Előfizetés

Teljes látogatási tilalmat rendeltek el a Honvédkórházban is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.11. 19:40

Fotó: Népszava
Országszerte több tucat kórházat vagy kórházi részleget zártak le a látogatók elől az influenzajárvány miatt.
Szerdától a Honvédkórház három telephelyére is kiterjesztették az ijárvány miatt elrendelt látogatási tilalmat - tájékoztatta a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ kedd este az MTI-t. Eddig még csak a Honvédkórház egyes osztályain volt tilos a látogatás.
Az intézmény kéri a hozzátartozókat, hogy a korlátozásokról tájékozódjanak az intézmény osztályain vagy a kórház honlapján  - olvasható a közleményben. A magyarországi látogatási tilalmak listáját ide kattintva nézheti meg.

Soroksár polgármestere is jól jár a közpénzből fizetett felújítással

Vas András
Publikálás dátuma
2020.02.11. 19:34

Fotó: Népszava
Bese Ferenc egy olyan ingatlanegyüttes rekonstrukciójára szavazott meg 60 millió forintot, amelyben neki is tulajdonrésze van. A politikus a vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel az épületet.
A XXIII. kerület jobboldali többségű képviselő-testülete hatvanmillió forintot különített el Soroksár idei költségvetésében egy hajdani hentesbolt és élelmiszerüzlet alkotta, 2250 négyzetméteres ingatlanegyüttes rekonstrukciójára. A Fidesz-KDNP, valamint a civil képviselők annak ellenére bólintottak rá a büdzsére, s így az egy esztendeje életveszélyessé nyilvánított épület felújítására, hogy az ellenzéki pártokat tömörítő frakció a voksolás előtt jelezte: a felújítandó épületek tulajdonosai között (324/13500-os tulajdonhányaddal) megtalálható Bese Ferenc független, ám kormánypárti támogatással megválasztott polgármester is.
- Jogilag az is erősen aggályos, hogy az ingatlan nem szerepel a polgármester vagyonnyilatkozatában – mondta a Népszavának Bereczki Miklós, kerületi ellenzéki képviselő. – A közgyűlésen éppen ezért előbb általánosságban tettük fel a kérdést, a jelenlévők közül van-e érintettsége bárkinek a felújítandó épületekben, aztán, amikor senki sem jelentkezett, közvetlenül a polgármestert kérdeztük. Először tagadott, majd amikor bemutattuk a kedd reggel lekért tulajdoni lapot, elismerte a tulajdonrészt, hozzátéve, hogy azt át akarta adni a feleségének. Miután ezt még nem jegyezték be, így mindenképpen szerepelnie kellett volna az ingatlannak a vagyonnyilatkozatában. Az ellenzéki képviselő hozzátette, hogy a testületi ülésen nagyon heves vita bontakozott ki Bese Ferenc és Staudt Csaba, az Összefogás Soroksárért Frakció vezetője között – a frakcióvezető volt, aki kiderítette az ügyet. A képviselő-testület ezek után szavazott polgármester érintettségéről, de a Fidesz-KDNP-s és civil városatyák úgy döntöttek, nincs érintettsége Bese Ferencnek, aki így voksolhatott a büdzséről. - Ha az érintettsége miatt nem szavazhatott volna, nincs meg a minősített többsége a kormánypárti kerületvezetésnek, vagyis nem tudták volna átnyomni a költségvetési terveiket – jegyezte meg Bereczki Miklós, aki arról is beszélt, szerdán sajtótájékoztatót tart az ellenzék az ügyben. Bár erről részleteket nem árult el, úgy tudjuk, lemondásra szólítják fel a polgármestert.  Bese Ferenc októberben vette át Soroksár irányítását, elődje, a kerületet a rendszerváltás óta – előbb baloldaliként, majd függetlenként – vezető Geiger Ferenc javasolta utódjának. A polgármester megkeresésünkre cikkünk megjelenéséig nem reagált.

Sínen vannak Mészárosék, 9,5 milliárdért épül a Kőbánya-felsőre vezető vágány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.11. 18:00

Fotó: Népszava
A R-Kord a becsült értéknél 1,1 milliárd forinttal drágábban vállalta és kapta meg a munkát.
A felcsúti székhelyű R-Kord Építőipari Kft. építheti meg Budapesten a Keleti pályaudvar és Kőbánya felső között a harmadik vágányt, nettó 9 milliárd 488 millió forintért. A becsült ellenérték 8 milliárd 339 millió forint volt. de Mészáros-féle cég ennél drágább ajánlatát is befogadta az ajánlatkérő NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt – írja a Napi.hu, az uniós közbeszerzési közlönyt idézve.
A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó,  a 750 milliárdos belgrádi vasútvonalat is építő nyertes cégnek a mintegy 3 kilométer hosszú vasúti pálya mellett meg kell építenie a biztosító berendezést, a villamos felsővezetéket és a zajvédelmi falakat is. Része a feladatnak egy acél híd felépítményének a cseréje és további három híd felújítása is. A finanszírozást vagylagosan adja meg a közlemény. Vagy hazai forrásból, vagy pedig az uniós Európai Hálózatfejlesztési Eszközből (CEF), illetve az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programból (IKOP) történik az. A nyertessel január 28-án kötött szerződést a NIF. A tenderen a győztes mellett indult még - konzorciumban - a Dömper Kft., a Subterra-Raab Kft. és a Pannon-Doprastav Kft., továbbá egyedül a Strabag Vasútépítő Kft.