Előfizetés

Oda a mundér becsülete – Biodíszletet csinál a hadvezetésből Orbán

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2020.02.18. 06:00

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
A rendszerváltás óta először használtak idehaza pártrendezvény díszleteként egyenruhába öltözött katonatiszteket.
Orbán Viktor kormányfő vasárnapi évértékelőjét a helyszínen katonai egyenruhában hallgatta Korom Ferenc altábornagy, a magyar Honvédség parancsnoka, helyettese Böröndi Gábor altábornagy és Mihócza Zoltán a Magyar Honvédelmi Parancsnokság törzsfőnöke, továbbá több más nyugalmazott hadvezető. A kormányfő beszédében utalt rá: ők invitálták a katonákat, akik elfogadták a meghívást. Csakhogy kérdéses, ott lehetettek-e egyáltalán a katonák egyenruhában. Az 1993-as honvédelmi törvény ugyanis kimondja: katona pártrendezvényen egyenruhát nem viselhet. Bár neve alapján a miniszterelnöki évértékelő kormányrendezvénynek tűnik, valójában nem az. Az eseményt ugyanis a Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezi. Így a katonák jelenléte akkor is kérdéseket vet fel, ha a törvény megkerülhető: van ugyanis annak egy olyan passzusa, ami szerint a katona „laktanyán kívüli politikai rendezvényen csak akkor viselhet mundért, ha arra az állományilletékes parancsnok engedélyt ad, illetve ha olyankor a katonai szervezetet hivatalosan képviseli”. Bár ez alapján elvileg korábban is lehetősége lett volna a mindenkori miniszterelnöknek, hogy pártrendezvényre ültesse a katonai vezetést, szakmai forrásaink nem emlékeznek ilyen esetre a rendszerváltás óta. A Honvédelmi Minisztérium eddig nem reagált kérdésünkre, ki és miért engedélyezte, hogy a magyar hadsereg több vezetője mundérban vegyen részt az évértékelőn. Persze nem csak az a kérdés, hogy engedéllyel vettek-e részt a rendezvényen, hanem az is: miért volt rájuk szüksége Orbán Viktornak? Frissítés: válaszolt a minisztérium, szerintük a Fidesz pártalapítványának rendezvénye nem pártrendezvény.
Ceglédi Zoltán politikai elemző szerint Orbánnak két célja lehetett a mundéros katonák szerepeltetésével. – Folyamatosan figyel a veszélyérzet felkeltésére és fenntartására, ezt a hatást pedig fokozhatja az, ha az ország fenyegetettségéről beszélve a helyszínen hallgatják egyenruhások – fogalmazott az elemző. Szerint a katonák meghívására magyarázat lehet a miniszterelnöknek a közjogi berendezkedéshez fűződő sajátos viszonya is. – Orbán láthatóan megpróbálja „légiesíteni” a magyar közjogi berendezkedést, összemosni az egyes hatalmi ágakat és különböző szerepeket – vélekedett Ceglédi Zoltán. Mikecz Dániel politológus szerint a katonai vezetők szerepeltetése arra utal: a kormány úgy próbálja bemutatni a miniszterelnöki évértékelőt, mintha az egy állami rendezvény lenne, megemelve ezzel annak  jelentőségét. „Az már nagyon régi eljárása a Fidesznek, hogy Orbán Viktort kiemelik a mindennapi politizálásból. Így például a bálványosi szabadegyetemen Orbán jellemzően a nagy, globális összefüggésekről szokott beszélni, míg az évértékelőkön éves programot hirdet” – mondta. Mikecz Dániel szerint a magyar közéletben vannak jelek bizonyos mértékű militarizálódásra – ott van például a lőtér-program – de azzal, hogy a katonák részvételével állami ünnepszerűvé teszik a miniszterelnöki évértékelőt még inkább elmossák a határokat a Fidesz és az állam között. „A cél pedig egyértelműen az lehet, hogy a Fideszt, Orbán Viktort, illetve a NER rendszerét a nézők és választók az államhatalom stabilitásával, a biztonsággal tudják azonosítani” – tette hozzá Mikecz Dániel.

Fővárosi Törvényszék: két pályázó biztos van

Simon Zoltán
Publikálás dátuma
2020.02.17. 21:42
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A legnagyobb hazai bíróságnak több mint két éve nincs rendes, hat évre kinevezett elnöke.
Hétfőn lejárt az Országos Bírósági Hivatal (OBH) új elnöke, Senyei György által a Fővárosi Törvényszék (FT) elnöki posztjára kiírt pályázat. Információnk szerint ketten biztosan benyújtották pályázatukat: Fazekas Sándor az FT 2012-18 közötti elnöke és Tatár-Kis Péter, az FT jelenlegi, egyéves határozott időre megbízott elnöke. Hogy volt-e több pályázó, azt egyelőre nem erősítette, de nem is cáfolta senki lapunknak. A legnagyobb hazai bíróságnak több mint két éve nincs rendes, hat évre kinevezett elnöke. Fazekas megbízatása 2018. január elején járt le, s hiába pályázott kétszer is egyedüliként – az összbírói értekezlet támogatásával –, Handó Tünde mégsem nevezte ki. Ehelyett előbb 2018 májusában a korábban plágiumbotrányba keveredett Polgárné Vida Juditot bízta meg egy évre az elnöki feladatok ellátásával, majd egy újabb eredménytelen pályázat után tavaly júniusban Tatár-Kist, a Balassagyarmati Törvényszék elnökét – Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár sógorát – bízta meg ugyancsak egy évre a feladat ellátásával.

Karanténba kerül az óceánjáróról hazatért két magyar

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.17. 19:59

Fotó: TANG CHHIN SOTHY / AFP
A hajó a múlt héten kötött ki Kambodzsában, miután több ország is elutasította a fogadását a koronavírus-fertőzéstől tartva.
Karanténba kerül az óceánjáró hajóról hazatért két magyar állampolgár – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfő este az MTI-vel. A két magyar február 1-14. között tartózkodott az MS Westerdam hajón. Az óceánjáró a múlt héten kötött ki Kambodzsában, miután több ország is elutasította a fogadását a koronavírus-fertőzéstől tartva – írták. Mivel a hajó egyik utasánál, egy 83 éves amerikai állampolgárnál időközben koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak, a fertőzés terjedési módjából adódóan nem zárható ki, hogy a magyarok is a betegség lappangási szakában vannak – olvasható a közleményben. A magyar pár szombaton érkezett haza repülővel Budapestre. „A magyar lakosság lehető legmagasabb szintű járványügyi biztonsága érdekében” karanténba kell őket helyezni – közölte a népegészségügyi központ.