labdarúgás;MLSZ;Csányi Sándor;

Megvezették az MLSZ elnökét

Munkatársaitól téves információkat kap és ezért nem egyszer kerül kellemetlen helyzetbe Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség irányítója.

Nehéz dolga van Csányi Sándornak a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) élén. A sikeres üzletember az MLSZ irányítójaként rendszeresen magyarázkodásra kényszerül és nevét kell adnia a tanácstalansághoz, koncepció nélküliséghez. 

Tavaly májusban Csányi bejelentette, hogy az élvonalbeli klubok legfeljebb tíz külföldi játékost foglalkoztathatnak a keretükben, mert így lehet védeni a magyar futballisták érdekeit. A héten tartott média háttérbeszélgetésen – melyre lapunkat nem hívták meg – az hangzott el, hogy nem korlátozza az MLSZ a légiósok számát az NB I-ben a következő szezonban, hanem a klubtulajdonosok józanságában bízik.

A fiatalok szerepeltetését ösztönző szabályok évente változnak, az MLSZ elnöke mindegyikhez a nevét adja. Üzleti sikereit a tudatosan felépített koncepciónak és a tervek következetes végrehajtásának köszönheti. Minden más területen megtalálta azokat az embereket, akiktől olyan tanácsokat kapott, amik sikerre vezették. Az MLSZ-ben úgy tűnik, nincs ilyen szakember, a 2011-től 2020-ig érvényes futballstratégiától – ami megbukott - kezdve a csak elméletben létező rasszizmius elleni harcig a körülötte lévők egyik kellemetlen helyzetből rángatják bele a másikba. "Nagy eredményként" hirdeti az MLSZ, hogy a klubokon belüli fizetések a jövőben itthon nem haladhatják meg a bevételek hetven százalékát. Az UEFA kilenc éve döntött a pénzügyi fairplay-szabály bevezetéséről, azóta kellett volna betartatni itthon is.

A legújabb kínos ügy a videóbíró magyarországi elindítása: Csányi Sándor bejelentette, hogy a következő idénytől a VAR segíti a játékvezetők munkáját. A játékvezetők felkészítése nem kezdődött el, a téli szünetben Törökországban és Veresegyházon edzőtáboroztak a bírók, de a VAR-ról ezeken az eseményeken nem esett szó, pedig a játékvezetőknek minimum nyolc-tíz hónapra van szükségük a rendszer megismeréséhez és megfelelő alkalmazásához. 

Lapunk kedden írásban megkérdezte az MLSZ-t, bevezetik-e a VAR-t ősztől az NB I-ben, választ cikkünk megjelenéséig nem kaptunk. Viszont az MLSZ háttérbeszélgetésén az hangzott el, hogy esetleg csak a következő bajnokság tavaszi idényétől jön a VAR. Ebben az esetben megint munkatársai húzzák rá a bohócsapkát az MLSZ-elnök fejére. Korábbi érdeklődésünkre a VAR-ral kapcsolatban azt írta a szövetség január 31-én, hogy „az MLSZ VAR projektje a folyamat összetettségének megfelelő ütemben halad.”

Csányi Sándort szövetségi munkatársai rendkívül kellemetlen helyzetbe hozták a nemzetközi szövetségnél (FIFA) is. A Nemzetközi Sportújságíró Szövetség budapesti kongresszusára eljött Gianni Infantino, a FIFA elnöke. Az MLSZ hivatalos honlapján számolt be arról, hogy Csányi Sándor megbeszélést folytatott Infantinóval, és ezen azt kérte, a FIFA gyorsítsa meg a VAR bevezetéséhez szükséges engedélyeztetési eljárást. Az nem derült ki a szövetségi beszámolóból, hogy Infantino mit válaszolt, de nem ő és a szervezete illetékes ebben a kérdésben.

Lapunk írásban érdeklődött arról, milyen eljárásokat kell lefolytatni a videóbíró bevezetéséhez, a FIFA sajtóosztálya azt válaszolta, ez nem a nemzetközi szövetséghez tartozó téma. A VAR-ral kapcsolatos engedélyeket a sportág nemzetközi szabályalkotó testülete, az IFAB adja ki. Megkérdeztük az IFAB-ot is, miért tart hónapokig az engedélyeztetési eljárás? Azt a választ kaptuk, hogy a tagszövetségeken múlik, mennyi idő alatt lehet bevezetni a VAR-t. A futballszövetségek tájékoztatást kapnak arról, milyen feladatokat kell megoldaniuk, és, ha minden feltételt teljesítettek, akkor jöhet a videóbíró. Tehát, ha nem lesz VAR jövő ősszel az NB I-ben, akkor ennek nem a FIFA vagy az IFAB lassúsága az oka, ebben az esetben az MLSZ csak saját magát hibáztathatja.

A német bírók egy évig készültekNémetországban egy évig tartott a VAR-rendszer tesztelése és a játékvezetők felkészítése. A Bundesliga élvonalában két éve van jelen a videóbíró, de a gondos előkészítés ellenére is még mindig nagyon sok vita kíséri a működését és folyamatosan változtatnak a használati szabályokon. Horvátországban a futballszövetség honlapjának beszámolója szerint nyolc hónapig készítették fel a játékvezetőket, itthon ez a felkészülés még el sem kezdődött. A VAR-rendszer teszteléséhez 50-60 mérkőzést is kell rendezni, melyek nem lehetnek tétmeccsek. 
Nem kell több játékvezetőA magyar élvonalbeli bajnoki mérkőzéseken jelenleg hat játékvezető – vezetőbíró, tartalékbíró, két-két oldal- és alapvonali asszisztens – működik közre. A VAR bevezetése után nem lesz szükség az alapvonalon játékvezetőkre, a videóbírói feladatokat két főnek kell ellátni, tehát a játékvezetői létszámot nem befolyásolja az új rendszer elindítása, csak át kell csoportosítani a bírókat.