Szabad szemmel;gyűlölet;határon túli magyarok;

2020-02-04 08:15:50

Szabad szemmel: gyűlölködő, párhuzamos világokat épít a kormány a határon túl

Avagy mit látszik nyugaton a gyergyóditrói idegengyűlölő afférból.

Orbán Viktor veszélyes módon exportálni igyekszik ideológiáját: nagy pénzekkel támogatja a magyar kisebbséget a környező államokban, ám ily módon párhuzamos világok alakulnak ki, írja a Deutsche Welle. Hogy ez azután hová vezethet, az kiderül a gyergyóditrói idegengyűlölő incidensből. A székelyföldi faluról a külvilág idáig jóformán nem is hallott, ám az 5 ezer fős település napok óra az érdeklődés középpontjába került, a xenofóbia szomorú, egyben képtelen megnyilvánulása miatt.

Az ok az volt, hogy a 60 alkalmazottal dolgozó helyi pékség leszerződtetett két sri lankai szakembert, mert a nagy elvándorlás és a csekély bérek miatt már nincs elég munkáskéz. Csakhogy az idegenek láttán elszabadultak az indulatok. Noha jogszerűen álltak munkába, több száz helybéli követeli, hogy adjanak túl a migránsokon. Az idegengyűlölet Romániában nem új jelenség, a mostani eset mégis különleges, mert elárulja, Orbán miként plántálja át saját ideológiáját a határon túli magyarok körében. A falu szigorúan konzervatív, és szinte kizárólagosan csakis a magyar közmédiából tájékozódik. Az pedig a miniszterelnök etno-nacionalista, soviniszta gondolatvilágát terjeszti.

A fenyegetések miatt a két vendégmunkás kénytelen volt elhagyni a falut. Eckstein-Kovács Péter, az erdélyi ügyvéd, a magyar közösség jeles tagja, egyértelműen az idegengyűlöletnek tulajdonítja a történteket. Két éve azért lépett ki az RMDSZ-ből, mert úgy látta, hogy az Orbán erdélyi érdekképviselete lett. A román kommentátorok rendkívül éles hangon ítélték el az esetet. Basescu volt elnök viszont a magyar kisebbség elleni nacionalista támadásokra igyekszik felhasználni az incidenst. A ditrói ügy azonban ennél összetettebb, Vannak tényleg xenofóbok a helybéliek között, másoknak viszont az a gondjuk, hogy a péküzem a vendégmunkásokkal akarta lenyomni a béreket. A tulajdonospár cáfolja a vádakat.

De a lényeget tekintve továbbra is aggályos a mód, ahogyan Orbán pénzeli a határon túli magyarokat. Évente sok-sok millió euróról van szó, amelyek mindenféle alapítványokon keresztül jutnak célba. Eckstein-Kovácsnak pontosan az a gondja, hogy átláthatatlan a rendszer. És erősen kétes az, ha pl. nemzetiségi alapon adnak gazdasági segítséget. Meg azt is abszurdnak tartja, ha egy kisebbség egy másik állam irányvonalát képviseli. Épp ezért azt sürgeti, hogy legyen ismét független az erdélyi magyar politika.