Az USA egyre komolyabban fenyegetőzik a Huawei miatt

Publikálás dátuma
2020.02.17. 08:23

Fotó: Jaap Arriens / NurPhoto
Megszakítja hírszerzési együttműködését azokkal az európai országokkal, amelyek szerepet adnak a cégnek az 5G mobilhálózat kiépítésében. Márpedig a legtöbb európai ország ilyen.
Washington azzal fenyegetőzik, hogy megszakítja hírszerzési együttműködését azokkal az európai országokkal, amelyek szerepet adnak a Huawei kínai telekommunikációs óriáscégnek az 5G mobilhálózat kiépítésében - tolmácsolta Donald Trump amerikai elnök szavait az Egyesült Államok berlini nagykövete, Richard Grenell a Twitter internetes közösségi üzenőfelületen helyi idő szerint vasárnap. Közölte: Trump az elnöki magán-repülőgépről személyesen hívta fel, hogy egyértelművé tegye álláspontját, amely szerint a kínai óriáscég kémkedésre használja fel a megszerzett adatokat, és "nem méltó a bizalomra". Az elnök úgy ítéli meg, hogy a kínai céggel együttműködő országok veszélybe sodorják azt a képességet, amely lehetővé teszi, hogy hírszerzési értesüléseket és más információkat osszanak meg egymással a legmagasabb szinten - tette hozzá. Az Egyesült Államok régóta próbálja elérni az európai országoknál, hogy ne adjanak szerepet a Huaweinek az ötödik generációs (5G) mobilhálózatok kiépítésében. Washington kulcsfontosságú európai szövetségesei, köztük Franciaország és az Egyesült Királyság mindazonáltal eddig azt mondták, nem kívánják megakadályozni a kínai konszern részvételét a hálózat kiépítésében, de korlátozásokat érvényesítenek azzal kapcsolatban. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szombaton, az 56. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián a Huaweit és más, államilag támogatott kínai technológiai cégeket "a kínai hírszerzés trójai falovainak" nevezett, hozzátéve, hogy a Huawei által megszerzett információk a Kínai Kommunista Párthoz kerülnek. Kínai hivatali partnere, Vang Ji ezzel szemben arra szólította fel az európai kormányokat, hogy az ügyben részrehajlás nélkül döntsenek, Washingtont pedig azzal vádolta, hogy lejáratókampányt folytat Kína ellen. Az Egyesült Államok a Huaweit 2019-ben tiltólistára tette, azzal az indokkal, hogy megszegte az Irán elleni szankciókat.
Szerző
Témák
USA Huawei

Johnson a legjobb munkavállalókat várja

Publikálás dátuma
2020.02.17. 08:00

Fotó: FRANK AUGSTEIN / AFP
Ketyeg az óra mind az Európai Unióból az Egyesült Királyságba készülő munkavállalók és a szigetország alacsony keresetű dolgozókat foglalkoztató munkahelyei számára.
Az ez év december 31-én lejáró átmeneti időszakkal a brit kormány véget vet a munkaerő szabad áramlásának, a munkavállalói vízum kiadását pedig "globális tehetségekre" kívánja korlátozni. A csütörtöki, Sajid Javid pénzügyminiszter drámai lemondásába torkolló kormányátalakítás utáni első kabinetülésen meg is született a hivatalos állásfoglalás. Az Egyesült Királyság az ausztrál, pontozásos alapon működő munkavállalói rendszert kívánja honosítani, melyben csak a legkiválóbbak, köztük zenészek, matematikusok, kutatók, tudósok és színészek rendezkedhetnek be hosszabb távú letelepedésre kötelező érvényű állásajánlat nélkül és mozoghatnak akadálytalanul szervezetek, földrajzi helyek, munka- és szerepkörök között. Pontok szerezhetők a megfelelő képzettségen alapuló, illetve a kormány által jóváhagyott ún. szponzor vállalatoktól - (listájuk itt megtalálható - szerzett ajánlattal, legalább évi 25.600 fontban (10,342 milló forint) megállapított fizetéssel és magától értetődően folyékony angol tudással. A kormány szóvivőjének tájékoztatása szerint a harmadik legjobb esetben akár évi 23.000 fontos fizetési ígéret is feljogosít a beutazásra, amennyiben a jelentkező más területeken összeszedett pontokkal kompenzálja a különbséget. A potenciális munkavállalónak a különböző kritériumok teljesítése után hetven ponttal kell rendelkeznie. Tanácsos, hogy az alacsony képzettségű munkaerőt alkalmazó vállalatok december 31-ig töltsék be a szükséges munkahelyeket. Ahogy ezt Boris Johnson kormányfő és Priti Patel belügyminiszter többször is kijelentette, nem számíthatnak kivételes eljárásra a munkaerőhiánnyal küzdő szektorok sem. Sokan aggódnak komolyan amiatt, hogy hiányozni fognak az európai munkavállalók az egészségügyi és szociális ellátásból. Nehezen látható át, hogyan fogják brit munkások kielégíteni a kormányfő által nemrégiben bejelentett 100 milliárd font értékű építőipari beruházási programból fakadó igényeket. Bevándorlási szakértők megítélése szerint az új szabályoknak "nulla hatásuk" lesz a brit munkavállalók számára hozzáférhető állások mennyiségét illetően. Kormányzati tisztviselők nem hajlandók határozott ígéretet tenni azzal kapcsolatban, mikor várható az évi 212 ezerre tett nettó bevándorlási szám tényleges csökkenése. Még az is elképzelhető, hogy emelkedni fog, hiszen egyik célja a migráció igény szerinti befolyásolhatósága. Egy a kormányfőhöz közel álló forrás a The Daily Telegraph napilapnak úgy fogalmazott, Johnson olyan bevándorlási rendszerben gondolkodik, amely "a legokosabbakat és legjobbakat vonzza a szigetországba, egyszerűen kezelhető, visszaadja a kormány kezébe a demokratikus ellenőrzés szabadságát, egyben befejezi a gazdaságnak az alacsonyabb képzettségű külföldi dolgozókra való támaszkodását".
Frissítve: 2020.02.17. 08:39

Feloszlatta magát az észak-macedón parlament, jöhet az előre hozott választás

Publikálás dátuma
2020.02.17. 06:56

Fotó: Admir Fazlagikj / 2020 Anadolu Agency
A döntés csak formaság volt a miniszterelnök lemondása után.
Feloszlatta magát az észak-macedón parlament vasárnap késő este, hogy lehetővé váljon az április 12-ére tervezett előre hozott választás. A 120 tagú országgyűlésben 108-an voltak jelen, és mind az önfeloszlatásra szavaztak, ami formaság volt, miután január elején Zoran Zaev kormányfő lemondott. Az előre hozott választást a miniszterelnök javasolta még októberben, miután az Európai Unió (EU) ismét elhalasztotta az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Szkopjéval. Az észak-macedón kormányfő hatalmas történelmi hibának nevezte az EU döntését. Zoran Zaev azért volt hajlandó lemondani, mert 2016-ban a legfontosabb kampányígérete az ország euroatlanti integrációjának felgyorsítása volt. A csatlakozási tárgyalások megkezdésének reményében a balkáni állam megbékélt Görögországgal, a nevét pedig Macedóniáról Észak-Macedóniára változtatta. A brüsszeli döntést a kormány csalódásként élte meg. A NATO-csatlakozási tárgyalások azonban nem rekedtek meg, Észak-Macedónia már idén teljes jogú taggá válhat. A miniszterelnök a lemondásakor azt hangoztatta: előre hozott választást kell tartani, hogy kiderüljön, az állampolgárok szerint milyen irányba kell haladnia az országnak.
Szerző