Fidesz;Néppárt;EPP;

Tusk egyértelművé tette, mit gondol a Fidesz és a Néppárt viszonyáról, de a döntésre még várni kell

Marad a Fidesz felfüggesztése, a jövő év első felében rendkívüli kongresszust tart az EPP. Amíg én vagyok az elnök, a Fidesz nem tér vissza a pártcsaládba - mondta Donald Tusk.

A jövő év első felében rendkívüli kongresszust tart az Európai Néppárt (EPP), amelyen megvitatja és elfogadja a pártcsaládnak Európa jövőjéről szóló állásfoglalását, vízióját - így döntött az EPP politikai gyűlése (választmánya). A tanácskozás pontos időpontjáról előreláthatólag idén áprilisban születik döntés. Donald Tusk elnök a Fidesznek üzenve világossá tette, hogy a néppárti értékek időtállóak és nem alku tárgyai, így azokról sem most, sem jövőre nem fognak vitát nyitni.

A hétfő délután 3 órakor kezdődött tanácskozás napirendjén nem szerepelt a magyar párt tagságának a megvitatása, de az elnök hagyományos beszámolójában értékelést adott a Fidesz tevékenységét vizsgáló háromtagú bizottság, a bölcsek jelentéséről. Mint elmondta, a grémium úgy ítélte meg, hogy nem történt előrehaladás azokon a területeken, amelyeket az EPP feltételül szabott, ezért érvényben marad a Fidesz tavaly március óta tartó felfüggesztése. Az Európai Néppárt nem fogalmaz meg új elvárásokat, a régiek maradnak érvényben. "Ha a helyzet nem változik, nem látok okot arra, hogy a magyar párt visszatérjen a politikai családunkba, legalábbis addig, amíg én az EPP elnöke vagyok" — mondta lapunknak nyilatkozó szemtanúk szerint a politikai gyűlésen elhangzott beszédében Donald Tusk.

A hozzászólók többsége egyetértett Tusk helyzetértékelésével és a Fidesz felfüggesztésének a meghosszabbításával. Az északi országokból érkezett küldöttek jobban örültek volna a párt kizárásának, de a teremben uralkodó hangulat azt tükrözte, hogy Tusk javaslatát mindenki elfogadható kompromisszumnak tartja, tájékoztattak forrásaink. 

A lengyel Polgári Platformhoz tartozó EP-képviselő, Róza Thun und Hohenstein a Népszavának azt mondta: nem elégedett az elnök előterjesztésével. Szerinte a felfüggesztés nem hozott eredményt, ezért erősebb szankciókra lenne szükség, például arra, hogy a fideszes európai parlamenti képviselők ne tölthessenek be tisztségeket az EP-ben. Mint köztudott, az egyikük parlamenti alelnök, és többen bizottsági alelnöki posztokat töltenek be.

Siegfried Muresan román EP-képviselő, az EPP egyik elnöke lapunknak azt hangsúlyozta, hogy ha a helyzet romlik Magyarországon, az a Fidesz kizárását vonhatja maga után. A helyzetértékelés és annak alapján az ajánlások megfogalmazása Donald Tusk feladata lesz — tette hozzá.  

Elmar Brok német kereszténydemokrata politikus, volt EP-képviselő kérdésünkre úgy fogalmazott: a CDU nem megértő Orbán Viktorral, hiszen a felfüggesztés helyben hagyása azt jelenti, hogy a Fidesz tagjai továbbra sem vehetnek részt az EPP vezető fórumain és testületi ülésein.

 

Donald Tusk az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának múlt heti ülésén már bejelentette, hogy minden marad a régiben, azaz nem kívánnak változtatni a felfüggesztésre vonatkozó döntésen. Az EPP rendkívül megosztott, a tagpártok egy része szabadulna a Fidesztől, a többiek bent tartanák a kereszténydemokrata pártcsaládban.