Szabad szemmel: "hajítsátok ki végre Orbán Viktort"

Publikálás dátuma
2020.02.11. 06:15

Nemzetközi sajtószemle, 2020. február 11.
Frankfurter Rundschau Hajítsátok végre ki Orbán Viktort, mert a magyar miniszterelnöknek semmi keresnivalója a konzervatívok értékalapú közösségében! Ezt sürgeti a lap, és indoklásul emlékeztet arra, milyen sokatmondó volt, hogy a politikus tegnap éppen akkor járt Berlinben, amikor a CDU elnök asszonya bejelentette lemondását. Az illiberális demokrácia kiagyalója, aki az AfD bálványai közé tartozik, arról akart tárgyalni a kancellárral, hogy a Fidesz maradna a Néppártban. A keresztény-polgári EPP-nek ugyanaz a gondja a magyar tagpárttal, mint a német kereszténydemokratáknak az Alternatívával. Egyik sem tudja, miként határolódjon el következetesen jobbra, anélkül azonban, hogy túl nagy területet engedne át a tekintélyelvű patkányfogóknak. Egészen pontosan: ha a mérsékeltek megpróbálják magukhoz vonni a jobboldali választókat, akkor középen lazul a kötőerejük. Ezért legfőbb ideje, hogy az értékeiket képviselő konzervatívok felismerjék: nem lehet mérsékelni a világ Orbánjait. Nem, a magyar vezetőnek nincs helye a Néppártban, végre ki kell onnan rakni!     
Süddeutsche Zeitung A politika és a sajtó viszonya sosem volt egyszerű, de egyre több országban robbannak ki botrányok, messzire ható, súlyos következményekkel, viszont ami Magyarországon van, az teljesen egyedülálló: az uniós tagállamban a hatalom és a hozzá közelálló oligarchakör úgy értelmezi a sajtószabadságot, hogy joga van átvenni a médiát és azt a maga vonalára ráállítani. De a viszályok gyakran még demokráciákban is fenyegetik a tájékoztatás szabadságát. A nemszeretem újságírókat sokszor még a pluralista társadalmakban is megfosztják az információktól – ravaszul, lopakodva. Az illiberális, illetve irányított demokráciákban meg mindenképp. Oroszország ugyanakkor egyenesen fenyegető hely, ami a sajtó függetlenségét illeti.
FAZ Merkel és Orbán egy sor európai kérdést tekintett át Berlinben, ahelyett, hogy azzal foglalkozott volna, milyen feszült pártjuk viszonya az Európai Néppártban. Szót ejtettek az unió új, hosszú távú költségvetéséről, amelynek kapcsán – országaik eltérő kiinduló pozíciójánál fogva – részben ellentétesek az érdekeik, ám azért a vendég megjegyezte: mindketten tudják, miként kell az ilyet csinálni. A magyar miniszterelnök nagy hangsúlyt fektetett a nyugat-balkáni bővítésre is. Jóllehet jelenleg az van előtérben, hogy megkezdjék-e a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával, ő inkább azt szorgalmazta, hogy Szerbia tagsága ügyében jussanak előbbre. Úgy fogalmazott, hogy Belgrád alapvető tényező a térségben, a stabilitás kulcsa. Hogy most éppen vezetési válság tört ki a CDU-ban, az nem jön rosszul a magyar politikusnak, mert ily módon még kevésbé valószínű, hogy a Néppárt rövid távon bármiféle határozott lépést tesz a Fidesz tagsága kapcsán. Orbán azzal a gondolattal kacérkodik, hogy új csoportba fogja össze az európai jobboldalt. Ám megnyilatkozásaiból sokkal inkább azt lehet kihámozni, hogy legszívesebben maradna az EPP-ben és ott a konzervatív szárny élére állna. A múlt héten Rómában megint csak beharangozta a liberalizmus halálát. Ám a Néppártról szólva nem a kiválást pendítette meg, hanem „ellenforradalmat” szorgalmazott. Ebbe az irányba mutat az is, amit bizalmasai, illetve a magyar propagandasajtó hangoztat. Lásd Kövér Lászlót, aki a minap kifejtette, hogy pártja nem szívesen hagyná ott a kereszténydemokratákat, ehelyett azon dolgozna, nehogy felbomoljon a szövetség.  
Tagesspiegel Nehéz vendégnek minősíti az újság Orbán Viktort, aki azonban hirtelen rátalált a kétoldalú kapcsolatok kedvező elemeire és hálásnak mutatkozott, amiért találkozhatott Merkellel. Ezúttal lemondtak a tárgyalások utáni közös sajtótájékoztatóról, így nem lehet tudni, miben értettek egyet, miben nem. A kancellár azonban már előre jelezte, hogy a migráció a megvitatandó témák között szerepel, de csak annyit árult el, hogy itt vannak közös és eltérő pontok is a két fél véleményében. Majd inkább arról beszélt, mennyire összefonódott a két gazdaság. A kereskedelmi kapcsolatokat a magyar kormányfő is méltatta. De az út célja alighanem az is volt, hogy áttekintsék a Fidesz jövőjét a Néppárton belül. EPP-körökben az a nézet járja, hogy a magyar vezetés számára a tagságnál sokkal fontosabb a jó viszony nem csupán az osztrák konzervatívokkal, hanem a CDU-CSU-val is. Budapestről jelezték, hogy nem keresik a kapcsolatot az AfD-vel, nehogy kockáztassák a kapcsolatokat az uniópártokkal. Ám hogy van más út is, azt jelzik Orbán egyéb nemzetközi fellépései: a múlt héten Rómában találkozott Conte miniszterelnökkel, valamint Salvinival és Berlusconival. A nacionalisták konferenciáján vett részt és újólag meghirdette a liberalizmus végét. Ott is élesen bírálta az Európai Néppártot, amely jó ideje attól tart, hogy a politikus számára nem az a lényeg, tagja maradhat-e a pártcsaládnak, hanem hogy az hajtson végre alapvető irányváltoztatást. Orbán és Merkel egyetlen szóval sem említette a magyar demokrácia hiányosságait. De át kívánták tekinteni a vitás pontokat a készülő hosszú távú uniós költségvetés kapcsán. A kancellár annyit azért megpendített, hogy Németország nettó befizető, Magyarország viszont kedvezményezett.   
Financial Times A kommentár szerint Annegret Kramp-Karrenbauer távozása a német politika súlyosabb gondjaira világít rá, nevezetesen arra, hogy töredezik szét a politikai rendszer. A kereszténydemokraták vezetője 14 hónap után dobta be a törülközőt, így nem lesz Merkel utódja. Bukásának közvetlen kiváltó oka, hogy nem volt képes ellenőrzés alatt tartani a párt helyi vezetőit Thüringiában. Így azok összejátszottak a jobboldali-nacionalista AfD-vel, enélfogva megtörték az NSZK megalakulása óta érvényben lévő tabut, mármint hogy nem működnek együtt a radikális jobbal. A szerencsétlen epizód rávilágított, hogy a német társadalom többsége, legalábbis nyugaton, határozottan és feltétel nélkül elutasít minden kollaborálást a szélsőjobbal. Vagyis Németország e tekintetben továbbra is nagyon messze van Ausztriától, ahol a szélsőséges Szabadságpárt 3 éve bekerült a koalícióba. De AKK kudarcába belejátszott több melléfogás is, ami rontotta tekintélyét a választópolgárok körében, elégedetlenséget keltett a CDU-ban és mind inkább megkérdőjelezte, vajon tényleg ő az alkalmas jelölt a kancellári tisztségre. Az sem segített rajta, hogy július óta betölti a védelmi miniszteri tisztséget, mert a poszt még jó időkben is hálátlan. De a kereszténydemokrata cápák leginkább azt hozták fel ellene, hogy személye rontja a párt esélyeit, mármint hogy a legjelentősebb erő maradjon a jövőre esedékes választások után. Itt bukkan felszínre a fő tényező, nevezetesen az, hogy porlik szét a német pártszerkezet, amelynek immár része a keletnémet kommunista diktatúrából indult Balpárt, illetve az AfD is. A szétaprózódás még inkább megnehezítette életképes kormányszövetség megalakítását. A türingiai fiaskó csak még gyanúsabbá tette a szabaddemokratákat, akik legalább annyira ludasak voltak helyi emberük miniszterelnökké választásában, mint a CDU, ha nem jobban. A kereszténydemokraták és a zöldek esetleges összefogását ugyanakkor beárnyékolja, hogy a környezetvédők kétlik, vajon potenciális szövetségesük kitart-e a tartományokban a radikális jobboldal sziklaszilárd elszigetelése mellett. A kalamajka kérdéseket vet fel akörül, mennyire játszhat érdemi szerepet Németország Európában, illetve a világban. A rövid távú belső felfordulások, illetve a hosszabb távon végbemenő szerkezeti változások éppen akkor érik utol az országot, amikor omlik össze az eddigi nemzetközi rend és a németek vezető szerepére minden eddiginél nagyobb szükség volna.    
Financial Times Végeredményben teljesen hiábavaló a lengyel kormánypárt részéről nekiesni az igazságszolgáltatásnak, mert még ha netán el is távolítják a lázadó bírákat, akkor is lesz ellenállás a hatalommal szemben. Erre hívja fel a figyelmet vendégkommentárjában a varsói Kulturalna Liberalna magazin egyik szerkesztője. Lukasz Pawlowski emlékeztet arra, hogy a PiS szintet lépett, mert a most hatályba lépett törvény alapján már azért leválthatják a bírákat, ha azok kétségbe vonják a szélsőjobb által vezetett „reformok” törvényességét. Ám az ország súlyos politikai válságban van és sorra ütközik az uniós intézményekkel, csak az kérdés: minek? Kaczynski példátlan hatalmat összpontosított a saját kezében. Politikája arra irányul, hogy korlátozza az igazságszolgáltatás függetlenségét. Már sikerrel aknázta alá a liberális demokrácia jó pár pillérét, beleértve a sajtót, kulturális intézményeket, a rendőrséget, stb. Az állami vállalatok a hivatalos politika anyagi támogatói lettek. És a nemzetközi tiltakozások ellenére az ország megy tovább ezen a veszedelmes úton. Duda elnök olyan nyilatkozatokat tesz, amelyek ez európai történelem legsötétebb korszakát idézik. Ám Kaczynski hiába hiszi azt, hogy nem áll semmi sem a változtatások útjában, ha ellensúlyként kiiktatja a bíróságokat. Az efféle erős emberek és autokraták azt gondolják, hogy ha újabb és újabb ellenfeleket tesznek hidegre, további független intézményeket gyűrnek maguk alá, akkor a végén érvényt tudnak szerezni akaratuknak. Hát, ez teljes képtelenség. Még ha el is távolítják az összes lázadó bírát, akkor sem szerzik meg a teljes ellenőrzést az ország fölött. Mindig lesznek csoportok, amelyek szembeszállnak a hatalommal, korlátozzák annak jogkörét, legyen az a sajtó, a civil szféra, nemzetközi nagyvállalatok, illetve testületek. Amit a PiS művel, azt lehet úgy tekinteni, hogy egy valaki kétségbeesett kísérletet tesz befolyása növelésére. Csak éppen sok évtized után sem képes megérteni, hogy nem tudja elérni az abszolút hatalmat, amiről mindig is álmodott. Fantazmagóriájának árát az egész ország fizeti meg.    
Szerző

Koronavírus – Szigorítják a karantént a britek

Publikálás dátuma
2020.02.10. 21:16

Fotó: ISABEL INFANTES / AFP
Szökéssel fenyegetőzik az első vuháni evakuáció során kimenekített személyek egyike, ezért az Egészségügyi Minisztérium új intézkedésekkel próbálja betartatni az elszigetelést.
A korábbinál aggasztóbb kép alakult ki hétfőn a koronavírus nagy-britanniai terjedésével kapcsolatban. A kormány szigorúbb intézkedéseket vezet be, hogy az érintettek ne szeghessék meg a karantén szabályait. Matt Hancock egészségügyi miniszter a tárca honlapján hozzáférhetővé tett közleményben tudatta, hogy az „újfajta koronavírus előfordulása és átadása komoly, azonnali veszélyt jelent a közegészségre”. A komor hangnem és minősítés mögött az az információ áll, hogy a jelenleg az észak-angliai Wirral régióban kialakított karanténban őrzött, az első vuháni transzferrel hazamenekített nyolcvan koronavírus-fenyegetett egyike „meg akar szökni”. Az Egyesült Királyság az elmúlt napokban csaknem háromszáz állampolgárát szállította haza különrepülőgépeken Vuhánból. Részükre a wirrali Arrowe Park kórházon kívül a Londonhoz közelebbi Milton Keynes-ben található Kents Hill Park konferenciaközpontot nyilvánították hivatalos „izolációs egységgé”. A jelenlegi adatok szerint az eddig tesztelt sok száz személy közül nyolcnak az eredménye volt pozitív. Őket a 2003-as Sars víruskitörés kapcsán kialakított szakosított kórházi elkülönítőben helyezték el. A fokozódó brit félelmek fő okozója egy mindeddig meg nem nevezett úgynevezett szuper-vírushordozó, akinek az elmúlt két heti mozgását immár több ország hatóságai igyekeznek felgöngyölíteni. Amit tudni lehet, hogy a dél-angliai Hove-ban élő, ötvenes éveit taposó üzletember január végén részt vett egy Szingapúrban rendezett gázipari konferencián, melynek egyik meghívottja a koronavírus „epicentrumából”, a kínai Vuhánból érkezett. Az angliai szakember Szingapúrból egyenesen a francia Alpokba utazott rövid síüdülésre. A Les Contamines-Montjoie-i szálláshely többi vendége közül már öten részesülnek kórházi ellátásban Franciaországban, további hat brit állampolgár pedig szintén francia kórházakban áll megfigyelés alatt. A jelenleg a londoni St Thomas' klinikán kezelt üzletember „rossz időben rossz helyen tartózkodott” esetleges áldozatai közé sorolhatók egy Mallorcán diagnosztizált beteg, az easyJet január 28-i genfi járatának utasai, valamint a hove-i The Grenadier kocsma személyzete és kuncsaftjai, akiket hazatérése után fertőzhetett meg.

Újabb csoport németet szállítottak haza a kínai Vuhanból. A 16 felnőtt és négy gyerek tesztjei kivétel nélkül negatívak. Azonban 14 napig karanténban kell maradniuk, és a vírus jelenlétét vizsgáló tesztet minden negyedik nap elvégzik náluk. Elhelyezésükről és ellátásukról a Német Vöröskereszt (DRK) gondoskodik. Egy héttel korábban, február 2-án egy 124 fős csoportot szállítottak Vuhanból Németországba. Közülük kettőnél volt pozitív a koronavírus jelenlétét vizsgáló teszt, a frankfurti egyetemi klinikán helyezték el őket. A többiek karanténban vannak, újabb fertőzöttet nem találtak.

Csak több szigorú feltétel teljesülése esetén végzik el itthon a koronavírus tesztjét

Mikrobiológiai vizsgálatot kizárólag a koronavírus-fertőzésre gyanús, meghatározott tüneteket mutató betegeknél lehet és kell végezni – közölte Nemzeti Népegészségügyi Központ az MTI-vel. Hozzátették: egészséges, más betegség tüneteit mutató embert kizárólag járványügyi indokok alapján, bizonyítottan koronavírussal fertőzöttel való szoros kontaktus esetén kell szűrni. Közleményük szerint „a sajtóhírekben megjelent, Kínából hazatért embernél a fertőzés gyanújának kritériumai nem igazolódtak, ezért laboratóriumi vizsgálatra nem volt szükség.” (Már Kínában betegnek érezte magát Magyari Éva, ezért itthon rögtön megpróbálta kivizsgáltatni magát, hiába. Az információs vonalon azt közölték, hogy „semmi értelme bemenni a kórházba, mert, ha nincs tünetünk, nem tudják kimutatni a vírust” – írta a 24.hu.) A népegészségügyi központ hangsúlyozta, hogy az általuk kiadott eljárásrend szerint koronavírus-fertőzés szempontjából akkor számít gyanúsnak egy eset, ha a súlyos, akut légúti fertőzésben – láz, köhögés, fulladás – szenvedő, kórházi ellátást igénylő beteg a tünetek kezdetét megelőző 14 napban Kínában járt és klinikai állapotára nincs más egyértelmű magyarázat. Gyanúsnak tekintik azt a beteget is, aki a tünetek kezdetét megelőző 14 napon belül Kína Hupej tartományában járt vagy szoros kapcsolatban volt koronavírus-fertőzöttekkel, esetleg olyan kórházban járt, ahol a vírussal fertőzötteket kezelnek. A közlemény szerint a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben az ellátásra jelentkezők kivizsgálása az eljárásrend betartásával történik. (MTI) 

Továbbra is Hupej a gócpont

Hupej tartományban már csaknem 30 ezer koronavírusos megbetegedést regisztráltak, miközben Kínában már 40 ezer felett jár az összes megerősített megbetegedések száma. A friss adatok alapján továbbra is a járvány gócpontjában a legmagasabb a halálozási ráta, de néhány régióban romlott a helyzet egy hét alatt. Habár az új megbetegedések száma lassabban növekszik az elmúlt napokban, mint korábban, a napi halálesetek száma egyelőre még emelkedőben van. Világszerte 27 országban regisztráltak fertőzötteket, Kínán kívül összesen 330 embert. Külföldön ketten haltak bele a fertőzésbe: egyikőjük a Kínához tartozó, de nagy autonómiát élvező Hongkongban, a másik a Fülöp-szigeteken vesztette életét. 

Egy ember meghalt és sokan megsérültek a szélvihar miatt Csehországban

Publikálás dátuma
2020.02.10. 19:25
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hétfő délután 15 órakor országszerte mintegy 280 ezer háztartás volt áram nélkül.
Egy ember meghalt, több mint egytucatnyi megsérült, és mintegy 280 ezer háztartás áram nélkül maradt Csehországban az országon hétfőn átvonuló és kiadós esővel kísért szélvihar következtében – jelentette hétfőn kora este a cseh közszolgálati rádió. Az áldozat egy balesetben halt meg a nyugat-csehországi Sokolov város közelében. „Egyelőre nem tudjuk biztosan, hogy a fa dőlt-e az autóra, vagy az autó rohant-e neki az úttestre dőlt fának” – jegyezte meg Katerina Krejcí rendőrségi szóvivő a Twitteren. Hozzátette, hogy a kocsiban utazó másik személy, egy nő súlyos sérüléseket szenvedett, és kórházban ápolják. A heves szélviharnak eddig legalább 14 sérültje van, és komoly anyagi károk keletkeztek. A kidőlt fák több helyen – Prágában, Prachaticében, Ceské Budejovicében – parkoló gépkocsikra estek, a vihar néhány épület tetőszerkezetét is megrongálta. A CT 24 cseh közszolgálati hírtelevízió a biztosítókra hivatkozva azt közölte, hogy a délutáni órákig a lakossági bejelentések alapján az anyagi kár már több tízmillió koronára tehető. Számos helyen, főleg a cseh-német határon, leállt a vasúti forgalom a sínekre dőlt, kitört fák következtében, s több hegyvidéki közúton is közlekedési akadályok alakultak ki. Rendőrségi jelentések szerint a cseh autópályák teljes hosszukban mindenütt járhatóak. Hétfő délután 15 órakor országszerte mintegy 280 ezer háztartás volt áram nélkül, a kora reggeli órákban ez a szám még százezer volt. Sona Holingerová, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) szóvivője azt közölte, hogy a nap folyamán a reggeli órákhoz képest megduplázódott, több mint 300-ra emelkedett a legfőbb magas feszültségű vezetékeken keletkezett károk száma. „Elsősorban a legfőbb magas feszültségű vezetékeket állítjuk helyre. Ez azonban időigényes” – nyilatkozott Holingerová a közrádióban. A legnagyobb nehézségek a Prága körüli Közép-csehországi régióban vannak, ahol kora reggel 37 ezer háztartásban nem volt villany – jelentette a CEZ. A nyugat-csehországi Karlovy Vary környékén 21 ezer, Pilsen (Plzen) környékén pedig több mint 15 ezer háztartás nélkülözi az áramot. A déli órákban a szélvihar a morva régiókat is elérte, s több tízezer háztartásban nincs villany. A széllökések sebessége helyenként meghaladta az óránkénti száz kilométert. A cseh-lengyel határon fekvő Óriás-hegység (Krkonose) legmagasabb, Snezka nevű csúcsán pedig rekordnak számító 180 kilométer/óra szélsebességet mértek – mondta Teodor Marjan meteorológus a közszolgálati Cseh Rádióban. Prágában és Liberecben a szélvihar miatt hétfőn zárva tartott az állatkert. A dél-morvaországi Uherské Hradiste mellett a heves szélvihar felborított egy kamiont, minek következtében több órára le kellett zárni a Szlovákia felé vezető E50-es főutat, ami komoly közlekedési káoszt okozott. A Cseh Hidrometeorológiai Intézet felhívta a lakosság figyelmét, hogy kedd délig újabb szélviharokra – 70-110 kilométeres óránkénti sebességűekre – lehet számítani, ezért mindenkit óvatosságra intett, és országszerte a legmagasabb fokú készültséget rendelték el.
Szerző
Témák
Csehország vihar