Elismerték: a Fidesz pártalapítványa is részt vett Orbán évértékelőjének szervezésében

Publikálás dátuma
2020.02.19. 20:17

Fotó: Béres Márton / Népszava
Vagyis a tábornokok egy pártrendezvényen vettek részt egyenruhában, miközben ezt a jogszabály egyértelműen tiltja.
A Népszava kérdésére elismerte a Fidesz pártalapítványa, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány, hogy a társszervezőként részt vettek Orbán Viktor kormányfő vasárnapi évértékelőjének szervezésében. Ez azt jelenti, hogy - lapunk korábbi cikkének megfelelően - a tábornokok egy pártrendezvényen vettek részt egyenruhában, miközben ezt a jogszabály egyértelműen tiltja.
Az ügy pikantériája, hogy Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára cikkünkre reagálva a Facebook-on azt közölte: az évértékelőt immár 22. alkalommal, az 1996-ban Mádl Ferenc korábbi államfő által alapított Magyar Polgári Együttműködés Egyesület (MPEE), „egy valódi civilszervezet" rendezte.
Hasonlóan reagált lapunknak a Honvédelmi Minisztérium is, amely először azt közölte az eseményről, hogy az „nem pártrendezvény volt, hanem kormányzati évértékelő”, majd később, amikor konkrétan rákérdeztünk a Fidesz pártalapítványának a szerepére, azt írták: az évértékelő „kormányzati és civil rendezvény volt.”

Szerdán azonban a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány (SZPMA) lapunkkal azt közölte: a rendezvénynek az alapítvány volt a társszervezője, mellette pedig az MPEE is részt vett a munkában. A kiadásokkal kapcsolatos kérdéseinkre pedig azt írták: jelenleg zajlik az esemény költségeinek az elszámolása, az alapítvány pedig ezt követően tudja megmondani, hogy mennyibe került a miniszterelnöki évértékelő. Ennek fényében újra megkérdeztük a Honvédelmi Minisztériumot (HM), hogy ki felel a jogsértésért, ki és miért engedélyezte a magyar haderő volt és jelenlegi tábornokainak, Havril András, Deák János és Fodor Lajos volt vezérkari főnököknek, valamint a magyar haderőt jelenleg vezető Korom Ferenc, Böröndi Gábor, Mihócza Zoltán altábornagyoknak, hogy mundérban vegyenek részt egy politikai rendezvényen.
Mint arról írtunk, a rendszerváltás utáni 1993-as honvédelmi törvény tiltotta a párt és politikai rendezvényen egyenruhában való részvételt. Bár a törvény alól volt kibúvó, a rendszerváltás utáni évtizedekben politikai közmegegyezés volt arról, hogy katonákat nem szerepelnek mundérban politikai rendezvényen. Később ez a tiltás a 2005-ös HM-rendeletbe került át, és  tovább szigorodott: a jogszabály megtiltotta a nyugállományú és az aktív katonáknak is, hogy egyenruhában vegyenek részt egy politikai rendezvényen.
Lapunk a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány válasza ismeretében szerda késő délután ismét megkereste a honvédelmi tárcát, ám cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Jut egy hidegfront csütörtökre is, mégis marad a tavaszias idő

Publikálás dátuma
2020.02.19. 19:49
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Kárpát-medence fölött ugyan ismét átvonul egy gyenge hidegfront, de ez sem hoz komoly lehűlést, a hőmérséklet továbbra is meghaladja az ilyenkor szokásost.
Éjfélig döntően erősen felhős vagy borult lesz az ég, sokfelé eshet is, de csütörtök reggelre már csak a keleti, északkeleti vidékeken fordulhat elő néhol futó zápor, a hegyekben hózápor. Napközben gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, a késő délutáni, esti órákban kezdődhet ismét felhősödés a nyugati megyékben. Az északnyugatira, északira forduló szél a nap során többfelé megerősödik majd.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és +4 fok között alakul, de a szélvédettebb nyugat-dunántúli részeken, illetve az északi völgyekben néhol ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 8 és 12 fok között valószínű.

Időjárási helyzet Európában

Újra a nyugat-keleti áramlás a domináns szárazföldünk túlnyomó részén. A Földközi-tenger nyugati medencéjében, illetve Görögország térségében magasnyomás hatására nagy területen napos, száraz az idő. Ezzel szemben megközelítőleg a 45. szélességi körtől északra egymást követő légköri frontok teszik mozgalmassá, nagy területen szelessé az időjárást. Több helyen esik az eső, elsősorban a hegyekben, illetve a Skandináv-félszigeten síkvidéken havas eső, hó is hull. A frontok jobbára óceáni léghullámokat szállítanak a kontinens belseje felé, ezért továbbra is szokatlanul enyhe, tavaszias jellegű az idő Európa legnagyobb részén, egész napos fagy csupán Skandinávia északi részén jellemző.
A Kárpát-medence fölött ugyan ismét átvonul egy gyenge, feloszlóban lévő hidegfront, ám ez sem hoz drasztikusabb lehűlést, a hőmérséklet csütörtökön is meghaladja az ilyenkor szokásost.
Témák
időjárás

Jobbikos belviszály: „Nem örülök annak, hogy idáig fajult az ellentét”

Publikálás dátuma
2020.02.19. 19:33

Fotó: Markoszov Szergej
Minden jobbikosnak, a párt elnökségének is tennie kell azért, hogy béke és nyugalom legyen – üzente Bencsik János kilépése után Sneider Tamás.
A Jobbik tisztújító kongresszusán Jakab Péter elnök és Gyöngyösi Márton elnökhelyettes „politikai bosszúhadjáratot hirdetett” azok ellen, akik nem őket támogatták – egyebek mellett erre hivatkozva jelentette be közösségi oldalán Bencsik János parlamenti képviselő, a Jobbik budapesti elnöke, hogy kilép a pártból, az Országgyűlésben pedig függetlenként folytatja. Bencsik azért várt eddig bejelentésével, mert a dunaújvárosi időközi parlamenti választás előtt nem akarta gyengíteni az ellenzéki együttműködést. Független képviselőként továbbra is a „fideszes pártállam lebontásáért” szeretne dolgozni. Ugyanakkor morális és taktikai szempontból is elfogadhatatlannak, a Jobbik „politikai kasztrálásának” tartja, hogy Jakab Péter felfogásában – Bencsik legalábbis ezt állította – a pártnak nincs szüksége nemzetpolitikai és emlékezetpolitikai témákra. Bencsik János ezen túlmenően nem nyilatkozott lapunknak. Kerestük Jakab Pétert, a Jobbik elnökét is, aki azt válaszolta, hogy pártja közleménye tartalmazza a véleményét. A közlemény szerint a párt elnöksége tudomásul vette Bencsik János döntését, a Jobbik a „zászlót viszi tovább, hogy 2022-ben Magyarországot felszabadítsuk az Orbán-rezsim alól”. Bencsiknek az elnökség sok sikert kíván, „mandátumának sorsát a lelkiismeretére bízzuk." A napokban lapunkhoz is eljutott annak a beszédnek a felvétele, amit elnökké választása után Jakab Péter mondott a január 25-ei tisztújításon. Az ismeretlen feladó azt írta szerkesztőségünknek, hogy „ez a beszéd ágyazott meg azoknak a politikai tisztogatásoknak, amikről a Népszava beszámolt egy kirúgott jobbikos dolgozó levele alapján. A tisztogatások a mai napig folynak, sok jobbikos érzi fenyegetve magát”. A hangfelvétel tanúsága szerint Jakab Péter arról beszélt, hogy a Jobbik vezetőjeként soha, semmilyen körülmények között nem enged „zsarolóknak, árulóknak, fenyegetőzőknek”. Jakab Péter az említett felvételen a leköszönő pártelnököt, Sneider Tamást is belső ellenfelei közé sorolta. Sneidert a várakozásokkal ellentétben az új elnökség nem nevezte ki pártigazgatónak. Sneider Tamás kérdésünkre kijelentette, hogy nem fontolgatja távozását a Jobbikból, és másról sem tud, aki a parlamenti frakció elhagyására készülne. Igaz – folytatta –, Bencsik János döntéséről is csak a közösségi oldaláról értesült. „Természetesen nagyon sajnálom. Nem örülök annak, hogy idáig fajult az ellentét” – mondta Sneider, aki abban bízik, hogy a Jobbikban helyreáll a béke és a nyugalom. Ezért szerinte minden jobbikosnak, a párt elnökségének is tennie kell. Bencsik kijelentéseit – így a „bosszúhadjáratra” vonatkozó állítását – Sneider Tamás nem akarta kommentálni.
Szerző