Kommandósok vezették a bíró elé a makói kettős gyilkosság gyanúsítottját, elrendelték a letartóztatását

Publikálás dátuma
2020.02.20. 15:56

Fotó: Shutterstock
A kezén és lábán megbilincselt férfi nem tett vallomást. A letartóztatást ő és védője is tudomásul vette, így az végleges.
Ügyészi indítványra egy hónapra elrendelte a letartóztatását a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája annak a férfinak, aki a gyanú szerint 2004-ben meggyilkolt egy idős makói nőt és nála vendégeskedő lányát - közölte a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője. A férfi ellen több emberen elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.
2004. november 16-án Makón, a Szegedi utca egyik házában holtan találtak egy 78 éves nőt és hozzá látogatóba érkező 51 éves lányát. Az ügyben indult nyomozást - amelyben egy férfit meggyanúsítottak - a Csongrád Megyei Főügyészség azonban 2006 márciusában megszüntette, mivel a nyomozás adatai alapján nem volt megállapítható, hogy a bűncselekményt a terhelt követte el.
Tavaly novemberben - új adatok alapján - az ügyészség a nyomozás folytatását indítványozta. Az ezt követően beszerzett bizonyítékok alapján a nyomozó hatóság látókörébe került egy mindezidáig ismeretlen férfi, aki megalapozottan gyanúsítható a bűncselekmény elkövetésével.
A kezén és lábán is megbilincselt gyanúsítottat kommandósok vezették a nyomozási bíró elé. A nyomozási bíró - az ügyészség álláspontját osztva - a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye miatt látta szükségesnek a kényszerintézkedés elrendelését. A férfi nem tett vallomást a bíróság előtt. A döntést a gyanúsított és védője is tudomásul vette, így az végleges.
Témák
Makó gyilkosság

Egy pizsamás kétéves kisfiú sétált egyedül Budapesten a főút mellett

Publikálás dátuma
2020.02.20. 11:56
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Csak zokni, pizsama, egy pelenka és egy sapka volt rajta.
Kedd este a Grassalkovich úton a járda nélküli szakaszon egy pizsamás, két év körüli kisfiú sétálgatott. Szerencsére egy épp arra autózó férfi és fia észrevette a gyermeket - írja a Bors. – Megláttuk a kisfiút, ahogy szaladt az út mentén – mesélte Rózsa Gusztáv a lapnak. Azon az úton nincs járda, csupán egy padka, így a kicsi szinte az autók mellett totyogott. Először azt hitték, hamarosan felbukkan az édesanyja is, de hamar világossá vált, hogy a kisgyerek teljesen egyedül bóklászik az életveszélyes úton.
– Fékeztünk, aztán kiabáltam, amikor láttuk, hogy elkezdene szaladni a belső sáv felé. Mondtam a fiamnak, hogy fogja meg. Egy hajszálon múlt, hogy nem szaladt a sávok közé. Még mindig beleborzongok, ha rá gondolok

– mondta a férfi. Hozzátette, hogy a kisfiú vélhetően a közeli HÉV sínjein is átmászott, hogy az útra jusson.
– Rögtön megálltunk, kitettük az elakadásjelzőt, és a kisfiút betettük egy megálló furgonba, hogy legalább melegben legyen. Csak zokni, pizsama, egy pelenka és egy sapka volt rajta. Hívtuk a rendőrséget, közben meg csöngetni kezdtünk a környéken, hátha felismeri valaki, de senki nem tudta, hogy honnan jöhetett vagy kik lehetnek a szülei. Nem beszélt, pedig próbáltuk kérdezgetni

– mesélte Rózsa Gusztáv. A gyereket ez­után átadták a rendőröknek, akik később kö­zölték, hogy megtalálták a szülőket.
Szerző
Témák
eltűnt kisfiú

Gumiabroncsokkal gyorsította a lombégetést a polgári férfi

Publikálás dátuma
2020.02.20. 09:54
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A légkörbe 135-380 kg, az egészségre rendkívül veszélyes légszennyező anyag került. Több, mint amennyit egy nagyüzem kibocsáthat.
A Tiszaújvárosi Járási Ügyészség helyre nem állítható károsítást eredményező környezetkárosítás bűntette miatt vádat emelt egy harminchárom éves polgári férfi ellen - írja az ügyészség. A vádirat szerint 2017 októberében, egy Tiszaújváros külterületén lévő ingatlanon és az azzal közvetlenül szomszédos földterületeken egy vállalkozó a terület tulajdonosával kötött szerződés alapján fakitermelési munkálatokat végzett. A vállalkozó megállapodást kötött a terület tisztításáról a vádlottal. Az ő feladata az volt, hogy a fakitermelést követően a területen összegyűjtse a visszamaradt lombozatot, faágakat és a földben maradt tuskókat, majd azokat elszállítsa.
A vádlott, miután megtisztította a területet, úgy döntött, hogy nem bajlódik a szállítással, ezért a szabadban tüzet gyújtott és elégette az összegyűjtött nagy mennyiségű fát és lombot úgy, hogy az égés gyorsítása érdekében 15-20 darab autó gumiabroncsot is a tűzbe dobott.

A vádlott cselekménye következtében az elégett gumiabroncsokból a légkörbe 135-380 kg, az egészségre rendkívül veszélyes légszennyező anyag került. Ez mennyiségét és veszélyességét tekintve messze túllépi még a nagy vegyipari üzemek kibocsátásának egyébként ellenőrzött értékét is. A bűncselekmény nyomán beállt levegőszennyezettség és az ezzel előállott légkör-károsítás emberi beavatkozás által nem helyreállítható. A járási ügyészség a vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott.
Szerző