Előfizetés

Százezres néma tömeg

Cz. G.
Publikálás dátuma
2020.02.19. 16:07

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A tudatlanság egyenlő a rabszolgasággal – idézte a száz évvel ezelőtt meggyilkolt Somogyi Béla, a Népszava felelős szerkesztője egyik megállapítását Kopcsik István, a Történelemtanárok Egyletének alelnöke.
A Szabadság téren tartott beszélgetést az Eleven Emlékmű csoport szervezte, amely a történelemhamisító német megszállási sasos-arkangyalos szobor ellen jött létre. Ennek már hat éve, de az Eleven Emlékmű – más szerveződésekkel, a Szabadságszínpaddal és a TÉR-KÖZ Társasággal együtt – máig folytatja a tiltakozást. A téren felállított sátor előtt mécses égett Somogyi Béla újságíró, szociáldemokrata politikus, a pedagógusok szakszervezete és a gyermekbarátok mozgalma alapítójának fényképénél. „1920. február 17-én Horthy Miklós kívánságára fehérterrorista különítmény bestiálisan meggyilkolta” – írta ki az emléklapra Trencsényi László egyetemi tanár, az Eleven Emlékmű aktivistája. A kedd esti rendezvényen megemlékeztek Bacsó Béláról, a Népszava fiatal újságíróról is, akit Somogyi Bélával együtt hurcoltak el és öltek meg az Ostenburg-különítményesek.
Az államilag támogatott fehérterror áldozatai voltak. Meggyilkolásuk előtt brutálisan megkínozták őket – emlékeztetett rá Kopcsik István. A Népszava – jegyezte meg – egyedüliként számolt be a vidéken zajló véres eseményekről, a különítményesek által elkövetett gyilkosságokról és kegyetlenkedésekről. Kopcsik István hangsúlyozta, hogy Somogyi Béla szociáldemokrata volt, elutasította a bolsevik erőszakot. Ahogyan azt Csunderlik Péter történész a Népszava szombaton megjelent emlékcikkében írta, Somogyi Béla a Tanácsköztársaság alatt a belső ellenzékhez tartozott. Annyira szenvedélyesen bírálta a proletárdiktatúrát, hogy hozzászólását kihagyták a kommün parlamentjének publikált jegyzőkönyvéből. Éppen azért nevezték ki a Népszava szerkesztőjévé, mert a Tanácsköztársaság idején nem kompromittálta magát. A kettős gyilkosság hatalmas felháborodást váltott ki. A temetésen százezres, néma tömeg jelent meg. A csend – mondta Kopcsik István – néha többet ér minden szónoklatnál.

1,8 milliárdból áll neki a Cséry-telep kármentesítésének Budapest

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.19. 15:13

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A telken a főváros egyik legnagyobb hulladékudvara készülne majd, uniós pénzből, aminek hála a dél-pesti szemetet gyorsabban és kevesebb járművel lehet majd begyűjteni.
A főváros több mint 1,8 milliárd forintot biztosít saját forrásból az egykori Cséry-telep egy részének kármentesítésére. A területen lesz majd a dél-pesti kerületek hulladékainak tömörítését is végző logisztikai és szolgáltató központ - mondta el a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes szerdán Budapesten. Tüttő Kata a sajtótájékoztatón közölte: a fővárosi önkormányzat tavaly októberben kötött szerződést a Strabag Építőipari Zrt.-vel a XVIII. kerületi Ipacsfa utcában található, az egykori Cséry-telep részét képező telek teljes kármentesítésére. Emlékeztetett arra, hogy a Cséry-telep évtizedeken át a főváros kommunális hulladéklerakója volt, később elkezdtek szennyvíziszapot is hordani oda, és illegális hulladéklerakónak is használták.
Az érintett terület egy kis része csak az egész hatvanhektáros telepnek

- jegyezte meg. A főpolgármester-helyettes közölte: a Cséry-telep teljes kármentesítésére is szükség van, és ezt a kérdést mindenképpen a közfejlesztési tanács elé is viszik.
Becker Pál, a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. stratégiai vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az európai uniós beruházás keretében a jelenleg használaton kívüli telken egy "21. századi létesítményt" terveznek létrehozni. Mint részletezte:
  • mintegy 14 ezer négyzetmétert parkosítanak majd, a létesítményt fákkal veszik körül;
  • felépítenek ott egy járműmosót és egy műhelyt; összességében pedig
  • a területen alakítják ki a főváros egyik legnagyobb hulladékudvarát.
Becker Pál, Tüttő Kata és Szaniszló Sándor a XVIII. kerületi Ipacsfa utcában épülő Logisztikai és Szolgáltató Központ sajtóbejárásán
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Egyszerre négy hulladékgyűjtő autó ürítheti majd a szemetet az átrakóba, amelyben egy présgép konténerekbe tömöríti a hulladékot. A beruházás megvalósulása után már nem egyesével kell a hulladékszállító járműveknek a szemetet Pusztazámorra vagy a hulladékhasznosító műbe eljuttatniuk, hanem körülbelül kétrakománynyi szemetet tömörítve szállít majd el egy vontató. A tervek szerint naponta húsz-huszonöt hulladékgyűjtő autó üríti majd itt a szemetet, és a tömörítés után nyolc konténeres vontató viszi majd innen hulladékot - ismertette Becker Pál. Évente mintegy 110 ezer tonna szemetet tudnak tömörítve elszállítani a hulladékártalmatlanító helyekre.
A közreadott sajtóanyag szerint az átrakóállomással csökken a hulladék begyűjtését és szállítását végző célgépek szállítási ideje és a szállítási út távolsága, így a dél-pesti térségben a lakossági hulladék begyűjtését kevesebb járművel és gyorsabban lehet elvégezni, ezáltal csökken a járművek károsanyag-kibocsátása és a kerületek belső forgalomterhelése is.
A beruházás tervezett befejezésének határideje 2021 novembere.
Kapcsolódó
Megkezdődött a Cséry-telep kármentesítése

Bártfai-Mager Andrea férje is a Budai Várban bérel önkormányzati lakást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.19. 14:38

Fotó: Google Street View
Neve már szerepel az ingatlan kaputelefonjának listáján.
Bártfai Béla – aki az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere, államtitkára volt – lakcíme idéntől megváltozott. Bártfai-Mager Andrea tárca nélküli miniszter férje az I. kerületi Bécsi kapu téren bérel egy önkormányzati lakást bérel - írja az Mfor. Bártfai Béla neve már szerepel is az ingatlan kaputelefonjának listáján. Az épület báró Hatvany Lajos író, kritikus, irodalomtörténész palotájaként a magyar irodalmi élet egyik központja volt az 1930-as években, ahol megfordult többek között Babits Mihály, Bartók Béla, Ignotus, József Attila, Karinthy Frigyes, Kodolányi János, Kosztolányi Dezső, Márai Sándor, Ottlik Géza, Szomory Dezső, Tamási Áron, Thomas Mann, Tóth Árpád és Weöres Sándor. Ma a patinás épület önkormányzati tulajdonban van. Bártfai Béla bérleti díját a lap értesülései szerint már az új kerületi polgármester, V. Naszályi Márta állapította meg. A Párbeszéd politikusa tavaly októberben győzte le az önkormányzati választáson a kerület korábbi vezetőjét, a fideszes Nagy Gábor Tamást. V. Naszályi Márta hivatalba lépését követően azt ígérte, hogy felülvizsgálják a budai várban található önkormányzati lakások bérleti díjait. Az utóbbi években ugyanis számos olyan eset derült ki, miszerint kormányközeli szereplők rendkívül olcsón béreltek lakást Budapest egyik legfelkapottabb részén. A Várban jutott önkormányzati lakáshoz - többek között - • Lázár János vadásztársa, Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, • a Semjén Zsoltot kitüntető Safari Club elnöke, • Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, • Bayer Zsolt kormánypárti publicista.