadozást, szédülést, rosszullétet tapasztalhatnak, ezért a Meteo Klinika szakemberei azt tanácsolják, próbáljanak minél többet pihenni. Ingerültség, idegesség is jelentkezhet, a gyerekeknél is, már egész kicsiknél észlelhető, hogy ilyenkor nehezebben bírják az iskolát, különösen, hogy a hét már őket is elfárasztotta.
A csapadékos időben felerősödhetnek az ízületi fájdalmak. Érdemes kímélni az emésztőrendszert is, jobb, ha a megterhelő, nagy étkezések helyett könnyű ételeket eszünk naponta többször, kisebb adagokban. A túl zsíros és fűszeres, valamint a puffasztó ételek helyett csirkét vagy halat válasszunk, amelyhez zöldséget, például a magas vitamintartalmú céklát és sütőtököt fogyasztva az immunrendszert is erősíthetjük, amire most szintén nagy szükség van.
A csapadék és a változékony idő jót tesz a levegőminőségnek, tartósan alacsony a légszennyezettség. Jelentős romlás nem is várható még egy ideig. A közlekedést viszont nehezíthetik az esőtől és akár havas esőtől, sőt az észak-keleten előforduló havazástól nedvessé, csúszóssá váló útszakaszok. Az ilyen részeken nemcsak a féktáv növekszik meg, hanem egy-egy intenzívebb csapadékgócban a látástávolság is hirtelen lecsökkenhet.