Csak másfél év múlva készülhet el az új koronavírus elleni védőoltás

Publikálás dátuma
2020.02.11. 18:17
Mintákat tesztelnek koronavírusra egy vuhani laborban
Fotó: STR / AFP
Minél több állam működik együtt a kutatásban, annál hamarabb eljutunk a megoldáshoz - üzeni a WHO főigazgatója. Kínában már több mint ezer áldozata van a járványnak.
Nagyon súlyos fenyegetést jelent a világ többi részére is a "COVID-19-ként" elnevezett új koronavírus útján gyorsan terjedő kínai tüdőgyulladás-járvány - jelentette ki kedden Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, aki szerint azonban megfelelő fellépéssel "valós esély" van a kór terjedésének megállítására. Mint az MTI írja, Tedrosz Adanom Gebrejeszusz a kór elleni gyógyszerek és védőoltások kifejlesztésének elősegítésére szervezett kétnapos genfi konferencia kezdetén arra szólította fel a világ államait, hogy osszák meg egymás között a vírusmintákat, fokozzák az együttműködést. A főigazgató arra is figyelmeztetett, hogy 
a védőoltás csak 18 hónap múlva lehet elérhető a vírus ellen, így addig is a jelenleg rendelkezésre álló módszereket kell alkalmazni a terjedés fékezése érdekében.

Hozzátette, a vírust COVID-19-nek nevezték el, erre az esetleg pontatlanságokat vagy stigmatizáló megfogalmazásokat használó más nevek kiküszöbölésére van szükség. A WHO irányelvei értelmében ugyanis tilos bizonyos földrajzi hely, embercsoport vagy állatfaj után elnevezni az új vírusokat.
A főigazgató elmondta, hogy Kínában már 42 708 ember fertőződött meg, és 1017-en meghaltak. A fórumon 400 kutató és hatósági szakember vesz részt, Kínából és Tajvanról videokonferencián követik a történéseket. Eddig a megbetegedések 99 százaléka Kínában történt, deGebrejeszusz megítélése szerint a járvány nagyon súlyos fenyegetést jelent a világ többi részére is. Szólt arról, hogy sok a kérdés a vírus keletkezésével kapcsolatban, ugyanis a betegség először a közép-kínai Vuhan vadpiacán jelent meg, majd "áttörte a fajok közötti akadályt", és cseppfertőzéssel már emberről emberre is terjed. A főigazgató kiemelte: reméli, hogy a mostani találkozó eredményeképpen kialakul a kutatások menetének terve, amelyhez a kutatók és az adományozók igazítani tudják saját tevékenységüket. 
A betegség elleni küzdelem elsődleges feltétele az együttérzés, a szolidaritás. Ez áll a vírusminták egymás közötti megosztására is. A járvány leküzdésére nyitott, igazságos és tisztességes adatmegosztásra van szükség - mutatott rá Tedrosz Adanom Gebrejeszusz.

Szerző

Történelmet könnyebb írni, mint kormányt alakítani

Publikálás dátuma
2020.02.11. 17:44
Mary Lou McDonald
Fotó: BEN STANSALL / AFP
A Sinn Féin a szavazók majdnem negyedének – 24,5 százalékának – támogatásával megtörte az ír jobboldal hegemóniáját, mégis nehéz helyzetből vágnak neki a koalíciós tárgyalásoknak.
Örömmámorban úsztak a baloldali-nacionalista Sinn Féin hívei, amint kiderült a szombati előrehozott parlamenti választás eredménye. Dublin egyik szavazatszámláló központjában például a politikusok és szimpatizánsok dalra fakadtak, amikor nyilvánvalóvá vált a párt fölényes győzelme a körzetben. A britek elleni 1920-as szabadságharcról szóló nótára zendítettek rá, amely többek között az eredeti IRA-t – a függetlenséget kivívó “Ír Köztársaságpárti Hadsereg”-et – élteti. Waterfordban azonban némileg félresikerült az ünneplés. A Sinn Féin helyi jelöltje, David Cullinane olyannyira elragadtatta magát, hogy győzelmi beszédét a másik IRA – az ír egységért évtizedek át harcoló terrorszervezet – jelszavaival zárta. A politikus később azzal védekezett, hogy csupán a múltat idézte fel, ő maga örül, hogy az északír békefolyamatnak köszönhetően megszűnt a terrorszervezet. A Sinn Féin sikerét éppen az IRA-val való ellentmondásos viszonya teszi felemássá. A szavazók majdnem negyedének – 24,5 százalékának – támogatásával megtörték az ír jobboldal hegemóniáját, mégis nehéz helyzetből vágnak neki a koalíciós tárgyalásoknak. A két jobbközép erő, a második helyen végző Fianna Fáil és az eddig kormányzó Fine Gael ugyanis előzetesen kizárta az együttműködést a Sinn Féinnel, amely szerintük még mindig túlságosan kötődik az IRA-hoz.
Leo Varadkar miniszterelnök és Mary Lou McDonald, a Sinn Féin elnöke
Fotó: NIALL CARSON / AFP
A Sinn Féin vezetője, Mary Lou McDonald mégis elképzelhetőnek tartja, hogy miniszterelnök legyen. Bár a választókat leginkább szociális ügyek érdekelték, a pártvezér egyértelművé tette, hogy kormányfőként az ír egység megteremtéséért is dolgozna: az 1998-as nagypénteki békeszerződésben foglaltak alapján népszavazást kezdeményezne a határ két oldalán, az Ír Köztársaság és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország egyesítéséről. Mindehhez azonban a reménybeli miniszterelnöknek először maga mögött kell megteremteni az egységet – a dublini parlamentben. McDonald első körben a törvényhozásba bejutó kisebb csoportokkal kezdeményez egyeztetéseket: a Zöld Párttal, a Munkáspárttal, a Szociáldemokratákkal, illetve a megszorításokat ellenző Szolidaritás -Emberek a Profit Előtt nevű választási szövetséggel. Az ő támogatásuk azonban korántsem lenne elég: a Sinn Féinnek 37 képviselője lesz az új törvényhozásban, és az első körben megkeresett pártokkal is csupán 66 szavazatuk lenne a 160 fős törvényhozásban. McDonaldnak a miniszterelnökséghez még a  függetlenként megválasztott 19 képviselő zömével is alkut kellene kötnie. Ha sikerülne egy platformra terelni ezt a változatos társaságot, akkor Írország történetében először vezetné a szigetországot egy kizárólag baloldali pártok támogatását élvező kormány.
A Fianna Fáil elnöke, Micheál Martin
Fotó: NIALL CARSON / AFP
A Sinn Féinnek még egy lehetséges koalíciós partnere van: a Fianna Fáil. Habár a jobbközép párt elnöke, Micheál Martin a kampányban következetesen elutasította az összefogást, az eredmények nyomán enyhített az álláspontján. Az ír közszolgálati médiának adott nyilatkozatában nem zárt ki egy esetleges koalíciót, azt mondta, hogy ő demokrata, “hallgat az emberekre” és “tiszteli a döntésüket.” Ugyanakkor utalt rá, hogy bármifajta együttműködésnek a választási programok összeegyeztetése a feltétele. Elméletileg az sem lehetetlen, hogy a Sinn Féin történelmi győzelme ellenére kimarad a kormányból és egy jobbközép nagykoalíció jön létre. A Fianna Fáil és a Fine Gael összeborulása azonban hatalmas politikai kockázatot jelentene mindkét párt számára, hiszen így a legnagyobb ellenzéki erőként tovább erősödhet a Sinn Féin. Mindenesetre elhúzódó koalíciós tárgyalások várhatóak. Négy éve 70 napba telt, mire megalakult a kormány – most ennél is hosszabb egyezkedésre lehet számítani.

Az ír választások Rómeója és Júliája

“Szerelemben és háborúban mindent szabad” - ezzel a szállóigével reagált Szociáldemokraták színeiben induló Holly Cairns arra, hogy barátját, Christopher O’Sullivant jelölte a Fianna Fáil ugyanabban a körzetben. Cairns a helyzetet egy rosszul megírt romantikus komédiához hasonlította, de - mint a filmekben - a szerelem itt is mindent legyőzött. Az ír választási rendszer sajátosságainak köszönhetően történetük happy enddel végződött, mindketten mandátumot szereztek a három képviselői helyet kiosztó délnyugat-corki körzetben.

Bezárt orvosi rendelő, végigfertőzött síközpont - na, így utazik és terjed a vírus

Publikálás dátuma
2020.02.11. 13:57

Fotó: ARNE DEDERT / AFP
Egy brit üzletember volt a góc, és kérdés, hogy az ő "áldozatai" kinek adták át a kórokozót.
Tizenegy embert fertőzhetett meg koronavírussal ugyanaz a brit üzletember, idézi a The Washington Postot a hvg.hu. A férfi több országban is terjesztette a kórokozót: utastársai Nagy-Britannia mellett Franciaországba és Spanyolországba is behurcolták azt. Steve Walsh, egy gázipari elemző cég projektmenedzsere január 18-a és 22-e között Szingapúrban járt egy konferencián, valószínűleg ott kapta el a koronavírust. Szingapúrból Franciaországba utazott, Les Contamines-Montjoie síközpontjába. Az ottani szálláson még legalább öt brit állampolgárt fertőzött meg, köztük egy 9 éves gyereket. Rajtuk kívül további hat britet is kórházba vittek megfigyelésre. Azóta a francia hatóságok még két embert találtak, akik a síközpontban lettek betegek, egyikük Mallorcára utazott tovább, másikuk pedig Nagy-Britanniába. A briteknél további négy emberről derült ki, hogy Franciaországban elkapták a vírust. Walsh január 28-án vette hazafelé az irányt, de nem közvetlen járattal, hanem átszállással: előbb Genfbe, majd onnan Londonba repült. A repülőn 188-an voltak rajta kívül. A hozzá közel ülőket már felkeresték a hatóságok, hogy minél hamarabb elvégezhessék rajtuk a szükséges vizsgálatokat.  Walsh az angliai Hove-ba tért haza. A BBC jelentése szerint szomszédos Brighton egyik orvosi rendelőjét héftőn ideiglenesen be kellett zárni, mert az egyik ottani dolgozó is pozitív koronavírus-mintát adott. Nagy-Britanniában hétfő délutánig 1114 koronavírus-tesztet végeztek el, közülük nyolc hozott pozitív eredményt.
Szerző
Témák
vírus
Frissítve: 2020.02.11. 14:02