Előfizetés

Feladta a leckét a konzultáció

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.02.21. 07:30

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A romák elleni indulatok szításával igyekszik politikai tőkét kovácsolni a Fidesz.
„Leginkább csendben leszünk, lesütjük a szemünket és közben szégyelljük magunkat.” Így reagált egy ellenzéki parlamenti képviselő, amikor arról kérdeztük, készülnek-e bármiféle tiltakozó akcióval az újabb nemzeti konzultáció ellen, amiért az – a szegregált gyöngyöspatai romák kártérítési ügyének beemelésével – alkalmas lehet a cigányság elleni uszításra. A képviselő reakciója jól mutatja: csapdahelyzetbe került az ellenzék. A felmérések szerint ugyanis erős a romaellenesség a társadalomban. Az ELTE és a Political Capital 2018-as vizsgálata például arra jutott, hogy a "rendszerváltás óta zajló közvélemény-kutatások a romaellenesség stabil, magas szintjét jelzik." Az ellenzéki pártoknak pedig ebben a közegben kellene növelniük támogatóik számát, ha kormányváltást akarnak 2022-ben. Azt, hogy dilemmát eddig nem sikerült feloldaniuk, jelzi: miközben rendszeresen bírálják a kormány romapolitikáját és kiállnak a megbélyegzett társadalmi csoportok, így a cigányság mellett, arról már óvatosabban a fogalmaztak, hogy milyen lépéseket terveznek a nyilvánvalóan romaellenességre is „építő” nemzeti konzultációval szemben. Az MSZP azt közölte, hogy a párt Bangóné Borbély Ildikóval képviseltette magát a Társadalmi Kerekasztalon, aminek létrehozását Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke kezdeményezte. Kunhalmi Ágnes pedig részt vesz a Setét Jenő roma aktivista által vasárnapra szervezett tüntetésen. Az LMP azt írta, „mélységesen felháborító a kormány gyűlöletkeltése”, a párt „egyeztetni fog a roma szervezetekkel és a politikai pártokkal, hogy mi lehet a leghatékonyabb módja a tiltakozásunk kifejezésének”. A Demokratikus Koalíciónál úgy vélekedtek: „A Fidesz minden eddigi nemzeti konzultációja gyűlöletkeltésre készült, kifejezetten propagandacéllal. Az új gyűlöletkampány csupán annyiban különbözik az eddigi nemzetinek hazudott konzultációktól, hogy most nem Soros György, az EU vagy a menekültek vannak a célkeresztben, hanem a cigányság, a bíróságok, jogvédők és ügyvédek”. A Párbeszéd politikusai korábban jártak Gyöngyöspatán, folyamatosan kapcsolatban állnak roma szervezetekkel, és mint az a párt írta, „Berki Sándor Nógrád megyei elnök, személyes érintettsége okán is felszólalt Orbán Viktor, a gyerekek ellen irányuló, diszkriminatív lépései ellen”. A Jobbik szerint a legjobb tiltakozást a múlt hét végi dunaújvárosi ellenzéki győzelem jelentette, illetve a 2022-es kormányváltás jelenti majd. A Momentum arra hívta fel a figyelmet, hogy Donáth Anna az Európai Parlamentben szólalt fel a konzultáció ügyében és azt mondta, a Fidesz cigányellenes gyűlöletkeltése minta lehet más jobboldali pártok számára is.

Feljelentés lett a kiszivárgott jobbikos levelezésből

Cz. G.
Publikálás dátuma
2020.02.21. 07:00
A Teve utcai rendőrpalota
Fotó: Népszava
Többen feljelentést tettek a rendőrségen, amiért számukra rejtélyes módon kiszivárgott belső levelezésük, ezért pedig komoly retorziók érték őket a pártban.
Ezzel az üggyel nem függ össze, de a párthoz kapcsolódó hír: Szente Béla, a Pest megyei Monorierdő polgármestere kilépett a Jobbikból.
Eljutott szerkesztőségünkhöz az a feljelentés, amit a Jobbik egyik megyei közgyűlési képviselője és több alkalmazottja írt a budapesti rendőrfőkapitánynak. A feljelentés szerint január közepén valaki képernyőfotókat készített egy chatcsoportos beszélgetésről, és azt elküldte a később pártelnökké választott Jakab Péternek.
A beszélgetésben hét jobbikos vett részt, és Jakab volt személyi asszisztenséről fogalmaztak meg negatív véleményeket. Hozzászólásaikat nem a nyilvánosságnak szánták. Annak azonban, hogy levelezésük mégis Jakab Péterhez került, egzisztenciális következményei lettek.
Volt, akinek a Jobbikban megszüntették a munkaviszonyát. A parlamenti frakció egyik alkalmazottját „nagyságrendileg 600 ezer forint” pénzbüntetésre kötelezték, a beszélgetésben résztvevő megyei közgyűlési képviselőnek 6 havi tiszteletdíját kell befizetnie.
A feljelentést négyen írták alá: azt kérik a rendőrségtől, derítse fel, hogy ki és milyen módon jutott hozzá a belső levelezésükhöz, milyen körülmények között továbbította az engedélyük nélkül, ezzel milyen bűncselekményt valósított meg.
A közelmúltban írtunk arról, hogy sorozatos elbocsátások folynak a Jobbikban: az egyik pártalkalmazott „statáriális kirúgásként” minősítette a történteket, és munkaügyi pert helyezett kilátásba.
Bencsik János, a Jobbik budapesti elnöke és parlamenti képviselője szerdán jelentette be, hogy kilép a pártból. Nem ő az egyedüli távozó.
Így van, kiléptem a Jobbikból – erősítette meg értesülésünket Szente Béla, Monorierdő polgármestere. Szente korábban jobbikos színekben, tavaly ősszel már függetlenként lett a Pest megyei község vezetője. Párttagságát ugyanakkor megtartotta: egészen mostanáig.
Kérdésünkre elmondta, hogy már egy évvel ezelőtt megírta a kilépését bejelentő levelét, ennek elküldésével azonban megvárta a januári tisztújító kongresszust. Mivel úgy látja, a Jobbikban nem történt érdemi változás, „élesítette”, azaz változtatás nélkül elküldte tavaly írt kilépési nyilatkozatát.
„Nem szeretném kiteregetni a szennyest” – indokolta Szente Béla, miért nem akar részleteket közölni a levélből. Annyit azért elárult, hogy a Jobbik politikájában és számos politikusában is csalódott. „Rá kellett jönnöm, hogy semmivel nem vagyunk különbek a többi pártnál” – foglalta össze véleményét.
A polgármestert három párt is megkereste, de ő nem csatlakozik máshova. Elmondása szerint 2005-ben lépett be a Jobbikba, ez volt az első és az utolsó párt, amelynek a tagja volt.

Új szívbillentyűre és a térdprotézisre még mindig több mint négy hónapot kell várni

D. A.
Publikálás dátuma
2020.02.21. 06:54
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Csípőprotézis-műtétre átlagosan 72 nap, ortopédiai nagyműtétekre pedig 68 nap a várakozási idő.
Míg a kórházi beszállítók a tavalyi adósságuk rendezésére várnak, addig a betegek a műtétjükre – derül ki az Mfor cikkéből. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint mind a beavatkozásra váró betegek száma, mind a várakozási idő csökken, ami annak köszönhető, hogy a kormány 2010 óta összesen 25 milliárd forintos többletforrást biztosított a legnagyobb várakozási idővel rendelkező műtétek elvégzésére, de annak is, hogy sokan már a magán egészségügyi szolgáltatóknál keresik a gyógyulást. A legfrissebb adatok szerint összeállt a legtöbb átlagos várakozást igénylő műtétek top hetes listája: 1. szívbillentyű-műtét 144 nap 2. térdprotézis-műtét 125 nap 3. laparoszkópiás nagyobb bélrendszeri műtétek 99 nap 4. csípőprotézis műtét 72 nap 5. ortopédiai nagyműtétek 68 nap 6. jelentős kiterjesztési gerincműtétek 63 nap 7. nyitott szívműtét 50 nap.