Koronavírus: a karanténból kiment a közfürdőbe, agyonlőtték

Publikálás dátuma
2020.02.14. 11:06

Fotó: AFP
Hivatalosan nincs járvány Észak-Koreában, de ha mégis kitörne, azonnal megfektetné az egészségügyi rendszert.
Az észak-koreai hatóságok letartóztattak, majd azon nyomban agyon is lőttek egy Kínából hazatért kereskedelmi tisztségviselőt, aki a 14 napos kötelező karantént figyelmen kívül hagyva elment egy közfürdőbe, írja a 24.hu. Közben az észak-koreai nemzetbiztonsági ügynökség egyik tisztjét egy farmra száműzték kényszermunkára, miután kiderült, hogy megpróbálta eltitkolni, hogy Kínában járt. A világ legzártabb országa még jobban igyekezett izolálni magát, miután Kínában kitört a koronavírus járvány. Január végén Észak-Korea lezárta a kínai határátkelőket az 1500 kilométeres határszakaszon, a fővárosba csak ellenőrzés után mehet be bárkit is, a 14 napos karantént pedig 30 naposra hosszabbították meg. Ez minden külföldinek kötelező, aki Kínából érkezik az országba A hivatalos észak-koreai közlések szerint az országban még senki sem betegedett meg a vírussal, de közben dél-koreai lapok ennek ellenkezőjéről számoltak be. Szakértők közben arra figyelmeztetnek, hogy a világ egyik legszegényebb országának számító Észak-Korea egészségügyi rendszere nincsen felkészülve egy esetleges járvány megfékezésére.
Szerző
Frissítve: 2020.02.14. 11:39

108-cal csökkentette a vírus áldozatainak számát Kína

Publikálás dátuma
2020.02.14. 09:09

Fotó: Xinhua News Agency
Nem támadtak fel, hanem állítólag duplán számolták őket a statisztikában.
Kínában csütörtökön 121-en vesztették életüket az új koronavírus okozta tüdőgyulladásban. A járvány gócpontjának számító Hupej tartományban. Hupejen kívül folyamatosan csökken az új megbetegedések száma - közölte pénteken az országos egészségügyi bizottság. Az új megbetegedések száma országosan 5090 volt az utóbbi 24 órában, míg Hupejben 4823. Csütörtök éjfélig a fertőzöttek száma 63 ezer 851-re nőtt országszerte, míg a halálos áldozatoké elérte az 1380-at.   Aki követi a napról-napra közzétett számokat, feltűnhet, hogy valami nem stimmel. A különbség oka, hogy a Nemzeti Egészségügyi Bizottság 108-cal csökkentette az áldozatok számát arra hivatkozva, hogy statisztikai kavarodások miatt többeket kétszer számoltak - írja a Guardian.  Kínán kívül egyébként hárman haltak meg a fertőzés miatt, egy-egy áldozat volt Japánban, Hongkongban és a Fülöp-szigeteken.
Szerző
Témák
koronavírus
Frissítve: 2020.02.14. 09:16

Két hét karantén után végül Kambodzsában szállhattak partra a Westerdam utasai

Publikálás dátuma
2020.02.14. 06:54

Fotó: TANG CHHIN SOTHY / AFP
A hajón senki nem volt fertőzött.
Megkezdhették a kiszállást a kambodzsai Kampongszom kikötővárosban pénteken a Westerdam nevű tengerjáró turistahajó utasai, miután két hetet töltöttek a hajó fedélzetén, és öt ország utasította el őket a koronavírus okozta COVID-19 járványtól tartva. A hajó 1455 utasa és a 802 fős személyzet közül senki sem fertőződött meg a vírussal. A Westerdam csütörtökön futott be Kampongszom kikötőjébe. A hajó a parttól távolabb horgonyzott le, és kambodzsai szakemberek mintát vettek azoktól, akik bármilyen tünetet mutattak, majd az egészségügyi minisztérium közölte, hogy senki sem hordozza a COVID-19 vírusát, ezért engedélyt adtak a fedélzeten lévőknek a kiszállásra. A partra szálló utasokat maga Hun Sen miniszterelnök köszöntötte a mólón. A hajót üzemeltető amerikai cég, a Holland America Line tudatta, hogy az utasok elszállítására charterjáratokat szerveznek. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet Főigazgatója méltatta Kambodzsát, amiért "példát mutatott nemzetközi szolidaritásból".
Szerző
Témák
koronavírus