Előfizetés

Ultimátumot kapott a kormány

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2020.02.20. 16:32

Fotó: Népszava
A közszolgáltató cégek szakszervezetei sztrájkra is készek, ha nem kezdődnek el a bértárgyalások.
A közszolgáltatásban (közúti közlekedés, vasúti közlekedés, posta, vízművek) működő, közel 140 ezer munkavállalót képviselő szakszervezetek felszólítják a kormányt, hogy február 25-ig hívja össze a Közszolgáltatói Vállalkozások Konzultációs Fórumát (KVKF) és érdemi ajánlattal álljon elő a vállalati bértárgyalások elkezdéséhez - ebben állapodtak meg a Fórum munkavállalói oldalának csütörtöki ülésén az érdekvédők. Azt is rögzítették, hogy a kormány nem reagál a felhívásra, vagy nem születik a szakszervezetek számára elfogadható tárgyalási ajánlat, akkor a szakszervezetek február végén kollektív munkaügyi vitákat kezdeményeznek az érintett vállalatoknál. Ez a sztrájk folyamatának elkezdését jelenti, amit a közlekedés területén rövid időn belül az összehangolt figyelmeztető sztrájkok meghirdetése követhet – olvasható a csoport közleményében. Körkérdésünk alapján is az érezhető, a legelszántabbak a MÁV érdekvédői, ahol a négy szakszervezet abban állapodott meg, hogy már a jövő hét első felében kezdeményezik a kollektív vitát, mert hosszú hónapok óta ismertek az elvárásaik, de választ nem kaptak, sem más ajánlatot. Hasonlóan rossza a hangulat a VOLÁNBUSZ-nál is. A Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége szeretné elérni, hogy az ágazat állami és önkormányzati cégei egyforma emelést kapjanak, erről már tárgyalnak a Belügyminisztériummal. A kérdésre, hogy mi lehet a magyarázat a kormány minden egyeztetést elutasító magatartására, több érdekvédő is azt felelte: várják, hogy mennyire kell mélyen a zsebébe nyúlni a fővárosnak a BKV-s bérkövetelés miatt, s ennek ismeretében adnak felhatalmazást az állami közszolgáltatóknak az emelési ajánlat bejelentésére. A BKV-nál múlt péntek óta már kollektív munkaügyi vita zajlik, a következő, pénteki tárgyalási fordulóban mindenki arra számít, hogy a cég megemeli eddigi 8 százalékos ajánlatát.

Szélviharral indul a hétvége, de meleg lesz a borús idő ellenére is

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.20. 15:58
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Napozni legjobb eséllyel szombaton lehet majd, pedig csak vasárnapra melegedhet 16 fokig az idő.
Melegszik az idő a hétvégén - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Pénteken a nap első felében jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég délnyugaton néhol, másutt többfelé esővel, az északkeleti vidékeken havas eső, hó is valószínű. Délután a csapadék egyre inkább a keleti megyékre koncentrálódik, és előbb a Dunántúlon, estétől a középső, majd a keleti tájakon is csökken a felhőzet, a legtöbb helyen kiderül az ég. Emellett a szél sokfelé megerősödik, főleg az északi és középső részeken viharossá fokozódik.
A szél veszélye miatt pénteken Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Tolna, Vas és Veszprém megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 4 és plusz 3 fok között alakul, a Dunántúlon lesz az enyhébb idő. A legmagasabb hőmérséklet az ország északkeleti harmadán 2 és 6, másutt többnyire 7 és 12 fok között valószínű.
Szombaton napsütésre kell készülni, csapadék nem várható. A szél megélénkül, kis területen meg is erősödik. A minimumhőmérséklet mínusz 6 és 0, a maximumhőmérséklet 7-13 fok között alakul, nyugaton lesz a melegebb, északkeleten a hűvösebb.
Vasárnap többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható. Délnyugaton estig nem valószínű csapadék, onnan észak, északkelet felé haladva ugyanakkor fokozatosan növekszik az eső, záporeső esélye. A szél többfelé erős, néhol viharos lesz. A leghidegebb órákban 1-7 fok lesz. Napközben 10-16 fokig melegszik az idő - olvasható az előrejelzésben.

Nyilvános az MTA három elnökjelöltjének koncepciója

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.20. 15:23

Fotó: Népszava
A jelenlegi elnök, Lovász László mandátuma idén májusban jár le.
Az MTA Jelölőbizottságának 2020. február 19-i ülése után a nyilvánosság számára is hozzáférhetőek az elnök-, főtitkár- és főtitkárhelyettes-jelöltek koncepciói - jelentette be a Magyar Tudományos Akadémia honlapján. Az Akadémia elnöki pozíciójáért hárman indulnak: Freund Tamás neurobiológus, Pléh Csaba kognitív tudós vagy Szathmáry Eörs evolúcióbiológus. A Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi elnöke, Lovász László mandátuma 2020 májusában jár le. A közlemény szerint az elnökségre jelölt három tudós mellett a főtitkári posztra Blaskó Gábor és Kollár László Péter pályázik, a főtitkár-helyettesi posztra Demény Attila és Erdei Anna a jelölt. A Jelölőbizottság döntése értelmében az elnök- és főtitkárjelöltek lehetőséget kapnak egy programbemutató vitára. Ezt április 20-án tartják, a részleteket rövidesen közlik.
Lovász László mandátuma idén májusban jár le
Fotó: Népszava