elemzés;Orbán Viktor;évértékelő;

2020-02-16 18:45:25

Ízekre szedték Orbán értékelőjét: régi témák, régi ellenségek

Politológusok szerint döbbenetes ötlettelenség jellemezte a kormányfő produkcióját, és fölöttébb árulkodó, hogy mi az, amiről szót sem ejtett.

Valójában kampánybeszédet hallottunk egy olyan időszakban, amikor az utóbbi időben csökkent a fideszes tábor és annak lelkesedése – értékelte Orbán Viktor szereplését Krekó Péter politológus, a Political Capital ügyvezető igazgatója. Ezzel magyarázható az ellenségkép és a szimbolikus konfliktusok erősítése: menekültek, Soros, kommunisták. A klímavédelem részletes taglalása annak a jele, hogy ebben a kérdésben a Fidesz veszélyt lát, és nyitni szeretne a fiatalok felé. A rendszerváltás után hallgatólagos megállapodás volt arról, hogy a hatalmon lévő kormány nem hergel szisztematikusan a romák ellen – hangsúlyozta Krekó Péter. A gyöngyöspatai szegregációs ügy napirenden tartása azt bizonyítja, hogy a miniszterelnök felrúgta ezt a megállapodást. Orbán Viktor más stílusban, de hasonló tartalommal beszél a cigányokról, mint annak idején a Jobbik tette. Krekó számára feltűnő volt az a „döbbenetes ötlettelenség”, ami Orbán előadását jellemezte – régi témákkal és régi ellenségekkel. Lehet persze hosszan dicsérni a saját kormánya gazdasági teljesítményét, de arról sem lenne szabad elfeledkezni, milyen súlyos veszélyt hordoz politikailag a forint elszabadult árfolyama. Érdekes, hogy miközben Orbán idehaza folyamatosan kommunistázza az ellenfeleit, és még a liberálisokat is kommunistának tartja, külpolitikájában a kormány mintha teljesen más elveket alkalmazna – utalt Krekó Péter a kínai vagy vietnámi kommunistákkal ápolt feltűnően baráti viszonyra, vagy a „történelemhamisításban és a kommunizmus bűneinek relativizálásában élen járó” putyini rezsimmel való szoros kapcsolatra.

Új elemet nem nagyon tartalmazott Orbán Viktor évértékelője, amely a drámai, meglepő fordulatokat is nélkülözte – konstatálta Virág Andrea politológus, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója. Végig olyan érzése volt, hogy a kormányfő a talpra állás, az újraindulás beszédét szeretné elmondani. Ennek érdekében igyekezett mindent felsorolni, ami a Fidesz politikájában fontos volt az elmúlt tíz évben, és ezt a célt szolgálta az erőt sugárzó sikerpropaganda is. Orbán leplezni igyekezte a tavaly őszi önkormányzati választások óta eltelt hónapok zavarodottságát, amit a Borkai-ügy kirobbanása, vagy például a Budapesten elszenvedett fideszes vereség okozott. Árulkodó, hogy mi az, amiről nem beszélt Orbán Viktor – folytatta Virág Andrea. Az Európai Néppárt neve például el sem hangzott. Az oktatás helyzete csak érintőlegesen, az egészségügy pedig egyáltalán nem került szóba. Az ellenzék támadása arról tanúskodik – jelentette ki Virág Andrea –, hogy a Fideszben komoly problémának tartják az ellenzéki pártok együttműködését.