Előfizetés

Gyógyultan mehetett haza egy német koronavírus-fertőzött

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.13. 19:59

Fotó: Lino Mirgeler / dpa Picture-Alliance / AFP
A klinikán további nyolc fertőzöttet tartanak megfigyelés alatt és még ötöt egy másik intézményben.
Gyógyultnak nyilvánították és hazabocsátották a kórházi karanténból csütörtökön az új típusú koronavírus 16 ismert németországi fertőzöttjének egyikét. A bajoroszági tartományi egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a páciens a hazabocsátás valamennyi feltételének megfelelt,
a többször megismételt vizsgálatok alapján egészséges, a kórokozó nincs már jelen a szervezetében.

A München Schwabing nevű negyedében működő klinikán további nyolc fertőzöttet tartanak megfigyelés alatt. Állapotuk stabil, belátható időn belül ők is hazatérhetnek - áll a közleményben.
A németországi esetek Bajorországra koncentrálódnak. A nyolc müncheni mellett további öt fertőzött él a tartományban, őket a Traunstein járásbeli Trostbergben ápolják. Az esetek mind összefüggésben állnak az első fertőzéssel, amely a Webasto nevű autóipari cégnél történt.

Putyin: Amíg én vagyok az elnök, Oroszországban nem lesz melegházasság

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.13. 19:44

Fotó: ALEXEY DRUZHININ / AFP
„Itt nem lesz egyes számú szülő és kettes számú szülő. Anya és apa lesz” – fogalmazott.
Nem lesz melegházasság Oroszországban, amíg Vlagyimir Putyin az államfő – ezt maga Putyin szögezte le csütörtökön Moszkvában. Az orosz államfő az ország alkotmányának tervezett módosításával kapcsolatos ülésen vett részt, amelyen ő elnökölt. Ennek a munkacsoportnak jogászok, aktivisták, politikusok, sportolók, valamint a kultúra egyes szereplői is tagjai. Több résztvevő is saját kezdeményezésekkel állt elő az ülésen. Egyikük például azt javasolta, hogy az alkotmányban egy férfi és egy nő házasságaként határozzák meg a család fogalmát. Helyi sajtóbeszámolók szerint Putyin erre azt mondta, hogy ez sértené az egyedülálló szülők jogait, azonban kiemelte, hogy továbbra is erősen ellenzi az azonos neműek házasságát. „Amíg én vagyok az elnök, itt nem lesz egyes számú szülő és kettes számú szülő. Anya és apa lesz” – fogalmazott.
Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy a változtatások csakis akkor fognak hatályba lépni, ha az állampolgárok jóváhagyják azokat egy megerősítő népszavazáson. A Putyin által január 15-én előterjesztett, az alaptörvény 22 cikkét érintő csomag az orosz alkotmány nemzetközivel szembeni prioritásának meghirdetése mellett konkrét állami szociális kötelezettségvállalási elemeket, valamint a hatalmi ágak egymáshoz való viszonyát megváltoztató kezdeményezéseket is tartalmaz. Számos szakértő szerint ezen kezdeményezések egy jelentős része azt célozza, hogy 2024-ben lejáró elnöki mandátumát követően is valamilyen formában megőrizhesse hatalmát.

Sokan meghaltak az erős havazás és a lavinák miatt Afganisztánban

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.13. 19:34

Fotó: ZAKERIA HASHIMI / AFP
A kabuli katasztrófavédelmi hivatal egyik tisztségviselője szerint 26 ház részben vagy egészében összedőlt az ítéletidő következtében.
Az erős havazás és a lavinák legalább 21 ember életét követelték Afganisztánban az utóbbi öt napban – közölték a helyi hatóságok csütörtökön. A halottak között van egy hatfős család is, amelynek házát lavina sodorta el a közép-afganisztáni Dajkundi tartományban. Egy nő és csecsemője pedig egy úton vesztették életüket, miután egy hóviharban rekedtek. A kabuli katasztrófavédelmi hivatal egyik tisztségviselője szerint 26 ház részben vagy egészében összedőlt az ítéletidő következtében. A tartomány legsúlyosabban érintett részében mentési munkálatokat indítottak. Számos út napok óta járhatatlan, az emberek orvosi ellátása egyelőre nem lehetséges. A hatóságok felszólították az embereket, hogy egyelőre ne tegyenek felesleges utakat a tartományban. Afganisztánban minden télen több tucat ember veszti életét az erős havazások miatt. A hóomlásokat követően pedig többnyire nem áll rendelkezésre megfelelő felszerelés és elegendő ember a mentési munkálatokhoz. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a konfliktus sújtotta ország egyes térségei egyébként is nehezen közelíthetőek meg.