Több mint kétmilliárd forintnyi eurót folyathattak át a balkáni Orbán-médiához

Publikálás dátuma
2020.02.10. 14:33
Janez Jansa és Orbán Viktor
Fotó: JURE MAKOVEC / Jure Makovec
Szlovén lapértesülések szerint a pénzek egy része egy Mészáros-közeli építőipari cégtől is jött.
Összesen 6,4 millió euró – több mint kétmilliárd forint – jutott el Fidesz-közeli üzleti körökből a Balkánon terjeszkedő Orbán-médiához – derül ki a Necenzurirano nevű szlovén tényfeltáró portál kettő, hétfőn megjelent cikkéből (ezek itt és itt érhetőek el). Korábban már megírtuk, hogy a szlovén és Észak-macedón médiacégekben tulajdonrészt szereztek a Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadóhoz köthető személyek, így Schatz Péter, a Ripost korábbi résztulajdonosa, illetve Adamik Ágnes, aki korábban Schatz-cal együtt dolgozott a közmédiában. A balkáni NER-sajtó Szlovéniában erőteljesen támogatja Janez Jansa szélsőjobboldali SDP pártvezért, volt miniszterelnököt, illetve Észak-Macedóniában a megbukott, korrupcióért elítélt, ám a börtön elől Magyarországra menekült Nikola Gruevszki pártját. Teszik ezt úgy is, hogy ezzel az ország NATO-tagsága mellett kampányoló Zoran Zaev ellen hangolják a közvéleményt. A szlovén oknyomozó portált szemléző 24.hu szerint 2018 augusztusa óta legalább 4 millió euró került át magyar cégektől Szlovéniába, azt megelőzően pedig 2,4 millió euró. A Szlovéniában landolt 4 millióból 1,5 millió euró olyan szlovén médiacégnél maradt, mint a Nova TV24. A szlovén lap szerint a pénz a Mészáros Lőrinchez is köthető építőipari cégtől, a Belfry-től (a papíron egy osztrák ügyvéd nevén futó Belfry cégcsoportnak több vállalkozása van, a szlovén lap cikkéből nem derül ki, hogy pontosan mely cég folyósította az összeget), a Habonyhoz V4NA hírügynökségtől és az időközben a fideszes média óriás médiakonglomerátumba került magyar Riposttól származik. (Az átutalások mikéntjéről a lap csak annyit írt, hogy a Belfry a szlovén tévétársaság egyik fő hirdetője, így a magyar építőipari vállalkozástól így jutott el pénz a szlovén médiacégekhez.) A szlovén lap szerint a fennmaradó 2,5 millió euró Szlovéniából állítólag továbbment Észak-Macedóniába, méghozzá Schatz Péter szlovén folyószámlájáról. A szlovén lap azt írja, ebből a Gruevszki-párt sajtóját segítették, ám ide sorolható Schatz és Adamik nevéhez kötődő macedón média is. A lap emlékeztet rá: Orbán Viktor miniszterelnök többször is kiállt a VMRO-DPMNE mellett, míg a fideszes pénzekkel megtámogatott észak-macedón ellenzéki média az ország NATO-tagsága mellett érvelő Zoran Zaev miniszterelnököt tartotta tűz alatt. De a NATO-ellenes VMRO-DPMNE-t nem csak Orbán támogatja, hanem Vlagyimir Putyin is, ezért a Necenzurirano szerint az ügyletek mögött orosz támogatás és orosz pénzek is állhatnak. Újságírók már 2017-ben figyelmeztettek arra, hogy az orosz titkosszolgálat Nyugat-ellenes propagandát terjeszt Észak-Macedóniában. 
Frissítve: 2020.02.10. 16:49

Meghalt Erős Ferenc

Publikálás dátuma
2020.02.10. 14:23

Fotó: Shutterstock
A szociálpszichológus, egyetemi tanár 74 éves volt.
Hetvennégy éves korában meghalt Erős Ferenc szociálpszichológus, egyetemi tanár, az MTA doktora, a Pécsi Tudományegyetem Pszichológiai Intézet doktori iskolája Elméleti pszichoanalízis programjának vezetője, az MTA Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetének emeritus kutatója, a szegedi József Attila Tudományegyetem Pszichológiai Tanszékének egykori oktatója, majd vezetője.  Kutatási területei közé tartozott a magyar pszichoanalízis története, Ferenczi Sándor munkássága, a társadalmi jelenségek vizsgálata analitikus szemszögből. A hatalmi struktúrák, az autoritáriánizmus, a társadalmi kisebbségek terén jelentős kutatások fűződnek a nevéhez. Alapítója és főszerkesztője volt a Thalassa, majd Imágó Budapest néven megjelenő analitikus szakfolyóiratnak. Számos pszichológiai könyvet írt, több szakmai lap szerkesztőbizottságában dolgozott  Mint szociálpszichológus gyakran foglalkozott politikai témákkal. Utolsó könyve, a 2016-ban megjelent Psziché és hatalom is arról szól, hogy az emberek miért engedelmeskednek vagy miért nem engedelmeskednek a hatalomnak.  A hazai pszichológiai közélet meghatározó alakjától búcsúzunk. 
Szerző
Témák
nekrológ
Frissítve: 2020.02.10. 18:59

Egyre több kibertámadás éri a kórházakat és iskolákat

Publikálás dátuma
2020.02.10. 13:57
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az intézmények leginkább adathalászoknak és zsarolóvírusoknak válnak célpontjaivá.
2019-ben jelentősen nőtt az oktatási intézmények valamint az egészségügyi intézmények, kórházak elleni kibertámadások száma - közölte hétfőn a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete (NBSZ NKI) vezetője. Bencsik Balázs elmondta, hogy
az adathalászat és a zsarolóvírusok terjedése jelenti a fő problémát.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy például adózási szezonban megsokszorozódnak az ilyen támadások. A mobileszközöket érintő fenyegetések kapcsán azt hangsúlyozta, továbbra is terjednek veszélyes applikációk. Kiemelte: oldalaikon számos tájékoztató, oktató anyag található a biztonságos internethasználatról, a személyes adatok védelméről. Hasznos anyagok vannak a www.saferinternet.hu, a www.nki.gov.hu, a www.gyermekmento.hu és a www.police.hu oldalakon - ismertette. Hozzátette: az NKI Facebook és Instagram oldalán is folyamatosan megosztják az aktuális információkat.
A sajtótájékoztató apropója, hogy kedden lesz az úgynevezett biztonságos internet nap.
Fotó: Balogh Zoltán / MTI