Brüsszel;EPP;Ursula von der Leyen;

2020-01-31 19:05:21

Orbán von der Leyennel tárgyal hétfőn

Ugyanezen a napon ül össze az EU fővárosában az Európai Néppárt (EPP) politikai gyűlése.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Brüsszelben tárgyal Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és Charles Michellel, az állam- és kormányfői testület, az Európai Tanács elnökével. Ugyanezen a napon ül össze az EU fővárosában az Európai Néppárt (EPP) politikai gyűlése, amelyen Donald Tusk elnök várhatóan ismerteti értékelését az EPP és a tavaly március óta felfüggesztett Fidesz kapcsolatairól. Ezen a tanácskozáson fideszes politikusok nem vehetnek részt.

Von der Leyen és Orbán Viktor találkozója "része az elnök és a tagállami vezetők között az aktuális kérdésekről és a Bizottság politikai prioritásairól folytatott eszmecserének" – tájékoztatta lapunkat Dana Spinant szóvivő.

A kormányfő és Charles Michel megbeszélésén az EU jövőre induló hétéves költségvetéséről lesz szó. Az Európai Tanács elnöke február 20-ikára rendkívüli csúcstalálkozót hívott össze Brüsszelbe, amelyen szeretne megállapodást elérni a büdzsé főbb számairól. Ezt megelőzően kétoldalú találkozókon próbálja kipuhatolni a tagállamok álláspontját. Ezt a célt szolgálja találkozója Orbán Viktorral.

Hétfőn Varga Judit igazságügyi miniszter is Brüsszelben fog tárgyalni: a Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős bizottsági alelnökkel tervezett megbeszélésen főként a jogállamisággal kapcsolatos uniós vizsgálatokról lesz szó.