Előfizetés

Két hét karantén vár a hazatérő magyarokra a Dél-pesti Centrumkórházban

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.02. 18:31
Franciaországon keresztül érkeznek Budapestre, az AFP szerint ezzel a géppel hozták őket Vuhanból
Fotó: CLEMENT MAHOUDEAU / AFP
Az új koronavírus egyetlen tünetét sem mutatja a hét magyar, akik Vuhanból érkeznek Budapestre.
A Dél-pesti Centrumkórház (a volt egyesített Szent Imre és Szent László kórház) erre a célra kijelölt különálló épületébe szállítják a Vuhanból hazatérő magyarokat - tájékoztatott az országos tisztifőorvos vasárnap. Müller Cecília elmondta: katonai repülőgép hozza Budapestre a hazaérkező hét magyart, akiket a leszálláskor az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) két, egyenként hétszemélyes szállítójárműve vár majd, amelyek a napi mentésben nem vesznek részt.
A hazatérők az utolsó információk szerint egészségesek, a betegség semmiféle tünetét nem mutatják

- mondta az országos tisztifőorvos. Hozzátette: az OMSZ gépkocsijainak egészségügyi személyzete számára emiatt elegendő szájmaszk és védőkesztyű viselése, szélesebb körű egyéni védelemre nincs szükség. A hazatérőket a katonai szállítórepülőn egyébként orvos és egészségügyi személyzet is kíséri, akik folyamatosan ügyelnek egészségükre.
Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa elmondta: a hét embert az osztály karanténépületében helyezik el. Mivel ismereteik szerint
a koronavírus lappangási ideje átlagosan 5, legfeljebb 14 nap, ezért a hét embert két hétre helyezik karanténba.

Ezalatt a hazatérők nem hagyhatják el az épületet és az első vizsgálatok lezajlásáig a családtagok sem látogathatják őket - tette hozzá. Az egészségügyi személyzet megfelelő védőfelszerelésben - védőruhában, maszkban, szemüvegben - látja el a karanténban levőket, ami megfelelő védelmet ad számukra - jelezte. Tájékoztatása szerint a megérkezést követően orvosi vizsgálatokat és laboratóriumi teszteket végeznek a hazatérőkön. Ezek első eredménye 24 órán belül, a megerősített eredmény néhány napon belül rendelkezésre áll. Szlávik János kiemelte: minden személyi és tárgyi feltétel adott a karanténhoz, megfelelő szakorvosok, valamint fertőtlenítő és higiénés eszközök is rendelkezésre állnak, amelyek egy esetleges fertőzés továbbvitelét megakadályozzák.

Hamar véget ér a februári tavasz, csütörtökön már mínusz 8 fok lehet

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.02. 17:47
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Esős és szélviharos lesz szinte az egész jövő hét.
Hétfőn jobbára erősen felhős idő várható, nagyobb felszakadozások főként az északkeleti megyékben fordulhatnak elő. A reggeli, délelőtti órákban még szórványosan eshet az eső, záporeső, ezt követően viszont átmenetileg csökken a csapadékhajlam. A nyugatias szél többször megerősödik, néhány helyen viharossá is fokozódik. A Délnyugat-Dunántúl lesz a legkevésbé szeles vidék.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 11 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 7 és 14 fok között várható.
Kedden több helyen várható eső, zápor, késő délutántól havas eső, a hegyekben havazás is. Nagy területen viharossá fokozódik a szél. A minimumhőmérséklet 3-8, a maximumhőmérséklet 4-13 fok között alakul, de néhol már napközben csökkenni fog a hőmérséklet.

Szerdán szórványosan alakul ki zápor, hózápor. Sokfelé viharos lesz szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4, a legmagasabb hőmérséklet 2-7 fok között alakul.

Csütörtökön főként északkeleten, keleten alakulhat ki elszórtan havazás, hózápor, havas eső. Többfelé erős lesz a szél. A leghidegebb órákban mínusz 8 és 0 fok között, napközben plusz 1 és 6 fok között alakul a hőmérséklet.

Pénteken a rövid napos időszakok mellett néhol előfordulhat hózápor, havas eső zápor. A szél többfelé megélénkül, néhol meg is erősödik. A minimumhőmérséklet többnyire mínusz 2 és plusz 4 fok között alakul, de a havas, derült, kevésbé szeles tájakon mínusz 4 foknál hidegebb is lehet. A maximumhőmérséklet plusz 1 és 8 fok között valószínű.

Szombaton és vasárnap nem valószínű számottevő csapadék. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb hőmérséklet szombaton mínusz 5 és plusz 1, vasárnap mínusz 5 és 0 fok között alakul. A nappali maximumok szombaton plusz 1 és 6, vasárnap plusz 2 és 7 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.

Időjárási helyzet Európában

A hétvégén, hét elején anticiklon teszi kellemessé, helyenként már-már nyáriassá az időjárást a Földközi-tenger mellett. Sokat süt a nap, kevés a felhő, a hőmérséklet pedig többnyire kevéssel 20 fok alatt alakul, de a spanyol tengerparton 23, 27 fok is előfordul. Ettől a térségtől északra egymást érik az időjárási frontok, és sokfelé fúj erős vagy viharos nyugatias szél. Nyugat-Európában, illetve a Kelet-európai-síkságon több, másutt kevesebb felhő borítja be az eget, és szórványosan fordul elő eső. Havazás csak a hegyekben, illetve Oroszország európai részének keleti felén, valamint Finnországban és Lappföldön fordul elő. Ahol havazik, ott fagypont alatt alakul a csúcshőmérséklet, de Észak-Skandináviában, ahol csupán 5 órára jön fel a nap, -10 foknál is hidegebb van, sőt a Kola-félszigeten -30 foknál nem volt "melegebb". Kontinensünk legnagyobb részén azonban a változékony idő ellenére nincs hideg, több fokkal az évszakos átlag fölött alakul a hőmérséklet, többnyire 9 és 15 fok között változik, de a Balkán-félsziget alacsonyabb helyein néhol 20 fokot is mérnek. Alapvetően nyugatról kelet felé csökkennek a maximum értékek. Hétfő estig a Kárpát-medencében továbbra is szeles és enyhe idő várható szórványosan esővel, záporral.

Elvitték a hatost: valaki 715 millióval lett gazdagabb

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.02. 17:19

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az 5. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki.
Nyerőszámok: 12 (tizenkettő) 15 (tizenöt) 25 (huszonöt) 32 (harminckettő) 39 (harminckilenc) 42 (negyvenkettő)    Nyeremények: 6 találatos szelvény 1 darab, nyereménye 715.966.640 forint; 5 találatos szelvény 47 darab, nyereményük egyenként 353.930 forint; 4 találatos szelvény 2.148 darab, nyereményük egyenként 7.745 forint; 3 találatos szelvény 37.087 darab, nyereményük egyenként 2.065 forint.