Előfizetés

Teljes káosz Iowában: csődöt mondott az eredményt összesítő szoftver

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2020.02.04. 18:48

Fotó: KEREM YUCEL / AFP
Alighanem Bernie Sanders nyert és Joe Biden veszített, de a Demokrata Párt elrontott előválasztásán nem tudták időben összesíteni a jelölőgyűlések eredményét.
A nyertesek és vesztesek helyett kedden egész nap az iowai bruhahával foglalkozott az amerikai média. A középnyugati államban a Demokrata Párt újítással próbálkozott: a nagyobb átláthatóság kedvéért a korábbinál több és összetettebb adatot akart nyilvánosságra hozni, s ehhez egy új fejlesztésű telefonos alkalmazást használt. Az alkalmazás azonban csődöt mondott, miközben a hagyományos összesítést nem szervezték meg. Így cikkünk megjelenése idején is csak sejteni lehet, hogy Bernie Sanders szenátor nyert, míg Joe Biden volt alelnök a vártnál alighanem rosszabbul szerepelt. Utóbbira leginkább abból lehetett következtetni, hogy stábja kétségbe vonta az eredmények hitelességét. A közlemények szerint nincs szó rosszindulatú beavatkozásról, a fennakadás azonban jelentős zavart okoz az előválasztási folyamatban. A jelöltek kedden hajnalban anélkül utaztak el a következő helyszínre, New Hampshire-be, hogy tudták volna, miképpen végeztek az első versenyben. Ez nem akadályozta Pete Buttigieg volt polgármestert, hogy győztesnek nyilvánítsa magát, a többiek azonban óvatosabbak voltak. A két hét múlva esedékes nevadai jelölőgyűlések eredményeit ugyanezzel a telefonos alkalmazással tervezték összesíteni, de ezt alighanem felülvizsgálják. Az elnök, családja és a Fehér Ház apparátusa leplezetlen kárörömmel reagált. Donald Trump menthetetlen katasztrófának minősítette azt, amit a Demokrata Párt művelt. Legidősebb gyermeke, ifj. Donald Trump szerint egyenesen csalás történhetett. Az elnök környezetéből mások úgy vélekedtek a kaotikus állapotban lévő ellenzék a saját sorait sem képes rendezni. Még nagyobb a kontraszt, ha figyelembe vesszük, hogy a republikánus oldalon Trump támogatottsága Iowában elérte a 97 százalékot, két, szinte ismeretlen kihívója nem tudta megszólítani a párt törzsszavazóit. A botrányosra sikeredett iowai előválasztás azonban nem sokáig marad a vezető hírek között. Kedden este Donald Trump már a kongresszus két házának együttes ülésén mond beszédet. A Fehér Ház előzetesen az unió helyzetéről szóló jelentés optimista hangvételét, a gazdasági növekedést és alacsony munkanélküliséget tartotta a legfontosabbnak. Az elnök temperamentumának ismeretében azonban nem lehet biztosra venni, hogy tartja magát az előre megírt szöveghez. Márpedig a padsorokban helyet foglalók többsége az elmúlt hetekben világosan értésére adta, hogy nem csupán eltérően látja a világot, de még első mandátumának lejárta előtt menesztené és örökre eltiltaná a szövetségi tisztségektől. Az elnök háta mögött pedig ott ül majd az impeachment eljárás vezéralakja, Nancy Pelosi házelnök. A helyzet tehát finoman szólva pikáns lesz: még soha nem fordult elő, hogy az Egyesült Államok elnöke impeachmenttel a tarsolyában induljon harcba a második négyéves mandátumáért.     

Nem szól nagyot az impeachment vége

Szerdán délután – magyar idő szerint este 10-kor – ül össze a szenátus, hogy végre pontot tegyen Donald Trump elnök kongresszusi felelősségre vonására. A vád és a védelem hétfői záróbeszédeiben a demokrata párti „impeachment menedzserek” a Trump által a demokráciára jelentett veszélyt és a szenátorok történelmi felelősségét hangoztatták, olykor retorikai magasságokba emelkedve, máskor a Harry Potterből vett idézethez folyamodva. Az elnök jogászai kétórás időkeretüknek csak a felét használták ki. Újra aláhúzták, hogy Trump ártatlan és elmozdítása a demokratikus választás eredményének felülírását jelentené. A szenátoroknak hétfőn és kedden 10-10 perc állt rendelkezésükre véleményük kifejtésére, de ez már keveseket érdekelt, hiszen a kérdés eldőlt azzal, hogy elutasították a tanúk meghallgatását. Trump elnöksége tehát nem forog veszélyben. A végszavazás előtt az egyetlen bizonytalanság az, hogy a demokrata párti szenátorok között lesz-e olyan, aki őszi választási esélyei kedvéért a felmentésre adja a voksát.

Visszahozhatja a taposóaknák korát Trump, az EU tiltakozik

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.04. 18:04

Fotó: ISHARA S.KODIKARA / AFP
Az Obama alatt bevezetett tiltás felülvizsgálatára, majd eltörlésére készül az amerikai kormány.
Az Európai Unió számára elfogadhatatlan az amerikai kormány bejelentése, hogy felülvizsgálja, majd el kívánja törölni a taposóaknákra vonatkozó korlátozásokat, lehetővé téve az ilyen fegyverek használatát a Koreai-félszigeten kívül is - jelentette ki szóvivőjén keresztül az Európai Unió (EU) külügyi szolgálata (EEAS) kedden. A nyilatkozat szerint az ilyen típusú fegyverhasználat engedélyezése aláássa a taposóaknák elleni globális fellépést, ami több tízezer ember életét mentette meg az elmúlt húsz évben.
Az unió meggyőződése, hogy az ilyen, főként gyermekek életét követelő fegyverek használata összeegyeztethetetlen a nemzetközi humanitárius joggal.

Arra emlékeztettek, hogy az EU mellett az Egyesült Államok lép fel a leghangsúlyosabban a taposóaknák használta ellen, támogatják az aknamentesítést, a meglévő készletek megsemmisítését, valamint jelentős támogatást nyújtanak az áldozatoknak. A taposóaknák használatának újbóli lehetővé tétele nemcsak ellentmond ezeknek a fellépéseknek, hanem negatívan befolyásolja a nemzetközi szabályokon alapuló rendet is.
Az amerikai kormány január végén jelentette be, hogy az előző elnök, Barack Obama által 2014-ben elnöki rendelettel bevezetett, a taposóaknák gyártására és forgalmazására vonatkozó tiltás felülvizsgálatára, majd eltörlésére készül.

Obama kormányzata nem csatlakozott az 1997-ben 164 ország által aláírt Ottawai Egyezményhez, amely a taposóaknák teljes körű betiltásáról szól, de rendeletében a Koreai-félszigeten kívül megtiltotta a taposóaknák alkalmazását. Az Egyesült Államok 1991 óta nem telepített taposóaknákat, kivéve 2002-ben Afganisztánban. 1997 óta pedig egyetlen amerikai vállalat sem gyártott ilyen szerkezetet, a raktáron lévő készleteket pedig megsemmisítette.

Nincs vége a ditrói pékügynek

Népszava
Publikálás dátuma
2020.02.04. 17:53

Fotó: Veres Nándor / MTI
Büntetőjogi panaszt nyújtott be a gyergyószentmiklósi rendőrségen a két Srí Lanka-i munkást foglalkoztató gyergyóditrói pékség vezetője fenyegetés, gyűlöletkeltés, diszkriminációra való felbujtás és közrendháborítás miatt, közölte a kolozsvári Transindex.
Az ügy kapcsán már több román hatóság is vizsgálódik. A tulajdonos beadványa szerint fenyegetés, gyűlöletkeltés, hátrányos megkülönböztetés, közrendháborítás történt, valamint sérült az a kormányrendelet, amely tilt minden fasiszta, legionárius, rasszista vagy idegengyűlölő szervezetet, szimbólumot, cselekedetet. Fenyegetést kaptak a Srí Lanka-i munkásoknak szállást adó lakástulajdonosok, a „Migránsmentes Ditrót akarunk” Facebook-csoporton pedig gyűlöletkeltő üzenetek jelentek meg. A pékségre egy hétfői vizsgálat nyomán a munkaügyi felügyelőség 13000 lejes bírságot rótt ki, nem engedélyezett kazánok használatáért, illetve amiatt, hogy a cég nem tartotta be a heti pihenőnapokra vonatkozó törvényes előírást.