Előfizetés

Szabad szemmel: Orbán a populista szélsőjobb sztárja, de a másik oldalon csak egy gyanús, kártékony despota

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2020.02.14. 06:13

Nemzetközi sajtószemle, 2020. február 14.
Wall Street Journal Európában a nemzeti konzervatívok helyi keretekben gondolkodnak, de azon vannak, hogy egységesen lépjenek fel a kontinensen, ám kérdéses, hogy mennyire tudják kívül tartani politikájuk kellemetlen elemeit és olyan programot felmutatni, amivel átvehetik az EU irányítását. A jobboldali populizmus napjainkban leginkább szitokszónak számít a nemzetközi sajtóban, olyan jellemzőkkel, mint a rasszizmus, antiszemitizmus, stb. E körök másfél hete összegyűltek Rómában, hogy előkészítsék a nacionalista mozgalmak szövetségét. Ami persze nem lesz könnyű, hiszen az együttműködő nacionalizmus ab ovo eléggé képtelenségnek tűnik. Ezek az erők tavaly éppen a megosztottság miatt szerepeltek le az EP-választáson. És a legutóbbi római tanácskozáson is felszínre kerültek az elválasztó tényezők. Már az is nagy feladat volt, hogy mindenkit összetrombitáljanak. Salvini valamiképpen ki is húzta magát a részvétel alól. A legsokatmondóbb felszólalás Le Pen unokahúgához, illetve Orbán Viktorhoz fűződik. A magyar vezető az esemény igazi csillaga volt, hiszen már valóra váltotta a maga nacionalista konzervatív programját. Elveti a bevándorlást és a kulturális sokszínűséget. Nem kér a hagyományos jóléti államból. Ha ez a szövetség bármikor is képes lesz átvenni az ellenőrzést Brüsszelben, akkor gazdasági döntéseket kell hoznia a szervezet jövője érdekében, de itt azért vannak ellentétek az érintett pártok között. A tanácskozás szervezője, az izraeli politológus, Yoram Hazony azonban változatlanul úgy gondolja, hogy ha nem működnek együtt, akkor vesztésre vannak ítélve sokkal nagyobb hatalmakkal szemben. Ám a tudósítás hozzáteszi: ha nem néznek szembe azzal, ami elválasztja őket, akkor a nemzeti konzervativizmus soha nem lesz több nagy érdeklődést kiváltó, de fura gondolatnál.    
Euractiv Belgiumban politikai vitát váltott ki, hogy Magyarországra készül a flamand miniszterelnök és találkozni fog Szijjártó Péterrel, valamint Orbán Viktorral is. Jan Jambon azzal igyekezett elvenni a támadások élét, hogy kijelentette: a tárgyalások során természetesen fel kívánja vetni a jogállam és a sajtószabadság kérdését. Ezzel együtt nem érti a felháborodást, mert mint mondta, annak semmi értelme, hogy Strasbourgban megállapítják: nincs előrelépés a 7-es paragrafus alapján, majd az ügyet nem hozzák szóba a kétoldalú tárgyalásokon. Ő azonban kíváncsi a magyar álláspontra, mármint, hogy mivel védekezik a másik fél. A belga ellenzék azonban nincs meggyőződve arról, hogy tényleg ez vezérli. Ezért soron kívül azt javasolta a flamand parlamentben, hogy kötelezzék a kormányfőt, valóban hozza szóba a demokrácia helyzetét Orbánnál. Egy szocialista képviselő ezt azzal magyarázta, hogy nem mindennapos dolog olyasvalakivel leülni, aki a többi közt törvénytelenül egyetemeket zárat be, elhallgattatja a független sajtót, uniós pénzből a saját családjának a zsebét tömi ki és gerjeszti az antiszemitizmust.  
Spiegel/Der Standard/Kurier/DPA Orbán Viktor merev menekültpolitikát folytat, ennek megfelelően Magyarország tavaly már csupán öt tucat kérelmezőnek adott menedéket, illetve nyújtott más formában védelmet – jelentette a Népszava. Tavalyelőtt ez a szám még 367 volt. A magyar kormány a bezárkózás és az elriasztás politikáját folytatja. A folyamodványokat csak a két déli tranzitövezetben lehet előterjeszteni, de hogy oda bejusson valaki, arra általában hónapokat, illetve éveket kell várni. A múlt évben csupán 500 embernek sikerült. Az ország ellen szerződésszegési eljárás van folyamatban, mivel figyelmen kívül hagyta az unió négy éve hozott kvótahatározatát.  
Neue Kronen Zeitung A korábbi, szabadságpárti (szélsőjobbos) osztrák belügyminiszter úgy gondolja, hogy Ausztriának követnie kell a magyar példát, ha hatékonyan meg akarja védeni határait, azaz kerítést kellene felállítania. Tavaly ugyan a korábbinál kevesebb menedékkérelmet terjesztettek elő, ám az összlakosságon belül nőtt a külföldiek aránya, emiatt Kickl attól fél, hogy az osztrákok szép lassan elvesztik identitásukat. Ennek megfelelően azt szorgalmazza, hogy ne a hagyományos határvédelmet forszírozzák, amikor a katonák szundikálnak a határtérségben, hanem eleve tartsanak mindenkit távol, ahogyan azt Magyarország csinálja szerb határon. Mert különben az egész nem ér semmit.  
EUobserver A négy visegrádi ország fővárosának polgármestere ismertette Brüsszelben, miként szeretnének uniós pénzhez jutni a nemzeti kormányok megkerülésével, hogy harcoljanak a populizmus ellen. Az EU új szövetségeseiként lépnek fel, miután országuk tengelyt akasztott az unió vezetésével a közös értékek és szabályok ügyében. Olyan metropoliszok támogatásával, mint Berlin, Bécs és Hága, levelet küldtek von der Leyennek, azt hangsúlyozva, hogy ezek a települések immár az európai lakosság kétharmadát képviselik és nagy felelősség hárul rájuk az üvegházhatás következményeinek enyhítésében. Mert a klímaharc a nagyvárosokban dől el. A négy városvezető találkozott Timmermans alelnökkel, valamint a felzárkózásért felelős biztossal. Karácsony Gergely megjegyezte: bátorság kell ahhoz, hogy közvetlenül a városoknak adjanak uniós pénzeket, de hát az egész EU a bátorságnak köszönheti létezését. A többiekkel együtt azt szeretné elérni, hogy Közép-Európa ne kerékkötő legyen a többiek szemében, mert a négy kormány nem azonos a négy országgal. Mint mondta, az unió megcsinálhatja, hogy nem rendel el szankciókat a korrupció és a jogállam megsértése miatt. Ám ez nem jó opció, mint ahogy az sem, hogy a büntetés az embereken csapódik le, mert az csak táplálja a populizmust. Ezzel szemben ő és másik három kollégája azt javasolja, hogy kapcsolják ki a nemzeti bürokráciát a szubvenciók elosztásából. Ám nem több pénzt szeretnének, hanem azt, hogy az uniós törekvéseknek megfelelően beleszólhassanak az alapok felhasználásába. Annál is inkább, mert jelenleg sokszor hatalombarát cégek a kedvezményezettek. 
Marianne A francia heti hírmagazin ellentétbe állítja, hogy Áder János ott volt Jeruzsálemben a holokauszt nemzetközi emléknapján rendezett nagy nemzetközi megemlékezésen, Orbán Viktor pedig elment Auschwitzba a láger felszabadulásának 75. évfordulója alkalmából, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pár napra rá mégis olyan nemzeti tantervet tett közzé, amelyben Nyírő József, egykor a nyilaskeresztes párt tagja és más nácibarát szerzők is helyet kaptak. Viszont kimaradt belőle a többi közt a Nobel-díjas túlélő, Kertész Imre. Az izraeli megemlékezés jelszava az volt: A holokausztra, az antiszemitizmus elleni harcra emlékezve. A folyóirat írásának a címe pedig: A kirekesztett Kertész.

Trumpot a szenátus is eltiltotta a felügyelet nélküli háborúsditól, de hiába

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.13. 22:01
Donald Trump
Fotó: JIM WATSON / AFP
Az amerikai elnök vétót tervez emelni, harcos támogatója szerint pedig úgysem tartaná magát a törvényhozás döntéséhez.
Az amerikai szenátus is megszavazta csütörtökön azt a törvénymódosítást, amely elejét venné, hogy az elnök kongresszusi felhatalmazás nélkül indítson hadműveleteket. A törvénymódosítási javaslat általában a felhatalmazás nélküli hadműveletek megakadályozásáról szól, de
a szenátorok lényegében egy Donald Trump által esetlegesen Irán ellen indítandó akció megakadályozásáról döntöttek.

A szenátorok az első jelentésekkel ellentétben 55:45 arányban fogadták el a javaslatot, amelyet a képviselőház már január végén, 233:166 arányban megszavazott. A szenátusban nyolc republikánus politikus is a demokratákkal együtt voksolt. Döntésük azonban valószínűleg csupán jelképes értékű, hiszen
Trump azt ígérte: vétót emel.

A szavazás előtt pedig Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor - Trump egyik leghívebb támogatója - azt hangoztatta, hogy az elnök úgysem tartaná magát a törvényhozás döntéséhez.
A szenátusi javaslatot kétpárti egyetértéssel nyújtották be, és ennek értelmében visszavonják a 2002-ben elfogadott felhatalmazást a katonai erő alkalmazására Irak ellen. A javaslat kidolgozása január elején, az Iránnal kiéleződött feszültség idején kezdődött meg, miután az amerikai kormányzat Donald Trump döntésére dróntámadással megölte Bagdad mellett Kászim Szulejmáni iráni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda különleges egységének parancsnokát. Trump a 2002-ben hozott törvényhozási határozatra hivatkozott.
Több amerikai törvényhozót mindkét pártban felháborított, illetve aggodalommal töltött el, hogy a kormányzat előzetesen nemcsak hogy nem konzultált a várható, akár háborút is kirobbantó csapásmérésről, de még tájékoztatást sem adott róla. A törvényhozók ugyanakkor hangsúlyozták, nem az a szándékuk, hogy megkössék az elnök kezét, hanem hogy ismét megerősítsék a kongresszus alkotmányban rögzített jogát a háborús cselekmények, hadműveletek felügyeletét illetően.

Koronavírus: Szijjártó szerint két szállodahajón hat magyar is jól van

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.13. 21:40
Vesztegzárban a Westerdam
Fotó: TANG CHHIN SOTHY / AFP
Jól van továbbá az a 186 magyar is, akik Kínában tartózkodnak. A külügy mindenkivel kapcsolatban áll.
Nem fertőződtek meg koronavírussal a Kambodzsában kikötő hajó tüneteket mutató utasai, a tesztek negatívak lettek - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-videójában csütörtökön. Ázsia több országa nem adott kikötési engedélyt a holland zászló alatt hajózó Westerdamnak, amelynek
fedélzetén a három magyar állampolgár is tartózkodik.

A végül egy kambodzsai kikötőbe befutó hajó tüneteket mutató utasain a helyi egészségügyi szervek elvégezték az összes tesztet, eredményük negatív lett. Szijjártó közölte: a negatív teszteket követően az utasok elhagyhatják a hajót. Hozzátette: ha a fedélzeten utazó három magyar állampolgár ezt igényli, a minisztérium segítséget nyújt hazajutásukban.
A miniszter a Japánban karanténba zárt Diamond Princess szállodahajóról azt mondta, az azon lévő három magyar állampolgár, aki a személyzet tagjaként tartózkodik a tengerjárón, nincs a betegek között. Már csak néhány nap van hátra a karantén feloldásáig - tette hozzá.
Összesen 186 magyar állampolgárról tudják, hogy Kínában van; 28-an az öt legveszélyeztetettebb tartományban tartózkodnak. Szijjártó azt mondta, velük is kapcsolatban állnak, mindenki jól van, segítséget egyelőre senki nem igényelt.