Fővárosi Törvényszék: két pályázó biztos van

Publikálás dátuma
2020.02.17. 21:42
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A legnagyobb hazai bíróságnak több mint két éve nincs rendes, hat évre kinevezett elnöke.
Hétfőn lejárt az Országos Bírósági Hivatal (OBH) új elnöke, Senyei György által a Fővárosi Törvényszék (FT) elnöki posztjára kiírt pályázat. Információnk szerint ketten biztosan benyújtották pályázatukat: Fazekas Sándor az FT 2012-18 közötti elnöke és Tatár-Kis Péter, az FT jelenlegi, egyéves határozott időre megbízott elnöke. Hogy volt-e több pályázó, azt egyelőre nem erősítette, de nem is cáfolta senki lapunknak. A legnagyobb hazai bíróságnak több mint két éve nincs rendes, hat évre kinevezett elnöke. Fazekas megbízatása 2018. január elején járt le, s hiába pályázott kétszer is egyedüliként – az összbírói értekezlet támogatásával –, Handó Tünde mégsem nevezte ki. Ehelyett előbb 2018 májusában a korábban plágiumbotrányba keveredett Polgárné Vida Juditot bízta meg egy évre az elnöki feladatok ellátásával, majd egy újabb eredménytelen pályázat után tavaly júniusban Tatár-Kist, a Balassagyarmati Törvényszék elnökét – Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár sógorát – bízta meg ugyancsak egy évre a feladat ellátásával.
Szerző

Karanténba kerül az óceánjáróról hazatért két magyar

Publikálás dátuma
2020.02.17. 19:59

Fotó: TANG CHHIN SOTHY / AFP
A hajó a múlt héten kötött ki Kambodzsában, miután több ország is elutasította a fogadását a koronavírus-fertőzéstől tartva.
Karanténba kerül az óceánjáró hajóról hazatért két magyar állampolgár – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfő este az MTI-vel. A két magyar február 1-14. között tartózkodott az MS Westerdam hajón. Az óceánjáró a múlt héten kötött ki Kambodzsában, miután több ország is elutasította a fogadását a koronavírus-fertőzéstől tartva – írták. Mivel a hajó egyik utasánál, egy 83 éves amerikai állampolgárnál időközben koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak, a fertőzés terjedési módjából adódóan nem zárható ki, hogy a magyarok is a betegség lappangási szakában vannak – olvasható a közleményben. A magyar pár szombaton érkezett haza repülővel Budapestre. „A magyar lakosság lehető legmagasabb szintű járványügyi biztonsága érdekében” karanténba kell őket helyezni – közölte a népegészségügyi központ.

Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront, néhol eső és erős szél is lehet

Publikálás dátuma
2020.02.17. 19:04
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Kedden 10 fok körüli maximumokat mérhetünk.
Pár fokos lehűlést hoz az a hidegfront, ami éjjel érkezik, és aminek kedden már leginkább csak a szelét érezhetjük. A 17-18 foktól el kell búcsúznunk, de a 10 fok körüli maximumoktól nem – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Eleinte többnyire erősen felhős lesz az ég, majd délelőtt északnyugat felől csökken a felhőzet, de délnyugaton estig felhős marad az ég. Kezdetben északkeleten és nyugaton, délnyugaton helyenként eső, zápor még előfordulhat, majd kora délután már mindenhol megszűnik a csapadék. Az északnyugati szél helyenként megerősödik, főként a Dunántúli-középhegységben néhol viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 8 fok között valószínű, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 13 fok között alakul.
Szerző