Felújítják a Képviselői Irodaházat

Publikálás dátuma
2020.02.12. 07:00

Fotó: Ladjánszki Máté
Várhatóan még idén kiírják a közbeszerzést a budapesti Jászai Mari téren található Képviselői Irodaház teljes körű belső felújítására – értesült a Népszava. Lapunk információi szerint a munkák akár már jövőre elkezdődhetnek és nagyjából két évig tartanak majd.
A Fehér házként is ismert épület évtizedek óta nem esett át jelentősebb felújításon – számos helyen még mindig a Kádár-kor jellegzetes fekete műbőr, párnázott ajtajai láthatók, és az irodabútorok nagy része is bőven a 1970-es, 1980-as éveket idézi. Az épületben – amelyet 1950-ben az ÁVH vett birtokba, majd 1957-től a Belügyminisztériumé lett, 1962-től pedig a pártközponté - dolgoznak az országgyűlési képviselők, a frakciók, a parlamenti bizottságok nagyjából fele, valamint a hozzájuk tartozó alkalmazottak is. A zsúfoltság már a felújítás megkezdéséig is enyhülni fog, az országgyűlési bizottságok apparátusa ugyanis elköltözik a Parlament félemeletére. Eddig itt az Országgyűlés Hivatalához tartozók dolgoztak, ők azonban átkerülnek a múlt héten átadott Kossuth téri Szabad György irodaházba. A rendszerváltást követő első parlament elnökéről elnevezett épület helyén 2017-ig az egykori Műszaki és Természettudományos Egyesületek Szövetségének, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának a székháza állt. Az eredeti tervek szerint csak a homlokzatot építették volna át, de kiderült, hogy „a tartószerkezet a vártnál rosszabb állapotban van”, így az egészet lebontották és újraépítették a Hültl Dezső 1928-as tervei szerint. A munkálatok összesen - áfa nélkül - 12,9 milliárd forintba kerültek. A kilencezer négyzetméteres alapterületű Szabad György irodaházba az Országgyűlés Hivatalának háromszáz dolgozója költözött-költözik be, az épület földszintjén pedig hamarosan megnyílhat egy étterem és kávézó is. Az épületet egy alagút köti össze a Parlamenttel. A Népszavának egyébként több parlamenti képviselő is azt mondta: korábban úgy tudták, hogy ők költözhetnek majd a Szabad György Irodaházba. Az Országgyűlés sajtóirodája megkeresésünkre azt közölte, ilyen terv sosem létezett, és ugyanezt erősítette meg lapunknak a Parlament egyik alelnöke is. A félreértést az táplálhatta, hogy korábban a hivatalos parlamenti közlésekben is következetesen „képviselői irodaháznak” nevezték az épületet. Jelenleg egyébként a Parlament félemeletén is több átalakítás zajlik. Mint ismert, ide száműzték a sajtószobát is, miután az újságírók mozgásszabadságát drasztikusan korlátozták az épületben. A közeli Balassi Bálint utcában álló Tisza Lajos Irodaházban kapott új helyet az Országgyűlési Őrség is. (Mint korábban lapunk megírta, a Parlament épületében elég áldatlan állapotok uralkodtak, nem volt például zuhanyzó és megfelelő öltöző a nők számára) Itt alakították ki Kövér László házelnöki rezidenciáját is, a beruházás összesen 2,9 milliárd forintba került.

Újraválasztanák Karácsony Gergelyt

Publikálás dátuma
2020.02.12. 06:30

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A Fidesz vissza akarja szerezni a fővárost, de a főpolgármester és csapata állja a sarat – ezt igazolja egy friss közvélemény-kutatás.
Budapesten jobban mennek a dolgok, mint az országban - így gondolják a Publicus Intézet január végén- február elején készített közvélemény-kutatásának válaszadói. A Népszava felkérésére elvégzett felmérés szerint a lakosság 35 százaléka elégedett azzal, ami az országban történik, de még a Fidesz táborában is komoly tiltakozás kíséri például azt, hogy a kormány erővel Debrecenbe költözteti a Természettudományi Múzeumot. Ezzel szemben a fővárosi lépésekkel a lakosság 43 százaléka van jelentős részben vagy teljesen kibékülve. Természetesen pártkötődések mentén jelentősek az eltérések, de meglepő módon a Fidesz-tábor nagy szeletének, majdnem 40 százaléknak tetszik, ami Budapesten történik. Ugyanakkor az ellenzéki tábor, amelyik megszavazta a baloldali jelölteket, csak kevéssel 50 százalék fölötti elégedettséget mutat, érezhetően gyorsabb és láthatóbb eredményekben reménykedett.
Ezzel együtt a decemberi hasonló mérés eredményeihez képest ugrásszerűen megnőtt azok aránya, akik határozottan sikeresnek vagy éppen kudarcosnak látják a főpolgármester tevékenységét. Karácsony előtt még csak a válaszadók 40 százaléka gondolta azt Karácsony Gergelyről, hogy érdemi tárgyalópartnere a kormánynak, másfél hónappal később már 45 százalék tartja róla, hogy eredményesen tudja képviselni a budapestiek érdekeit a kormány álláspontjával szemben Az MSZP-Párbeszéd hívei szinte kivétel nélkül nagyra értékelik a városvezető tevékenységét, ugyanakkor a DK szavazóinak csak háromnegyede látja sikeresnek a munkáját. Nemcsak az elégedettek tábora gyarapodott, hanem azoké is, akik szerint kevés lesz, amit szembe tud állítani a kormány érveivel. Népszerű az atlétikai stadion miatt szabott feltételek kormánnyal történt elfogadtatása, az egészségügyi fejlesztések ígérete, de nem tudta feledtetni a kormánynak az ellenzéki önkormányzatokat, így Budapestet is kényszerhelyzetbe hozó döntéseit, a Budapesti Fejlesztési Központ létrehozását, ami ellen a jelek szerint az új városvezetés egyelőre nem talál ellenszert. Ezért emelkedhetett 32-ről 38 százalékra azok aránya, akik tartanak tőle, hogy a főpolgármesternek nem lesz elég súlya a kormánnyal szemben. 
A válaszadók több mint fele szerint a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) létrehozása épp azt a célt szolgálja, hogy gyengítse a fővárosi önkormányzat szerepét a fejlesztéseknél. Még a fideszesek 45 százaléka is így gondolja. Még többen látják úgy, hogy a kormánypártok így próbálják meg visszaszerezni a budapestiek támogatását de azt csak a kormánypárti szavazók hiszik el, hogy a budapestieknek akarnak jót tenni. A váratlanul létrehozott szervezetről többen tartják azt, hogy civakodást és káoszt hoz majd, mint azt, hogy ettől jobban fejlődik a főváros. A Publicus felmérése azt mutatja - ha valamennyi válaszadó véleményét nézzük -, Karácsony Gergely széles ellenzéki összefogás esetén minden bizonnyal újra megnyerné a választást, ha azt most hétvégén rendeznék meg.

Lejáratás

A lakosság majdnem 30 százaléka megnézte, 17 százaléka belenézett, további 16 százaléka pedig hallott az állami televízióban készült botrányos Karácsony-interjúról. A Publicus Intézet kérdésére a válaszadók majdnem 70 százaléka felháborítónak tartja a beszélgetést, amelyben a főpolgármester egyetlen válaszát sem hagyta bejezni a riporter.

Brüsszelben terjeszkedik a Fidesz pártalapítványa

Publikálás dátuma
2020.02.12. 06:00
Balog Zoltán szeretné, ha a „brüsszeli buborék” megismerné az igazi Közép-Európát
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Még ebben a hónapban irodát nyit Brüsszelben a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) — tudta meg a Népszava több független forrásból.
Az iroda vezetésével Horogszegi Szilágyi-Landeck Dánielt, az alapítvány eddigi külügyi igazgatóját bízták meg. Megkeresésünkre sem a PMA, sem a brüsszeli irodavezető nem erősítette meg az értesülést. Külügyi osztályuk egy szűkszavú e-mailben válaszolt: “Amennyiben Alapítványunk tevékenységével kapcsolatban bármilyen információt meg szeretnénk osztani, természetesen tájékoztatni fogjuk a megfelelő szereplőket.” A Fidesz 2003-ban költségvetési forrásokból létrehozott pártalapítványa legalább két éve készül arra, hogy megvesse a lábát az országhatáron kívül. Balog Zoltán elnök 2018 óta hangoztatja, hogy fontos európai fővárosokban szeretnének irodát nyitni. A terjeszkedésük célja, hogy bemutassák a külföldnek “a valódi Magyarországot”, valamint ahol csak lehet, népszerűsítsék a kereszténydemokrata és konzervatív értékeket. A brüsszeli lesz a Polgári Magyarországért Alapítvány első külföldi irodája. Forrásaink szerint Balog Zoltán az iroda megnyitását beharangozó angol nyelvű levelében külön kiemelte, hogy alapítványuk szeretné, ha a “brüsszeli buborék” megismerné az igazi Közép-Európát. Szerinte a Magyarországról külföldre eljutó hírek gyakran egyoldalúak és kiegyensúlyozatlanok, hamis képet mutatnak az országról, amin brüsszeli irodájuk változtatni szeretne. A Polgári Magyarországért Alapítvány az Európai Néppárt hivatalos kutatóintézetének számító, brüsszeli székhelyű Wilfried Martens Központ magyar tagszervezete. A Martens Központ arról tájékoztatta lapunkat, hogy a két intézmény együttműködését nem befolyásolja a Fidesz tavaly március óta tartó felfüggesztése a kereszténydemokrata pártcsaládban. A brüsszeli agytröszt elnöke Mikulás Dzurinda volt szlovák kormányfő, aki nemrégiben a Népszavában publikálta nyílt levelét Orbán Viktor kormányfőhöz. Dzurinda ebben szóvá tette, hogy 2019-es budapesti látogatásán a PMA az utolsó pillanatban lemondta az Európa jövőjéről rendezett műhelybeszélgetést. Az alapítvány közleményben válaszolt, és azzal magyarázta a történteket, hogy “az esemény nem egy Európa jövőjével foglalkozó munkacsoportülés lett volna, hanem Mikulás Dzurinda európai körútjának egyik állomása, ahol az Európára vonatkozó politikai nézeteit Budapesten, a Soros György által finanszírozott CEU-n kívánta ismertetni”. Mint lapunk tavaly beszámolt róla, az utolsó mérleg szerint a PMA 2018-ban mintegy félmilliárd forintból gazdálkodott, aminek túlnyomó része, 551 millió költségvetési támogatás volt. Ez 13 millióval több volt, mint az előző évi bevétel. Ha a gyarapodás 2019-ben is folytatódott, akkor a brüsszeli irodabérlés, netán -vásárlás nem ütközhet nehézségekbe.
Témák
Fidesz