Publicus Intézet;önkormányzati választás;

2020-02-01 07:00:00

Egészségügyből egyest adtak a kormánynak

Még a kormánypárti választók is úgy látják, hogy a Fidesz vezetői az önkormányzati választás előtt „elbízták magukat és nem kampányoltak”.

Csak kissé ingott meg a tagság és a szimpatizánsok bizalma a Fidesz-KDNP pártszövetségben az októberi önkormányzati választás után: míg a lakosságnak kevesebb, mint fele, a kormánypárti tábornak csak az ötöde tekinti a párt kudarcának az őszi voksolás eredményeit - derült ki a Publicus Intézet legfrissebb felméréséből, amelyet az elemző cég a Népszava megbízásából készített. Ennél alig több Fidesz-hívő gondolja úgy, hogy a párt korruptságát bosszulták meg az emberek, vagy, hogy megunták a jobboldali kormányzást, a többség ma is úgy látja, pártjuk törődik az emberek valódi problémáival és a legalkalmasabb az ország vezetésére. Mindennek természetesen a fordítottját tartja a kormánypártokról az ellenzéki tábor, különösen az MSZP hívei szerint alkalmatlan a mostani koalíció. Furcsa módon az ellenzéki oldalon a leginkább támadott DK szimpatizánsai között találni a legnagyobb arányban olyanokat, akik szerint a Fidesz vezeti legjobban az országot és törődik az emberekkel.

Évek óta az egészségügy helyzete vezeti a társadalmi gondok listáját minden felmérésben, de eddig az Orbán-kormányok nem mertek, nem akartak komolyabb lépéseket tenni az egyre idősödő lakosság jobb ellátására. Az utóbbi hetek intézkedései - a szakdolgozói béremeléstől kezdve a kórházi adósságok kötelező felszámolásáig - azt mutatják, a vezető fideszesek is rájöttek, milyen komoly szerepe volt az ellenzéki sikerekben a várólisták csökkentésére, a jobb ellátás megszervezésére tett ígéreteknek. A Publicus Intézet adatai alapján a megkérdezettek elsöprő többsége, 85 százaléka látja úgy, hogy a rossz egészségügyi politika okolható a Fidesz rossz szerepléséért, de szintén sokan tartják a kormánypártoktól való elfordulás okának a nem javuló életszínvonalat is. Csak harmadik helyen mérték a siker okai közt, hogy az ellenzék közös jelölteket tudott indítani, megvalósult a régóta várt összefogás, de e mögött az húzódik meg, hogy a kérdést a fideszes válaszadók próbálják elbagatellizálni. Közben a DK valamennyi szimpatizánsa szerint ez vezetett győzelemre és ezt gondolja az MSZP, valamint a Momentum szavazóinak 88, a jobbikosok 87 százaléka is.

A Borkai-ügyet főleg a Momentum és a Jobbik tábora tartja fontos tényezőnek a kormánypártok vártnál rosszabb szereplésében, s ugyancsak ők látják úgy, hogy a Fidesznek nincs mondanivalója a helyi társadalomban.

A felmérés is visszaigazolja azt az álláspontot, hogy a kormány kommunikációs hibákat vétett a kampányban. A legtöbben a helyi kormánypárti vezetőkhöz kötődő botrányokat, korrupciós ügyeket tartják rombolónak, de majdnem 60 százalék azok aránya is, akik szerint ősszel rossz volt a Fidesz központi kommunikációja és kampánya. A kritikát a lakosság fele Orbán Viktorra is érti, bár a fideszesek közt csak 28 százalék hibáztatja, s majdnem ennyien tartják hibának a párt politizálásának stílusát, a háborús retorikát is. Még a kormánypárti elkötelezettségűek is úgy látják, hogy a vezetők „elbízták magukat és nem kampányoltak”, hiányzott a kommunikációs stratégia és nem használták ki eléggé a közösségi média adta lehetőségeket.

Minden hiba és elhangzó kritika ellenére ugyanakkor a lakosság majdnem 70 százaléka ma is a Fideszt tartja a 2022-es parlamenti választás esélyesének – derül ki a Publicus felméréséből.