Előfizetés

Olimpiai ezüstérmes is gratulált – Bízik a pekingi kvóta megszerzésében Vörös Virág

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2020.02.14. 09:30

Fotó: DANIEL MAXIMILIAN MILATA
Az egyetlen nemzetközileg is jegyzett magyar síugrónőnek rövid távon a legjobb húsz közé jutás a célja.
Vörös Virág január 25-én a romániai Barcarozsnyón a 30. helyen végzett, ezzel első magyar női síugróként szerzett pontot világkupa-versenyen. A 20 éves kőszegi sportoló azóta minden viadalon, ahol elindult a legjobb harminc között zárt, ennek köszönhetően gyűlnek a pontjai és egyre előrébb lép a világranglistán. 
Miért és hogyan kezd el egy nő síugrással foglalkozni Magyarországon, amikor a sportág itthon gyakorlatilag nem létezik? Én sem ezzel kezdtem, kipróbáltam több sportágat, atletizáltam, kosárlabdáztam, teniszeztem, tizenegy éves korom óta foglalkozom síugrással. Itt Kőszegen van egy-egy tíz-, húsz- és harminc méteres sánc. Az első edzésre édesanyám vitt el, akinek ismerőse volt a veterán síugró bajnok Tuczai Péter. Megtetszett a sportág, és emellett maradtam. 
Hétköznapi ember számára felfoghatatlan, hogy amikor elkezdenek a sánc tetejéről lecsúszni, nem látják, hova érkeznek. Nem félt sosem? Eleinte megfordult ez a fejemben nekem is, hogy nem látom, hova érkezem, de mostanra hozzászoktam ehhez.  
Hogyan viszonyul a többi extrém sporthoz, mint például bungee jumping vagy ejtőernyőzés? Nem próbáltam egyiket sem, de jól hangzanak. Szívesen kipróbálnám valamikor mindkettőt. 
Kőszegen nincs akkora sánc, mint amelyeken világkupa-versenyeket rendeznek. Hol tud edzeni a vk-viadalokra? A szlovéniai Planicára járok, az van a legközelebb hozzánk, ott több sáncon is lehet gyakorolni, van a vk-versenyeken használt kis-, közép- és nagysánc is. Ezen kívül az edzőm is szlovén, Vasja Bajc. 
Vannak edzőtársai?  Nincsenek. Persze mások is szoktak edzeni, amikor mi gyakorolunk, de nincs olyan sportoló, akivel célzottan együtt készülnénk. 
A vasárnapi versenyét, amikor 30. lett az ausztriai Hinzenbachban, közvetítette a német televízió. A kommentátor azt mondta, hogy az ön ugrásán látszik, nem tud annyit sísáncon gyakorolni, mint a legtöbb riválisa, ennek ellenére egyre stabilabb a teljesítménye. Egyetért ezzel a véleménnyel? Mások a lehetőségeim, ez igaz. Abban is van igazság, hogy kevesebbet ugrok edzéseken, mint a riválisaim, de az elmúlt években, amióta Planicára járunk, ez a különbség csökkent. 
A háttér tekintetében viszont az ellenfelei előrébb tartanak.  Ez biztos, mi az edzőnkkel ketten vagyunk. A többieknél van edző a toronyban, ezen kívül külön szakember foglalkozik a lécekkel, ahogy a stáb tagja egy fizioterapeuta és egy orvos, a legjobbaknak van saját sajtósuk is. Mi mindenhol ketten vagyunk, a közelebbi helyszínekre autóval megyünk, gyakran én vezetek.  
Milyen a viszonya az ellenfelekkel? Egy-egy ugrás előtt sokat várnak együtt, amíg sorra kerülnek. Egyre jobban megismernek, inkább azokkal barátkozom, akik hozzám hasonlóan egyedül vannak. A koreai és a svéd lánnyal szoktunk beszélgetni, nekik hasonló a hátterük az enyémhez, de a legutóbbi verseny után gratulált az újabb pontszerzésemhez a németek olimpiai ezüstérmese, Katharina Althaus is, ami nagyon jólesett. 
A 2022-es pekingi téli olimpián egymás ellen versenyeznek majd? Nagyon jó lenne, ez most a legfontosabb távlati cél. Jelenleg 41. vagyok a világranglistán, az olimpiai kvalifikációs időszak a következő szezonban kezdődik el. Az első 35 helyezettnek van garantált helye a mezőnyben, ha nem jön közbe semmi sérülés, mint a 2018-as pjongcsangi játékok előtt, amikor a térdem és a bokám is megsérült, akkor nem könnyűnek, de elérhetőnek tűnik az olimpiai kvótaszerzés. 
A legutóbbi négy versenyén bekerült a legjobb harminc közé, azaz pontszerző lett, ami 60-65 induló közül nagyon szép eredmény. Elvárja mostantól magától minden versenyen a pontszerzést? Ha nem is várom el, de nyilván szeretnék mindig egyre előrébb végezni. A vk-versenyeken az első húsz helyezett kap pénzdíjat, szeretnék én is eljutni erre a szintre, eddig a 28. volt a legjobb helyezésem.  
Hogyan tudta a tanulmányaival összeegyeztetni az utazásokat nemcsak a versenyekre, hanem az edzésekre is? Ez nagyon nehezen ment, az utolsó két középiskolai évemben magántanuló voltam, máshogy nem tudtam volna befejezni az iskolát. De a lényeg, hogy sikerült, tavaly leérettségiztem. 
Mit szeretne továbbtanulni?  Ezen nem gondolkoztam, most csak a síugrásra koncentrálok, egyetemre járhatok akkor is, ha már nem versenyzem. 

Oberstdorfban először rendezik nagysáncon a világbajnokságot

A németországi Oberstdorfban a sportág történetében első alkalommal rendezik majd nagysáncon a világbajnokságot a nők részére. A német közszolgálati csatorna, az ARD információja szerint elkezdődtek az egyeztetések a férfiakhoz hasonlóan a nőknél is a négysáncverseny bevezetéséről. „Örülök a nagysáncnak a vb-n, arról messzebbre lehet ugrani – mondta Vörös Virág. – A négysáncverseny ötletéről még nem hallottam, de érdekesnek tűnik ez a kezdeményezés is.” 

Férfi kézi-BL – Dicsérték a Veszprémet, de ennek nehéz örülni

Népszava
Publikálás dátuma
2020.02.13. 16:21

Fotó: AXEL HEIMKEN / AFP
A magyar bajnok már biztosan nem lehet csoportelső az alapszakaszban, vagyis mindenképp pályára kell lépnie a negyeddöntőbe jutásért a rájátszás első fordulójában.
Gyilkos mérkőzésen kapott ki a Kieltől a Telekom Veszprém kézilabda-csapata a Bajnokok Ligájában, aminek súlyos hozadéka, hogy a magyar bajnok már biztosan nem lehet csoportelső az alapszakaszban, vagyis mindenképp pályára kell lépnie a negyeddöntőbe jutásért a rájátszás első fordulójában. A 29-28-as vereség a Bundesliga éllovasától vállalható kategória, tényleg hajszálon múlt az egyenlítés vagy kis szerencsével a győzelem is elérhető lett volna. A Kiel ellen azonban hiába játszott százszázalékon a Veszprém, a németek ellen száztíz százalék kell…
Ezzel együtt elismerésre méltó a veszprémi teljesítmény, amit nem kis meglepetésre még a Kiel edzője, Filip Jícha is méltatott a klub honlapján: „Nagyon boldog vagyok és büszke a csapatomra. Elképesztően izgalmas és kiélezett meccset játszottunk, ami apróságokon dőlt el. Sokat számított, hogy négy góllal is tudtunk vezetni, a végén mégis szerencsével nyertünk. Nem volt egyszerű a két alapember, Patrick Wiencek és Nikola Bylik nélkül a világ egyik legjobb csapata ellen játszani.” 
David Davis, a bakonyiak vezetőedzője úgy vélte, az első félidő számára nagyjából elfogadható volt, de a másodikat egyáltalán nem kezdte jól csapata. Ezért hátrányukat csak a meccs végére tudták ledolgozni, és egyedül ekkor adódott igazán esély a fordításra. Ugyanakkor elégedett volt játékosai hozzáállásával, mert mint mondta „mindenki a legjobbját adta.” 
A veszprémi őserő, a beálló Andreas Nilsson kiemelte, hatalmas csata folyt a pályán, de csapata csak helyeként játszott igazán jól, egyúttal elismerte, a Kiel minden pozícióban jobb volt, ezért megérdemelt a győzelme. „Büszke vagyok a csapatomra, hiszen harcoltunk az utolsó sípszóig. Remélem, hogy az itt szerzett tapasztalatokat magunkkal visszük haza.”
A meccs hőse és messze legeredményesebb játékosa, a nyolc gólt szerzett Niclas Ekberg szerint sokat elmonda a Kiel teljesítményéről, hogy két kulcsjátékosa nélkül is képes volt győzni. Kijelentette, a Veszprém remekül játszott, és pont így képzelte el a meccset, amely kemény és végig nagyon intenzív volt.
A B csoport állása: 1. Kiel 20, 2. Veszprém 16, 3. Montpellier 13 ponttal, de utóbbi egy meccsel kevesebbet játszott.
Kapcsolódó
Hajszálon múlt a Veszprém sikere

Meghalt Wichmann Tamás

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.12. 23:02

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves korában szerdán elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója - értesült a Nemzeti Sport a családtól.
Wichmann Tamás 1948. február 4-én született Budapesten. Hatéves volt, amikor elütötte egy rendőrautó, a súlyos baleset után napokig kómában feküdt, egy évig járógépet kellett használnia. Felépülése után sportolni kezdett, először ökölvívó edzésekre járt, de a szakosztály megszűnése után a kenut választotta. Mint később mondta, súlyos csípősérülése miatt alkalmasabb lett volna számára a kajak, de abban az időben a drága fából és kézi munkával készült hajókból kevés volt, míg a tízes kenuba simán belefért, sorsa ezzel el is dőlt.  1962-től 1966-ig az MHS, 1966-tól 1971-ig az Egyetértés, 1971-től 1975-ig a VM Egyetértés, majd 1975 és 1983 között az MTK-VM sportolója volt. 1966-ban Berlinben már második lett a felnőtt világbajnokságon C-1 1000 méteren. Első Európa-bajnokságát 1967-ben Duisburgban nyerte Petrikovics Gyulával C-2 1000 méteren, a másodikat és a harmadikat 1969-ben Moszkvában kenu egyesben 1000 és 10 000 méteren. 1970-től állandó résztvevője volt a világbajnokságoknak, első győzelmét is ebben az évben aratta Koppenhágában 10 000 méteren. 1971-ben két vb-aranyat nyert, egyesben 10 000, párosban - Petrikoviccsal - 1000 méteren. 1974-ben, Mexikóvárosban újból 10 000 méteren diadalmaskodott, s ezt megismételte 1977-ben Szófiában is. 1979-ben megvalósította régi álmát: rövid és hosszú távon is győzelmet aratott. 1981-ben Nottinghamben, 1982-ben Belgrádban egyaránt kenu egyesben 10 000 méteren nyert, s ezzel világbajnoki elsőségeinek számát kilencre növelte. Az ötkarikás diadal azonban nem jött össze neki, pedig négy olimpián is szerepelt. Az 1968-as mexikóvárosin Petrikoviccsal kettesben 1000 méteren ezüstérmet szerzett, az 1972-es müncheni olimpián egyesben 1000 méteren lett második, 1976-ban Montrealban ugyanezen a távon bronzérmet akasztottak a nyakába. Az 1980-as moszkvai olimpián egyesben 500 méteren negyedik lett, 1000 méteren pedig, ahol a csapat legesélyesebb indulója volt, mindenki megdöbbenésére nem sokkal a rajt után feladta a versenyt, letette a lapátot, és utolsóként csorgott be... Saját bevallása szerint később sem tudta megfejteni, miért maradt el az olimpiai arany, részben annak tulajdonította, hogy itthon nem volt igazi partnere, többnyire egyedül kellett edzenie. A sportember 1978-ban UNESCO fair play-díjat kapott, mert segített felkészülni riválisának, az egykori Jugoszlávia színeiben versenyző Matija Ljubeknek, aki aztán a belgrádi világbajnokságon legyőzte őt. Határtalan kitartása, akaratereje, szorgalma és lelkesedése a magyar és a nemzetközi sportélet egyik legkiemelkedőbb egyéniségévé tette, a hetvenes években Magyarország egyik legnépszerűbb sportembere volt. Kilencszeres világbajnok, ötszörös világbajnoki ezüst- és ötszörös világbajnoki bronzérmes, háromszoros Európa-bajnok. Minden idők legtöbb magyar bajnokságát ő nyerte a kenusok között: összesen 37 alkalommal állhatott a dobogó legfelső fokán. Sportpályafutását 1983-ban az MTK-VM színeiben fejezte be. Visszavonulása után az MTK örökös tiszteletbeli tagjává választotta, aranygyűrűvel tüntette ki, a klub kajak-kenu szakosztályában különböző sportvezetői funkciókat töltött be. 1979-ben az év sportolójának választották. Részt vett a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkájában. 1998-ban kézlenyomata felkerült a Csillagok Falára. 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével, 2010-ben MOB-díjjal, 2013-ban Pro Urbe Erzsébetváros díjjal, 2017-ben Prima Díjjal tüntették ki. A zenéhez is értett, énekelt és gitározott, a 2012-es londoni olimpiára készült Olympia mítosza című CD-n több olimpiai bajnokkal együtt énekelt, rappelt. 1985-ben Popej szerepét játszotta Bujtor István Az elvarázsolt dollár című filmjében. 2009-ben ezüstérmet nyert a magyar sárkányhajó válogatottal a dél-koreai Ulszanban a csapat-világbajnokság 200 méteres futamán, s így 61 évesen ismét vb-dobogóra állhatott. Mielőtt versenyző lett, szakácsnak tanult. Mikor kiderült, hogy az 1984-es Los Angeles-i nyári olimpián a szocialista országok bojkottja miatt nem szerepelhet, elkezdte felépíteni a saját vállalkozását. 1987-ben megnyitotta Budapest első "alternatív" kocsmáját, amelyben tudását hasznosította. A kocsmát eredetileg Szent Jupátról, a kenusok "védőszentjéről" nevezte el, de később már csak Wichmann-kocsma volt a neve. A létesítmény 2018-ban, több mint három évtized után zárt be. Amikor 2013-ban, 65. születésnapja alkalmából interjút adott az MTI-nek, a kezdetekről azt mondta, hogy mindig vonzotta a messzeség, a távolság, és Vízöntő jegyűként a víz is alapeleme volt, úgyhogy lassacskán el sem tudta képzelni az életét a kenuzás nélkül. A kajak-kenuról és a pályafutásáról pedig a következőképpen nyilatkozott: "Az eredményeimmel talán egy kicsit utat mutattam az embereknek, hogy alulról indulva is el lehet érni a csúcsra. Hogy lehetetlen helyzetből is lehet valami nagyon alkotni. Talán többeknek erőt adtam azzal, amit elértem. A sportágunk nagyon népszerű volt akkoriban, szerencsére ez azóta is így van." Wichmann Tamásnak - akinek életéről, karrierjéről a Magyar Lapát címmel portréfilm is készült - népes családja, hat gyermeke és számos unokája van.