Luxemburg is betiltja a meddőséget okozó növényvédőt, amit az Orbán-kormány is védelmébe vett

Publikálás dátuma
2020.02.04. 15:23

Fotó: JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP
A valószínűleg rákot is okozó glifozátot az év végéig teljes tilalom alá helyezi a hercegség.
Az uniós tagállamok közül - Ausztria után - másodikként, Luxemburg is betiltja a növényvédőként használt, de a méhek pusztulásában is komoly szerepet játszó, valamint kutatások alapján az emberi szervezetet is komolyan károsító glifozát alkalmazását. Az Euronews azt írja, a nagyhercegség felülvizsgálja, és visszavonja a hatóanyagra kiadott forgalomba hozatali engedélyeket, és az idei év végéig teljes tilalom alá helyezi a glifozátot. Ausztria és Luxemburg magánakciójára azért van szükség, mert
az Európai Unió 2022 decemberéig meghosszabbította a szer használati engedélyét.

A vegyszer öt éves, korlátozások nélküli újraengedélyezéséről 2017-ben ráadásul Magyarország szavazataival döntött az EU. Pedig a glifozát 2015-ben "valószínűleg rákkeltő az emberek esetében" besorolást kapott az ENSZ alá tartozó Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Ügynökségtől. Ez Magyarországon nem kis probléma, kedden ugyancsak az Euronews ismertette az Eurostat vonatkozó adatait, mi szerint itt hal meg a legtöbb ember rák miatt az egész EU-ban.
A glifozát használatának további következményei közt szerepel nők esetében a policisztás ovárium-szindróma (PCOS) valamint az endometriózis gyakoribbá válása, a spontán vetélés, méhen belüli magzati halál és a koraszülés, illetve a nemiség fejlődésének rendellenessége. A meddőség problémáját látszólag az Orbán-kormány is komolyan veszi: a meddőségi gyógyszerek éppen februártól váltak ingyenesek, miközben az ilyen kezeléseket szinte teljes egészében államosította a kormány.
Magyarországon jelenleg mégis ez a legtöbbet használt növényvédőszer-hatóanyag, éves szinten hozzávetőleg 1400 tonna fogy belőle.
A magyar kormány is a glifozát mielőbbi kivezetésére készül

- értesült a Népszava. Nagy István agrárminiszter tavaly nyáron parlamenti írásbeli kérdésre adott válaszában úgy nyilatkozott a szerről: az Európai Bizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy a glifozát rákkeltő, vagy egyéb krónikus egészségkárosítást okozna. Mint fogalmazott, "a hatóanyag jóváhagyása uniós döntésnek minősül, melyet a tagállamoknak végre kell hajtaniuk és azt nem módosíthatják". A növényvédő soron következő újraértékelése már elindult, az engedélyezésről vagy tiltásról szóló uniós döntést legkésőbb 2022 decemberéig kell meghozni.
Szerző
Frissítve: 2020.02.04. 16:56

195 turista ragadt egy fjordban Új-Zélandon

Publikálás dátuma
2020.02.04. 14:53

Fotó: AZAM Jean-Paul / hemis.fr / AFP
A viharos esők miatt járhatatlanná vált a nemzeti parkba vezető út. A kirándulókat és a szállodák személyzetét várhatóan szerdán menekítik ki.
A déli sziget katasztrófavédelmének közleménye szerint a hatóságoknak meg kell osztaniuk erőiket, mert a régióban többen kerülhettek hasonló helyzetbe. Várhatóan szerdán menekítik ki a területen ragadt 195 turistát, valamint a mintegy 200 szálloda személyzetét. A területre vezető utat egyébként egy hétre lezárták, mert annyira megrongálódott. Az embereket légi úton szállítják majd el.
Harmincegy túrázó rekedt egy menedékházban, ahova a földcsuszamlást követően kényszerültek. Egyesek könnyebben megsérültek. A turisták azért kerültek szorult helyzetbe, mert a területen 60 óra alatt 1000 milliméternyi eső esett, csak kedd reggel 600 milliméternyi. A helyi meteorológiai intézet képviselője a Radio New Zealand rádióállomásnak azt mondta, hogy még a legtapasztaltabb időjárási szakértőket is meglepte a hirtelen jött nagy mennyiségű csapadék.
Az intézet előrejelzése szerint további esők várhatók, amelyek következtében a folyók kiléphetnek medrükből. Az áradás utakat zárhat el és elszigetelhet egyes közösségeket a külvilágtól.
A Milford Sound fjord hatalmas hegycsúcsairól és vízeséseiről híres, a szigetország legkedveltebb turista látványossága. A terület 120 kilométerre fekszik a legközelebbi várostól, Te Anautól. 
Szerző

Egyre több településen kapcsolják le a netet a forrongó Mianmarban

Publikálás dátuma
2020.02.04. 14:43
Rohingya menekültek Aun Szan Szu Kji kormányfő beszédét nézik mobiltelefonon
Fotó: MUNIR UZ ZAMAN / AFP
Van város, ahol már hét hónapja nincs internet, a hatóságok így próbálják meg leplezni a rohingya és arakáni kisebbségek elleni túlkapásokat.
Újabb öt településen tette elérhetetlenné a mobilinternet-szolgáltatást a mianmari vezetés a forrongó Arakán államban és térségében. A kormány hétfő este terjesztette ki további településekre az eddig négy arakáni településen bevezetett internetes zárlatot. A három hónapra elrendelt korlátozást biztonsági követelményekkel és közérdekkel indokolta a kormány - közölte az egyik helyi internetszolgáltató. Négy arakáni település már több mint hét hónapja van elvágva a világhálótól, amit megfigyelők a világ leghosszabban tartó internetes zárlatának neveznek. Jogvédők szerint a kommunikációs zárlat célja, hogy megakadályozza a rohingya civilek és az arakáni etnikai csoport elleni túlkapásokról szóló jelentések kiszivárgását -írja az MTI.
Az ENSZ "jelentős akadályként" jellemezte helyi humanitárius műveletei szempontjából az internetes zárlatot, a  19. Cikkely nevű jogvédő csoport pedig Twitter-üzenetében kommentálta a történteket, riasztónak nevezve a korlátozás kiterjesztését.
Az Arakánban maradt rohingyák apartheid rendszerhez hasonló körülmények között kénytelenek élni, nem hagyhatják el a számukra kijelölt őrzött táborokat, illetve településeket, míg az arakáni etnikumhoz tartozó szomszédjaik szabadabban mozoghatnak - fűzte hozzá a szólásszabadság mellett síkra szálló csoport.

A buddhista többségű Mianmar 2017-ben hajtott végre tisztogatást a muszlim rohingya közösség körében, válaszul egy, rohingya lázadók által elkövetett támadásra. A katonák akciói etnikai tisztogatással értek fel: tömegével gyilkoltak meg embereket, erőszakoltak meg nőket és számos településen felgyújtották a házakat.
2017 augusztusa óta körülbelül 740 ezer rohingja menekült a szomszédos Bangladesbe a mianmari katonák és a buddhista milíciák elől. Mianmar tagadja a népirtás vádját.

Szerző