Előfizetés

Tapsvihar fogadta az Ibiza-videó ihlette Jelinek előadását

T. G.
Publikálás dátuma
2020.02.10. 09:30
A gorilla a darab elbeszélője
Fotó: Matthias Horn / APA/AFP
Bemutatták a Burgtheater kamaraszínházában Elfriede Jelinek darabját, amelyet Heinz-Christian Strache Ibiza-videója ihletett. A videótól eltérően a darabban nem emlegetik Orbánt.
Egy fantasztikus előadás az Akademietheaterben – írta a konzervatív osztrák napilap, a Die Presse a Schwarzwasser (Feketevíz) premierjéről, amelyet a Nobel-díjas osztrák író, Elfriede Jelinek írt Heinz-Christian Strache ibizai afférja kapcsán. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) korábbi elnökének a politikai pályafutásának vetett véget az a múlt májusban kiszivárgott videó, amelyen azt rögzítették, hogy egykori pártja akkori frakcióvezetőjével, Johann Gudenussal 2017 nyarán egy ibizai villában közbeszerzéseket ígért egy nőnek, aki egy orosz oligarcha rokonának adta ki magát.

Bár a színműben Strache neve nem hangzik el – ahogy az Ibiza-videóban emlegetett Orbán Viktoré sem –, a liberális Der Standard a Burgtheater kamaraszínházában tartott bemutató kapcsán úgy fogalmazott: a német nyelvterületen nincs még egy olyan szerző, aki olyan pontosan fogalmazná meg a jelen eseményeit, mint Elfriede Jelinek.

A rendező, Robert Borgmann a darab kapcsán úgy fogalmazott: „Az Ibiza-videó a valóság obszcenciájának jele, amely nyilvánvalóvá vált. Senki sem kerülheti el a valóság torzulását. És lehetetlen, hogy ne gondoljunk Orbánra, Brexitre és hasonlókra.” A lapok beszámolója szerint tapsvihar fogadta Jelinek előadását.

Oscar végre komolyan vette magát: történelmet írt az Élősködök

Csákvári Géza
Publikálás dátuma
2020.02.10. 06:59

Fotó: MARK RALSTON / AFP
Megtörtént az, amire csak a bátor álmodozók számítottak: tényleg a legkiválóbb film lett a legjobb film a 92. Oscar gálán, jelesül a Bong Joon Ho rendezte Élősködők. Ezzel pedig filmtörténelmet írt a koreai nagymester, mivel eddig sosem nyert „fődíjat” nem angol nyelvű produkció. A társadalomkritikus thriller kapta a legtöbb elismerést is egyben.
,Talán sosem írtam le még ilyet az Oscar-díjak kapcsán két évtizedes újságírói pályafutásom során: filmtörténeti döntés született. Sosem nyert még ugyanis nem angol nyelvű produkció a világ legfontosabb mozgóképes gáláján. Ám most csak örvendezni tudok a ténynek: a Bong Joon Ho rendezte Élősködők lett a legjobb film a 92. Oscar-díj gálán. Sőt, a koreai zseni által jegyzett produkció kapta a legjobb eredeti forgatókönyvért, illetve maga Joon Ho vehette át a rendezői elismerést. Sőt, végül az Élősködők lett a legjobb nemzetközi (korábban idegen nyelvű) film is – ráadásul ez is rekord. A végkifejletet sejtettük már tavaly is, hiszen az Élősködők megkapta Cannes-ban az Arany pálmát és valóban nem készült – esztétikai, filmtechnikai és dramaturgiai szempontból – jobb film tavaly Bong Joon Ho társadalomkritikus, ironikus thrillernél. (A bizonytalanság azért volt, mert az Oscar hagyományai alapján az igazi heroizmust magasztaló, a régi hollywoodi tradíciók előtt fejet hajtó látványfilm, az 1917 esélyesebbnek látszott.) Kis filmtörténeti adalék: hatvanöt éve történt meg utoljára, hogy cannes-i Arany pálmával elismert film lett a legjobb film az Oscaron: 1955-ben a Marty, Delbert Mann alkotása. Egy kritikus vagy elemző hiába vezeti le könnyen, mi vezetett az Élősködők sikeréhez, az alkotóknak egész mást jelentett az Oscar-eső. Szemmel láthatóan maga a rendező is egyre nehezebben hitte el mi történik vele, hiszen már az első elismerésnél – legjobb forgatókönyv – is majd kiugrott a bőréből örömében és meghatódottságában. Aztán következett a nemzetközi film, majd a rendező és végül a csúcsdíj. Bong Joon Ho a rendezői díjjal a kezében Martin Scorsese (aki szintén jelölt volt Az írrel) egyik híres mondását idézte, amit a filmiskolában tanult meg: „A legszemélyesebb a legkreatívabb”. Ugyanakkor az is beszédes, hogy a díjkiosztó előtt bő egy héttel, a rotterdami fesztiválon Joon Ho még azt nyilatkozta, hogy semmi esélye sincs az 1917-el szemben, pontosan tudja, hogy ő afféle fesztivál rendező, és ő ennek a mozgóképes közegnek köszönheti a sikerét. Ez pedig borzasztó fontos kapcsolódási pont: az Oscar-díjakról döntő művészek és alkotók a (nagybetűs) fesztiválfilmben látják a jövőt azzal, hogy a hat jelöléssel induló Élősködők négyet díjra váltott. Méghozzá a legértékesebb kategóriákban. Kíváncsian várom, milyen folyamatokat indít el az idei Oscar, hiszem, hogy fordulópont lesz 2020. Az este legnagyobb vesztese a rendezői díjra és a legjobb filmre legnagyobb esélyesnek tartott Sam Mendes és filmje, a kritika által igen vegyesen fogadott 1917 lett, mert Roger Deakins operatőri Oscarja mellett csak két technikai kategóriában – hangvágás és vizuális effektek – tudott diadalmaskodni. De ugyanitt említhetnénk a már említett Az írt, mely tíz jelöléséből egyet sem váltott díjra. 
Az estét a legtöbb jelöléssel, konkrétan tizeneggyel indító Joker kettőt húzott be: az izlandi Hildur Guðnadóttir a legjobb eredeti filmzenéért, Joaquin Phoenix pedig a legjobb férfi alakításért vehette át az arany szobrocskát. Utóbbi a reputációjához illő beszédet mondott arról, hogy az ember eltávolodott a természettől és ideje lenne abbahagyni a Föld kizsákmányolását. Persze önvizsgálatot is tartott, elnézést kért mindazoktól, akivel korábban durva volt és megköszönte a második esélyt, amit kapott Hollywoodban. Amúgy a színészi elismerések voltak azok, ahol a papírforma jött be: Renée Zellweger lett a legjobb színésznő a Judy címszerepéért és kinek másnak ajánlotta volna a díjat, mint Judy Garlandnak, akinek annak idején Hollywood nem adott Oscart. A mellékszereplők között pedig két olyan színészt ismertek el, akiknek már nagyon régen, nagyon sok szerepért kijárt volna az Oscar, de most Laura Dern a Házassági történetért és Brad Pitt a Volt egyszer egy... Hollywoodért végre megkapta. Megérdemelten.
Legjobb animációs film: Toy Story 4. Legjobb animációs rövidfilm: Hair Love Legjobb eredeti forgatókönyv: Élősködők (Boon Joon Ho és Jin Won Han) Legjobb adaptált forgatókönyv: Taika Waititi (Jojo Nyuszi) Legjobb élőszereplős rövidfilm: The Neighbours’ Window Legjobb díszlet: Volt egyszer egy… Hollywood Legjobb jelmez: Kisasszonyok Legjobb dokumentumfilm: American Factory Legjobb rövid dokumentumfilm: Learning To Skateboard In A Warzone (If You Are a Girl) Legjobb női mellékszereplő: Laura Dern (Házassági történt) Legjobb férfi mellékszereplő: Brad Pitt (Volt egyszer… egy Hollywood) Legjobb hangvágás: Az aszfalt királyai Legjobb hangkeverés: 1917 Legjobb operatőr: Roger Deakins (1917) Legjobb vágás: Az aszfalt királyai Legjobb vizuális effektek: 1917 Legjobb smink és haj: Botrány Legjobb nemzetközi film: Élősködők Legjobb filmzene: Hildur Guðnadóttir (Joker ) Legjobb dal: Elton John és Bernie Taupin (Rocketman) Legjobb rendezés: Bong Joon Ho (Élősködők) Legjobb férfi főszereplő: Joaquin Phoenix (Joker) Legjobb női főszereplő: Renée Zellweger (Judy) Legjobb film: Élősködők
Kapcsolódó
Tényleg a legjobb film nyert az idei Oscaron - képek a gáláról

Tiltakozók rohamozták meg a Természettudományi Múzeumot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.09. 18:41
Közel kétszázan demonstráltak vasárnap, a fővárosi Természettudományi Múzeum tervezett Debrecenbe költöztetése ellen
Fotó: Hajdu Gergely / aHang
Közel kétszázan tüntettek vasárnap a tervezett költöztetés ellen, majd tárlatlátogatás keretében foglalták el az intézményt.
Nagyjából 200 ember gyűlt össze ma napközben a Természettudományi Múzeum előtt szervezett flashmobon. A résztvevők a múzeum Debrecenbe költöztetése ellen tiltakoztak és álltak ki a gyűjtemény és a múzeumi dolgozók mellett, majd a rövid szolidaritási akció keretei között meglátogatták az intézmény állandó kiállítását, gyakorlatilag teltházat okozva ezzel délelőtt 11 és délután 14 óra között – derül ki az aHang petíciós platform közleményéből.
Az esemény Nemesné Singer Edina, még tavaly júniusban indult petíciójához kapcsolódott, melyet már több mint 14 ezren támogatnak országszerte. A múzeum melletti kiállás jegyében a kezdeményezés aláírói az alábbi 3 üzenetet szeretnék kiemelni: 
  • Egyetértenek azzal a széles körben hangoztatott szakmai véleménnyel, mely szerint a múzeum Debrecenbe költözése óriási károkat okozna a mintegy 11 milló tételes gyűjteménynek.
  • Debrecennek is szüksége van önálló kiállításra, gyűjteményre, múzeumra, de nem a budapesti gyűjtemény teljes elszállításának árán.
  • A múzeum Budapesten maradása nemzetstartégiai érdek, magyarországi elhelyezkedése és turisztikai jelentősége, megközelíthetősége miatt.
A tiltakozás fő szlogenje (Elefánt a porcelánboltban!) Pető Ernő muzeológus Mércén megjelent írására utal kapcsolódik. Pető cikkében az elefánthoz hasonlította a teljes titokban, szakmai egyeztetés nélkül meghozott kormányzati döntést: az elefánt köztudottan nagyon nagy állat, és ha bemegy egy ilyen porcelánboltba, mint a Természettudományi Múzeum, akkor nagyon sok mindent lerombol.