Előfizetés

Újságírókat zárt ki a Downing Street 10., tiltakozásul kivonult a teljes brit sajtó

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2020.02.03. 19:08

Fotó: FRANK AUGSTEIN / AFP
Két külön sajtótájékoztatót akartak tartani, egyet mindenkinek, egyet csak a kiválasztottaknak. A brit sajtó ezt nem tűri.
Három nappal az Egyesült Királyság hivatalos kilépése és az EU-tagság tizenegy hónapos átmeneti állapotának megkezdése után Boris Johnson London Greenwich kerületében tartott átfogó beszédben ismertette az Európával folytatott kereskedelmi együttműködésről kialakított vízióját. A hosszú, kemény viták perspektíváját felvillantó tervek középpontjában az EU és Kanada között létrejött megegyezés lemásolása áll. "BoJót" láthatólag nem aggasztja, hogy e modell kidolgozásához hat évre volt szükség, míg a brit kormány jelenlegi szándékai szerint az átalakulás időszaka nem hosszabbítható meg. Az is igaz, hogy a konzervatív vezető minden fogadkozása ellenére könnyű szívvel kérte meg múlt év őszén az EU-t, hogy az október 31-i véglegesnek tekintett kilépési határidőt tolja ki három hónappal. A harcias hangot megütő kormányfő kijelentette: "legalább annyira nincs szükség alkalmazkodni az EU-nak a versenypolitikára, az állami támogatásokra, a munkavállalók védelmére, a környezetvédelemre, vagy bármi másra vonatkozó szabályaihoz, mint ahogy az EU-t sem kötelezi semmi az Egyesült Királyság rendelkezéseinek elfogadására". Külön kitért arra, hogy a szigetország halászatra alkalmas vizei "elsősorban és leginkább" a brit hajókat szolgálják. Ami az EU pozícióját illeti, ugyancsak hétfőn Michel Barnier főtárgyaló kifejtette, hogy a "vámok, illetékek és kvóták nélküli szabadkereskedelem az egyenlő feltételek biztosításától, a kölcsönös erős kötelezettségvállalástól függ". Megnyugtatásul hozzátette: "nincs lehetetlenség, csak tehetetlenség". Mint a Guardian írta, több újságíró bojkottálta Boris Johnson sajtóértekezletét. Így tiltakoztak az ellen, hogy a kormány csak kiválasztott újságíróknak kívánt tájékoztatót adni az uniós ügyekről. Nem hívták meg egyebek mellett a Mirror, a Huffington Post, a PoliticsHome és az Independent újságíróját sem. Amikor Johsnon egyik tanácsadója közölte a döntést azokkal az újságírókkal, akiket a Downing Street persona non gratának tartott, szolidaritásból többi kollégájuk is elhagyta az épületet. Így nem vett részt az eseményen többek között a BBC, az ITV, a Daily Mail, a Telegraph, a Sun, a Financial Times és a Guardian újságírója sem. Ez a stratégia Donald Trump amerikai elnökére emlékeztet, aki egyes újságírókat nem enged be sajtótájékoztatóira. Az egyik médium megkeresésére a Downing Street azt válaszolta, hogy Johnson sajtóértekezletén bármely média képviselője jelen lehetett, de a másik médiaesemény csak „újságírók egy kisebb, kiválasztott csoportjának szólt”. Amikor néhány sajtómunkás azt kérte, hogy erről az eseményről is tudósíthassanak, Downing Street 10. nem adott engedélyt erre. Mint a Guardian megjegyezte, magukat az újságírókat is meglepte, hogy létezik a kormányzat számára egy szűk, a brit sajtó által „belső lobbinak” nevezett újságírói kör. A Huffington Post újságírója, Paul Waugh megjegyezte, az adófizetők pénzét a kormányzat arra használja fel, hogy irányított politikai üzeneteket továbbítsanak egyes médiumok révén.

Johnson gyors fellépést ígér a londoni késes merénylet után

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2020.02.03. 17:34

Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Vasárnap délután, alig több mint két hónap után visszatért a terror London utcáira. A nyüzsgő, bevásárlókkal és ebédelőkkel-kávézókkal teli dél-londoni Streatham High Roadon elkövetett akció egyetlen halálos áldozata maga a bűnelkövető, a 20 éves Sudesh Amman volt, aki egy férfit és két nőt késelt meg, előbbinek súlyos, de mint később kiderült, nem életveszélyes sérülést okozva. Az első tudósítások még az Egyesült Királyságban az elmúlt években "rutinná vált", gyakran gengszterbandák háborúskodásából kiinduló machetés merényletre utaltak. Hamar kiderült azonban, hogy Amman ugyanúgy iszlám fundamentalista indíttatású támadást követett el találomra megcélzott ártatlan emberek ellen, mint a november 29-i London Bridge-i atrocitás során két, ráadásul terrorista börtönviseltek rehabilitációjára szakosodott fiatal szakembert meggyilkoló 28 éves Usman Khan. A brit közvéleményt érthetően sokkolta, hogy az elkövetők csak nemrégiben szabadultak a börtönből. Mindketten terrorista merényletek tervezése és a számítógépeiken tárolt radikális, uszító anyagok miatt kerültek rács mögé. Amikor a több százezer gyűlölködő fájlt letöltött Ammant 2018 decemberében elítélték, a Metropolitan Police terrorizmus-elhárító parancsnokságának vezetője, Alexis Boon úgy nyilatkozott, "élénk érdeklődést tanúsított az erőszak és mártíromság iránt". Egy otthonában talált jegyzetfüzet tanúsága szerint kész volt "feláldozni az életét és a túlvilágon folytatni". Amman szoros megfigyelés alatt állt, ennek köszönhetően érkeztek a helyszínre másodpercek alatt az őt követő civil ruhás rendőrök, majd fegyveres kollégáik, akik - különösen a fiatalember mellkasára szerelt ezüstszínű tartályok miatt robbantástól tartva - habozás nélkül, öt lövéssel végeztek vele. Ugyanez történt a 2017-es és 2019-es London Bridge-i akciók négy részvevőjével. Boris Johnson még vasárnap együttérzéséről és támogatásáról biztosította a streatham-i bűncselekmény sérültjeit. A kormányfőt érezhetően aggasztja, hogy a börtönhatóságnak nem volt törvényes eszköze a három év és négy hónap fegyházzal sújtott Amman elzárásának meghosszabbítására felének letöltése után. Egy 2012-ben hozott törvény értelmében még csak egy döntőbíróság sem ült össze sem Usmain Khan, sem Sudesh Amman feltételes szabadlábra bocsátása előtt. Johnson ez ügyben gyors cselekvést helyezett kilátásba.

Úgy tűnik, működik a koronavírus elleni gyógyszer, már két thaiföldi beteget is eredményesen kezeltek

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.03. 15:04
Anutin Charnvirakul, egészségügyi miniszter a Bamrasnaradura fertőzőbeteg-kórházban
Fotó: HANDOUT / AFP
Még kórházban lábadozik az a thaiföldi beteg, akit eredményesen kezeltek a két HIV-gyógyszerből és egy influenza elleni készítményből álló koktéllal.
Már két, koronavírussal fertőzött beteget kezeltek eredményesen azzal a két HIV-gyógyszerből és egy influenza elleni szerből álló „koktéllal”, amelyet thaiföldi kutatók kevertek össze. Az Index vasárnap arról számolt be, hogy a lopinavir-ritonavir-oseltamivir kombóval sikeresen kezelték a 19 thaiföldi koronavírusos beteg közül a legsúlyosabb tüneteket mutató, 71 éves nőt. 
A mai bangkoki sajtótájékoztatón azt is bejelentették, amelyről szintén az Index számolt be, hogy az asszony továbbra is kórházban lábadozik. A thaiföldi egészségügyi minisztérium képviselői itt közölték azt is, hogy egy másik beteg laboreredményei is megerősítették a szer hatásosságát. A kutatási adatokat a thai orvosok felajánlották a nemzetközi tudományos közösség számára.
A bangkoki Rajavithi Kórház orvosai közölték, a szer nem gyógyítja meg a beteget, de jelentősen javít állapotán. "A 10 napja pozitív vírustesztű betegeknél a kombinált gyógyszer alkalmazása után 48 órával negatív lett a vírusteszt" - mondta Kriangska Atipornwanich, a kórház tüdőgyógyásza újságíróknak. "Jók a kilátások, de még több kutatás szükséges annak megállapítására, hogy ez lehetséges-e alapkezelésként" - tette hozzá.
Kínai orvosok is alkalmazzák már a kombinációt a koronavírus elleni harcban. A három gyógyszer úgy tűnik, javítja a kezelés hatékonyságát - mondták a thai orvosok.
Az orvosok elmondták azt, is hogy egy beteg esetében a gyógyszerkombináció allergiás reakciót váltott ki.