Egy miniszter Macron pártjának új párizsi főpolgármester-jelöltje

Publikálás dátuma
2020.02.16. 19:39

Fotó: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP
Agnes Buzyn francia egészségügyi miniszter a jelöltsége miatt várhatóan a kormányból is kilép. A Benjamin Griveaux-t megbuktató művészt és barátnőjét őrizetbe vették.
Agnes Buzyn francia egészségügyi minisztert jelölte vasárnap Emmanuel Macron államfő pártjának vezetősége Benjamin Griveaux utódának a párizsi főpolgármester-jelöltségre. Alig egy hónappal a francia önkormányzati választások előtt egy interneten közzétett szexuális videó miatt kényszerült jelöltváltásra a francia kormánypárt.
"A győzelemért indulok" - írta közleményében a tárcavezető, aki a jelölése miatt hétfőn várhatóan kilép a kormányból.

"Szeretem Párizst, jól ismerem, itt születtem, mindig is itt éltem, és úgy vélem, sokat tudok adni azoknak, akik mint én, itt élik a hétköznapjaikat" - tette hozzá. Jóllehet Párizsban Emmanuel Macron pártja a legnépszerűbb, a március 15-én és 22-én esedékes önkormányzati választásokat megelőző felmérések szerint Benjamin Griveaux 16 százalékos támogatottsággal csak a harmadik helyen állt Anne Hidalgo jelenlegi szocialista polgármester (23 százalék) és Rachida Dati, a jobbközép Köztársaságiak (20 százalék) jelöltje mögött. A Köztársaság lendületben kormánypárt párizsi jelöltállítása ugyanis hét hónappal ezelőtt botrányba fulladt, amikor Cédric Villani matematikus nem fogadta el, hogy a pártvezetés nem őt, hanem Benjamin Griveaux-t indította a városvezetésért folytatott versenyben, és független jelöltként ő is beszállt a versenybe. A kormánypárti szavazók ezért megosztottak voltak a magukat mindketten Macron-párti jelöltnek tartó Griveaux és Villani között, és a kettejük közötti csata a hagyományos bal- és jobboldali jelöltek kiemelkedését eredményezte a kampány során.
Griveaux azért mondott le pénteken a jelöltségről, mert egy portál közzétette a politikusnak egy ismeretlen nővel 2018 májusában lefolytatott szexuális tartalmú üzenetváltását és egy pornográf jellegű felvételt Griveaux-ról, amelyet a nőnek küldött el az üzenetek között. A férfi előzőleg a példás családapa és házastárs szerepében tetszelgett a nyilvánosság előtt.
A felvételt közzétett orosz performansz-művészt és barátnőjét, Alexandra de Taddeót szombat este őrizetbe vette a francia rendőrség magánélet megsértésének és az érintett hozzájárulása nélkül róla készült szexuális tartalmú felvételek közzétételének gyanúja miatt.

Az ügyészég feltételezése szerint a 29 éves ügyvédnő volt a szexuális üzenetek címzettje. A videót saját elmondása szerint a Franciaországban politikai menekültként élő Pjotr Pavlenszkij orosz előadóművész posztolta ki. Neve onnan lehet ismerős, hogy a putyini Oroszország viszonyai ellen tiltakozva például 2013-ban a moszkvai Vörös téren a földhöz szegelte herezacskóját, 2015-ben felgyújtotta a KGB-utód titkosszolgálat, az FSZB épületének magánzárkákhoz vezető ajtaját, 2017-ben pedig már Franciaországban, egy performance keretében ugyancsak felgyújtotta a francia jegybank egyik belvárosi fiókjának bejáratát. Pavlenszkij korábban úgy nyilatkozott, művészete két részből áll: egyrészt abból, amit ő tesz, másrészt a kormányzati reakcióból. Ez a francia jegybank esetében egy év letöltendő és két év felfüggesztett börtönbüntetés volt. A Libération című napilapnak pénteken adott interjúban a férfi elmondta: a videó nyilvánosságra hozásával az volt a célja, hogy leleplezze Benjamin Griveaux "álszentségét", aki szerinte "folyamatosan a családi értékekről beszél, de közben az ellentétét teszi".
Griveaux szombaton ismeretlen tettes ellen feljelentést tett magánélet megsértése címén. Ügyvédje az LCI hírtelevízióban elmondta: a feljelentés az eredeti felvételt közzétevőn kívül mindenkire vonatkozik, aki a videót terjesztette. Ez a bűncselekmény Franciaországban 60 ezer eurós pénzbüntetéssel és két év szabadságvesztéssel sújtható.

Kimentik az amerikai turistákat a koronavírus miatt karanténban tartott óceánjáróról

Publikálás dátuma
2020.02.16. 18:21
A mintegy 380 amerikai turistát busszal szállítják a reptérre
Fotó: Shuhei Yokoyama / Yomiuri
Kanada, Hongkong és Izrael is közölte, hogy chartergépeket terveznek Japánba küldeni állampolgáraik elszállítására az óceánjáról.
Megkezdték vasárnap az amerikai utasok evakuálását a Jokohamában karanténba helyezett Diamond Princess óceánjáróról, amelynek a fedélzetén 355-re nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma. Az utasokat autóbuszokkal szállították el a hajóról. A mintegy 400 amerikai állampolgár elszállítására az amerikai kormányzat által bérelt két chartergép érkezett Japánba. Az amerikaiakat a tokiói Haneda repülőtérről szállítják el várhatóan hétfőn. Az utasokat beszállás előtt ellenőrizték, így derült ki:
legalább negyven amerikai állampolgárt fertőzött meg a tüdőgyulladást okozó COVID-19 vírus

"Japánban kapnak kórházi kezelést" - közölte a fertőzött utasokról a CBS televízióban Anthony Fauci, az amerikai Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének igazgatója. A többiek hazatérésük után két héten át karanténban lesznek két, texasi és kaliforniai szövetségi intézményben.
Kanada, Hongkong és Izrael is közölte, hogy chartergépeket terveznek Japánba küldeni állampolgáraik elszállítására az óceánjáról.

Kató Kacunobo japán egészségügyi miniszter az NHK japán közszolgálati televízió vasárnap reggeli műsorában közölte, hogy eddig 1219 ember szűrését végezték el, és 355 esetben lett a lelet pozitív. A miniszter hozzátette, hogy közülük 73 ember tünetmentes. A hajó fedélzetén 3700 utas és dolgozó - közöttük három magyar állampolgár - tartózkodik. A tengerjárót az után vonták karantén alá, hogy egy Hongkongban kiszálló utasról kiderült, megfertőzte a COVID-19 vírus. Azóta a hajón egyre több a fertőzött, őket külön erre a célra kirendelt kórházakba viszik Japánban.
Japán vasárnap este az ötödik repülőgépet küldte, hogy kimenekítse a fertőzés gócából, a közép-kínai Vuhanból az állampolgárait. A korábbi négy géppel több mint 700 embert szállítottak haza Japánba.

Véget ért a karantén a Vuhanból jött németeknek és franciáknak

Hazatérhetett vasárnap az a 122 ember, akiket az új típusú koronavírus okozta fertőzés veszélye miatt karanténba helyeztek Németországban két hete, miután megérkeztek Vuhanból. A többször megismételt vizsgálatok alapján a kórokozó nincs jelen szervezetükben. A német légierő (Luftwaffe) egy 124 tagú csoportot - 100 német, 22 kínai, 1-1 amerikai és román állampolgárt - szállított el Vuhanból február elején. Két emberbél pozitív volt a koronavírusteszt, őket kórházban helyezték el. A többiek egészségesek maradtak, mindössze az unalomról panaszkodtak.
Ugyancsak hazatérhetett a kimenekített francia állampolgárok utolsó csoportja is, írja a Euronews. Az első, legnagyobb létszámú csoport már pénteken távozhatott. Mind a 181 ember tanúsítványt kapott arról, hogy nem fertőző.
Németországban összesen 16 embernél mutatták ki az új koronavírust. Kínában vasárnap 70 ezer körül jár már a fertőzöttek hivatalos száma, a halálos áldozatoké meghaladja az 1600-at. Kínán kívül legkevesebb 240-en betegedtek meg.

Frissítve: 2020.02.16. 20:59

Féltik a francia demokráciát

Publikálás dátuma
2020.02.16. 17:24

Fotó: LUDOVIC MARIN / AFP
Megdöbbenést keltett Franciaországban az Emmanuel Macron francia elnök pártja, az LREM által támogatott párizsi polgármesterjelölt, Benjamin Griveaux pénteken bejelentette, nem kíván indulni a márciusi voksoláson, mert két nappal korábban olyan szexuális tartalmú felvételek jelentek meg róla az interneten, amelyekből kiderül, nem olyan példás családapa, mint amilyennek beállította magát. Ám nem is a felvételek keltettek megrökönyödést, hanem a lejáratásnak ez a módja. Még az ultrabaloldali Engedetlen Franciaország párt alapítója, Jean-Luc Mélenchon is elfogadhatatlannak nevezte ezt az eljárást, mint fogalmazott, nem szabad megengedni, hogy bármilyen eszközt bevessenek a politikai ellenféllel szemben, a konzervatív Le Figaro pedig szombati számának címlapján azt írta, sokkos állapotba került az ország. Az ügyészség szombaton nyomozást indított. Az újabb botrány a lehető legrosszabbkor jött a francia elnöknek, aki többször is hibázott az elmúlt hetekben. Múlt kedden pártja több, az Elysée-palotában fogadott képviselőjének is elismerte ezt. Ám akkor még nem is sejtette, hogy minden korábbinál nagyobb botrány van készülőben és a pártja súlyos vereségre készülhet fel a márciusi önkormányzati voksoláson. Griveaux visszalépése nem borítja fel az esélyeket Párizsban. Bár kezdetben úgy látszott, elhódíthatja a fővárost, a francia elnök által fémjelzett nyugdíjreformmal szembeni tiltakozások az ő népszerűségét is megtépázták, Anne Hidalgo, jelenlegi szocialista polgármester, valamint a jobboldali Republikánusok párt által indított korábbi miniszter, Rachida Dati is megelőzte a közvélemény-kutatásokban. Ráadásul esélyeit tovább rontotta, hogy az öntörvényű matematikus, a szintén LREM-tag Cédric Villani is bejelentette indulását és a köztársasági elnök személyes felszólítása ellenére sem gondolta meg magát, mígnem kizárták a pártból. A botrány hatására mind többen a politikai közélet „amerikanizálódásától” tartanak. Olivier Faure, a szocialisták első titkára úgy vélte, elengedhetetlen a politikában az átláthatóság, ez azonban nem jelentheti a mások nemtelen eszközökkel való lejáratását. Francois Rugy volt államminiszter, aki tavaly hasonló okokból távozott Édouard Philippe kabinetjéből, úgy vélte, a teljes közéletet alacsonyítják le az ilyen videókkal. Griveaux nem közpénzekkel élt vissza, hanem magánéletét teregették ki. A felvétel kiszivárogtatója, az orosz Pjotr Pavlenszkij maga jelentkezett. 2017 óta él Franciaországban és Vlagyimir Putyin orosz elnök ellenfelének tartják. Állítása szerint azért hozta nyilvánosságra a videofelvételt, hogy így bizonyítsa: a párizsi elnökjelölt bort iszik és vizet prédikál. Elképzelhető ugyanakkor, hogy az orosz férfi, akit 2016-ban Václav Havel Díjjal jutalmaztak, épp az ellenkezőjét éri el akciójával és a francia közvélemény inkább Griveaux mellé áll. Pavlenszkijt szombaton egy másik ügyben őrizetbe vették, testi sértés miatt.