Előfizetés

Hétfőn sózzák ránk a Mátrai Erőművet

M. I.
Publikálás dátuma
2020.02.09. 18:17

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Hétfőn veszi át a tavaly 5,9 milliárd forintos veszteséget termelő Mátrai Erőmű többségét az állami MVM - értesült a 24.hu a meghirdetett közgyűlés nyomán.
Az adat már-már a 2017-es, kilencmilliárd-közeli veszteséget idézi. Az évtizedekig busás nyereséget termelő, a honi áramtermelésben központi szerepű szénerőmű többsége ezután néhány hónappal került át német kézből a kormányfői strómanként számon tartott Mészáros Lőrinc tőzsdei cégéhez, az Opushoz. A veszteségek dacára Mészárosék mintegy nyolcmilliárdos osztalékot vittek haza a tartalékokból, amivel korábbi értesülésünk szerint az ügylet nagyjából meg is térült a számukra. Bár a cég 2018-ban javított, az - Gulyás Gergely kancelláriaminiszter állításával szemben - nem fordult nyereségbe. Az új vezetőség - így a közműhivatalt 2010 és 2013 között irányító Horváth Péter vezérigazgató - ugyanakkor ismét növelte a veszteséget. Ezt szakmai körök a komoly költségnek számító úgynevezett szén-dioxid-kvóták tőzsdei árának megugrásával magyarázzák. A lap értesülései szerint az osztalékfizetés ezúttal elmarad, sőt az MVM azonnal hitelt nyújt újdonsült erőművének. A nagypolitikát is elérő, vitatott ügylet (közpénznek számító) vételára változatlanul titok, a kormányilletékesek mismásolnak, az MVM nem nyilatkozik.

Lankadva terjed a fertőzés, de azért még nem érdemes hátradőlni

M. I.
Publikálás dátuma
2020.02.09. 16:41

Fotó: Gao Xiang / AFP/Xinhua News Agency
Szombaton napi tíz százalék alá csökkent a vuhani koronavírus fertőzésének terjedési üteme.
Bár továbbra is nő a vuhani koronavírusban elhunytak és megbetegedettek száma, az emelkedési ütem tovább apad - számítottuk ki a Worldometers.infón összesített hivatalos adatokból. Szombattal bezárólag 814 elhunytat és 37 ezer 552 megbetegedést tartottak nyilván. Ez 90-nel, illetve 2677-tel több a pénteki adatnál, ami 12, illetve 8 százalékos emelkedés. Mindkét érték a legalacsonyabb a fertőzés január közepi kitörése óta. A szombaton elhunytak száma 5 százalékkal nőtt, a fertőzötteké 22 százalékkal csökkent a péntekiekhez képest. Utóbbi szintén negatív csúcs. Ugyanakkor az elhunytak és új megfertőzöttek napi értékének változása, még ha több hetes távlatban szintén csökkenő ívet mutat is, jóval változékonyabb. A halálozási arány viszont kedvezőtlen irányt vett, amennyiben a hét közepére 2 százalékra mérséklődő értékről a hét végére 2,2 százalékra nőtt. A világon változatlanul 28 országban tartanak nyilván fertőzötteket. A Kínán kívüliek aránya, bár közelíti, de még mindig nem éri el az egy százalékot. A gócponton kívül elhunytak aránya az egy héttel ezelőtti 0,35 százalékról 0,25 százalékra mérséklődött. Mindettől függetlenül változatlanul nem lebecsülendő a vírus terjedési üteme. Elvégre ma már naponta egy kisebb stadionnyi ember fertőződik meg - igaz, változatlanul túlnyomórészt a karanténba zárt Vuhan városában. A szombati terjedési ütemből kiindulva számításunk szerint a Föld teljes lakossága - hatékony ellenszérum bevetése nélkül - július közepére fertőződne meg.

Bajban a fehérorosz gazdaság, nem enged Moszkva az olaj árából

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.08. 08:50

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Nyugat felé tapogatózik Minszk, amiatt aggódnak, hogy Putyin az olajvitát használná az ország bekebelezésére.
Nem ad kedvezményt Moszkva a Fehéroroszországnak szállított olaj árából - jelentette ki Dmitrij Kozak, az orosz államfői hivatal helyettes vezetője újságíróknak Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök Szocsiban megtartott pénteki tárgyalását követően. Az eddigiekkel szakítva, Oroszország továbbra is piaci áron szállítja a kőolajat Fehéroroszországnak, mert - mint a közlemény állítja - nem tudja megengedni, hogy kedvezményt adjon. Kozak szerint Moszkva és Minszk kizárólag üzleti alapon fog tárgyalni az olajszállításokról. 
Oroszország éveken át jelentős árengedménnyel látta el szomszédját kőolajjal, míg Fehéroroszország piaci áron adta tovább a feldolgozott olajtermékeket. Mivel a fehérorosz gazdaságnak ez az alapja, az ország teljesen kiszolgáltatott Oroszországnak. Az árvita miatt az orosz fél tavaly leállította a kivitelt Fehéroroszország felé, majd a Belneftekhim fehérorosz állami energiavállalat január elsejével felfüggesztette az olajipari termékek Európába történő exportálását. Eközben, amíg Moszkvában Lukasenka nyugati irányban megkezdett tapogatózásai vetnek fel kételyeket, addig
Minszkben azzal kapcsolatban ütötte fel fejét gyanakvás, hogy vajon Putyin az elnöki mandátumának 2024-ben esedékes lejárta után nem az orosz-fehérorosz Szövetségi Állam vezetőjeként kíván-e majd valamilyen formában hatalmon maradni.

Minszk az orosz olajszállítások visszafogása és a megváltozott adószabályozás megdrágulása miatt alternatív források után nézett. Januárban Norvégiából szerzett be egy 80 ezer tonnás szállítmányt, és mérlegelni kezdte, hogy a jövőben Litvánián keresztül importáljon kőolajat. Lukasenka a január 21-i fehérorosz kormányülésen feladatul állította az olajimport diverzifikálását, azt, hogy az finomítók nyersanyagellátásában 30-40 százalékra csökkentsék az orosz olaj arányát. Minszk tavaly még Oroszországból szerezte a 18 millió tonnás szükségletének egészét. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki az előző hétvégén járt Lukasenkánál, kijelentette, hogy az Egyesült Államok képes lenne 100 százalékban kielégíteni a fehérorosz kőolaj- és földgázigényeket.
Európa olajszükségletének tíz százaléka, napi több mint egymillió hordó olaj áramlik át a Fehéroroszországot keresztező Barátság kőolajvezetéken. Az európai behozatalt egyelőre nem érinti a vita.
A fehérorosz olajimport az úgynevezett orosz "adómanőver" miatt drágult meg, amelynek keretében az elmúlt évek folyamán több lépésben gyakorlatilag megszűnt a kiviteli vám, ám megnőtt az ásványianyag-kitermelési adó. Oroszország korábban illetékmentesen szállított nyugati szomszédjának. Januárban a Belnyeftyehim közölte, hogy az orosz olaj ára jelenleg a 83 százaléka a világpiacinak, ám az "adómanőver" folytatása további áremelkedéshez fog vezetni. A felek egyebek között bonyolult adóvisszatérítési lehetőségekről és az orosz olajcégek leszállított tonnánként kapott 10 dolláros prémiumának eltörléséről egyezkedtek, ám nem tudtak megállapodni egymással. Végül a monopóliumellenes szabályozásért és kereskedelemért felelős fehérorosz minisztérium február 1-jétől 6,6 százalékkal megemelte a Barátság kőolajvezeték tranzitdíját. Korábban Lukasenka hozott egy rendeletet, amelynek értelmében környezetvédelmi adót vetnek majd ki az olajtranzitra és 50 százalékkal megnövelik a csővezeték-tulajdonosok profitadóját.