Előfizetés

Rákkeltő? Meddőséget okoz? Nem baj, a kormány megint kiállt a glifozát mellett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.23. 17:29

Fotó: JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP
Kivételesen a brüsszeli döntéshozók bölcsességének méltatásával válaszolt az Orbán-kormány egy minisztere egy parlamenti írásbeli kérdésre.
Sokadszor is kiderült - ezúttal egy parlamenti írásbeli kérdésre adott válaszból -, hogy ha piaci, nagyvállalati érdekekről van szó, az Orbán-kormánynak esze ágában sincsen az EU-val is szembeszállva nemzeti szabadságharcot vívni a magyar emberek biztonságáért. Sőt, ilyenkor mintha messzemenőkig egyetértene az Európai Unió és Magyarország.
"Hogyan egyeztethető össze a gyermekvállalás ösztönzése a termékenységet bizonyítottan veszélyeztető glifozát használatának támogatásával?"

- fordult írásban Szél Bernadett az agrárminiszterhez, Nagy Istvánhoz, és mint a 24.hu észrevette, hétfőn választ is kapott kérdésére.
Ami a glifozátot illeti, a gyomirtó 2015-ben "valószínűleg rákkeltő az emberek esetében" besorolást kapott az ENSZ alá tartozó Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Ügynökségtől. Magyarországon jelenleg mégis ez a legtöbbet használt növényvédőszer-hatóanyag, éves szinten hozzávetőleg 1400 tonna fogy belőle. A kismamák szervezetében is kimutatható glifozát a méhlepény- és embrionális sejtek programozott és nem programozott sejthalált válthat ki, ami pedig összefüggésben lehet a meddőség kialakulásával. Szél ezért kérdésében tényként kezeli:
a meddőség, a "Magyarországon közel 150 ezer párt érintő problémamögött többek között és nagymértékben a táplálékkal naponta magunkhoz vett vegyszerek, például konkrétan a glifozát, illetve mikotoxinok mennyisége húzódik meg".

A mezőgazdasági vegyszerek használatának következményei közt szerepel nők esetében a policisztás ovárium-szindróma (PCOS) valamint az endometriózis gyakoribbá válása, a spontán vetélés, méhen belüli magzati halál és a koraszülés, illetve a nemiség fejlődésének rendellenessége.
Vannak ugyan a glifozát ártalmatlanságát bizonyító kutatások is, de - mint arra a 24.hu felhívja a figyelmet - azokat a vegyszert gyártó óriásvállalatok, a Bayer és a Monsanto finanszírozta. Az Európai Unió – Magyarország szavazataival - 2017. november 27-én mégis megszavazta a glifozát 5 éves uniós újraengedélyezését, korlátozások nélkül. A magyar kormány választhatna külön utat, Ausztria például már lépett, és betiltotta a glifozátot. De nem ez a helyzet.
Nagy István válaszában lényegében a brüsszeli döntéshozók bölcsességét méltatva kiállt a glifozát további használata mellett, letagadva az annak veszélyességét bizonyító, és még az ENSZ számára is meggyőző tudományos kutatások létét is. A kérdést legközelebb 2022-ben veszi elő az EU, addig falhatjuk a növényvédőt, és ha addig a gyermektelen párok nagyon unatkoznának, a glifozáttól elpusztuló méhek számolgatásával üthetik el az időt.

Suttyomban vágták ki a fákat a verőcei óvoda udvaráról

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.07.23. 16:11

A verőcei önkormányzat sem tudott róla, hogy kivágnak három diófát az óvoda területén. A családok háborognak, az ügyben vizsgálat indul.
Három nagy, dús lombú diófa állt a verőcei a Géza Fejedelem Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde udvarán - egészen a múlt hétig. A gyerekek és szülők a hét eleji óvodakezdésnél ugyanis döbbenten szembesültek azzal, hogy hogy a fákat apró darabokra vágták – a tervezett kivágásról senki sem szólt nekik. A döntés azért is meglepő, mert a fák öregek voltak ugyan, de közel sem menthetetlen állapotúak – ezt már Tajti Gábor faápoló szakember mondta el a Népszavának, aki azért ennyire tájékozott, mert maga is érintett, két gyereke az intézménybe jár. „Szemrevételezés alapján nem volt indokolt a fák kivágása. Én nyugodt szívvel engedném a gyermekeimet alatta játszani” - jegyezte meg. A fairtásról egyébként nem csak a szülőket felejtették el értesíteni, de a jelek szerint az önkormányzatot is: az óvoda területe Verőce község önkormányzatának tulajdona, fenntartója viszont a Verőcei Református Egyházközség - a fenntartó pedig a tulajdonosnak sem szólt ritkítási terveiről. Az önkormányzat külön Facebook-posztban jelentette be, hogy vizsgálatot kezdeményezett a történtek miatt. 
Az üggyel kapcsolatban megkerestük az iskola és óvoda igazgatóját, Szanyó Istvánt: szerettük volna megtudni, miért volt szükség szerinte erre a lépésre, egyeztettek e bármelyik érintettel a fakivágásokról , volt-e engedélyük a lépéshez, és tervezik-e a kivágott fák pótlását. Ugyanezekkel a felvetésekkel fordultunk a Verőcei Református Egyházközség lelkipásztorához, Márkus Gáborhoz, aki telefonon nem akart válaszolni, kérdéseinket írásban, az egyházközségnek címezve kérte. Ha kapunk választ bármelyik féltől, frissítjük cikkünket. Név nélkül nyilatkozó forrásainktól ugyanakkor úgy tudjuk, a favágás egy fejlesztési projekt miatt vált szükségessé. A nem megerősített információ szerint a fejlesztés részeként gumipadlóval borítanák be az óvodaudvar talaját, és árnyékolókkal pótolnák a lombok nyújtotta menedéket a játszóeszközök – így a hinták és a homokozó – felett. A fák kivágásával mindenesetre legalább 200-250 négyzetméternyi árnyékos területet veszített az óvodaudvar - mindezt pedig a nyári hőségrekordok idején sikerült megoldani.

Már elmondta a tanévzárón

Megkeresésünkre végül levélben válaszolt Márkus Gábor verőcei lelkipásztor, az egyházi fenntartó képviselője. Mint mondta, az iskolaigazgatót egyelőre nem tudjuk elérni, mert szabadságon van, és addig egy sor kérdésre ő sem tud reagálni az igazgató visszatéréséig; ekkor tudja ugyanis csak ellenőrizni a Szanyó által végrehajtott feladatokat.  Márkus ugyanakkor hangsúlyozta, hogy intézményükben  az ünnepélyes tanévzáron ő maga számolt be a várható nyári fejlesztési és karbantartási munkálatokról; kérdés, hogy a fakivágás miért érte akkor meglepetésként a szülőket. A lelkipásztor szerint szerint az engedélyekre és az önkormányzati kapcsolattartásra vonatkozó kérdésekre is az iskolaigazgatótól várhatunk választ.

Kevesebb felhő lesz szerdán, a szél is alig fúj majd

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.23. 15:50

Fotó: Shutterstock
Szerda estig a Kárpát-medence időjárását az érkező szárazabb levegő alakítja.
A Dunántúlon túlnyomóan napos, gyengén gomolyfelhős, csapadékmentes idő ígérkezik szerdán csak úgy, mint kedden. A Dunától keletre azonban bár kedd délután még felhős az ég, estétől jelentősen csökken majd a felhőzet. Szerdán a több-kevesebb napsütés mellett
a keleti megyékben erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, de futó zápor szerdán is csak kevés helyen fordulhat elő, elsősorban az északkeleti megyékben.

Kedd estétől jellemzően mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán a Dunántúlon 30 és 33, keletebbre 25 és 29 fok között valószínű.

Extrém UV-B sugárzásra figyelmeztetnek

Szerdán a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8-as (extrém) UV-B-sugárzás várható. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. Azt kérik, hogy az emberek fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott leégés ellen, 11 és 15 óra között lehetőleg ne napozzanak.

Időjárási helyzet Európában

Nyugat-Európa időjárását markáns anticiklon alakítja, napos, csapadékmentes idő jellemző arrafelé. Az előrejelzéseknek megfelelően a hőhullám már elérte a nyugati államokat, hiszen Dél-Spanyolországban már 41, 42, Dél-Franciaországban pedig 35, 37 fokos maximum-hőmérsékletet is mérnek.
A kontinens északi felén azonban ciklonrendszer okoz változékony, csapadékos időjárást. Jelentősebb csapadékot a Belorusszia felett örvénylő ciklon területéről jelentettek, és ez a ciklon azért is érdekes, mert előoldalán déli, délkeleti áramlással a Skandináv-félsziget északi felére meglehetősen meleg levegő áramlik; sokfelé emelkedik 26, 28 fok köré a hőmérséklet a délutáni órákban, sőt Norvégia északi partvidékén - már bőven az Északi-sarkkörön túl - 29, 30 fok is előfordul.
Szerda estig a Kárpát-medence időjárását egyre inkább az említett nyugati magasnyomás peremén érkező szárazabb levegő alakítja.
Kapcsolódó
Extrém UV-B-sugárzásra figyelmeztetnek szerdán