Előfizetés

A bíró és az ügyész is kifaggatta Gyárfást, áprilisban folytatódhat a büntetőper

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.20. 19:00

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Órákon át olvasták a Népszavában akkoriban megjelenteket a tárgyaláson, de Zemplényi György egykori úszószövetségi vezető neve is előkerült.
Bírói, ügyészi kérdésekkel folytatódott Gyárfás Tamás médiavállalkozó, sportvezető, a Fenyő-gyilkosság elsőrendű vádlottjának büntetőpere csütörtökön a Fővárosi Törvényszéken. Gyárfást az ügyészség a Fenyő-gyilkosság ügyében előre kitervelten elkövetett emberöléssel vádolja mint felbujtót. A büntetőperben a múlt keddi, első óta a csütörtöki a negyedik tárgyalás, ebből két és fél napon át Gyárfás adhatta elő mindazt, amit az üggyel kapcsolatban fontosnak tartott. Tagadta bűnösségét. A tárgyalás kedd délutáni és csütörtöki szakaszában az elsőrendű vádlott már a bírói és ügyészi kérdésekre válaszolt.
Szóba került a többi közt, hogy ügyvédje tanácsára nem vállalta a poligráfos vizsgálatot, illetve az is, hogy amikor megzsarolták, azért nem fordult a hatóságokhoz, mert félt, olyan helyzetben volt, amit kívülálló nem érthet. Arra a kérdésre, érzett-e haragot Fenyő János iránt, Gyárfás Tamás úgy reagált: küzdeni szokott az igazáért. A csütörtöki tárgyaláson órákon keresztül ismertették a vádbeli időszakban Fenyő János tulajdonában lévő Népszava azon cikkeit, amelyek Gyárfással foglalkoztak. Egyes cikkek kapcsán az elsőrendű vádlott azt mondta, hogy tárgyszerű, de kedvezőtlen beállításban szól róla, más cikkekről viszont azt állította, hogy butaságokat írtak. A tárgyaláson szóba került Zemplényi György egykori úszószövetségi vezető, aki 40 milliós adósságot hagyott maga után a szövetségnél, és az 1990-es évek végén nem jogerősen 4 év fogházra ítélték összességében több száz milliós csalás és sikkasztás miatt, ám az eljárás közben meghalt. Hogy Zemplényi miért került szóba, arról az MTI beszámolója hallgat.
A büntetőper várhatóan áprilisban folytatódik, Gyárfás meghallgatásával. Több mint félszáz tanú, szakértők és több órányi hangfelvétel meghallgatására, illetve jelentős mennyiségű irat ismertetésére lesz még szükség a bizonyítás során.

Bérkiegészítést ad közalkalmazottainak Tatabánya, júliustól jár a 10 százalék

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.20. 17:49

Fotó: Google Street View
Három év alatt harminc százalékos bérkiegészítést szeretnének adni az önkormányzati közalkalmazottaknak, évente tízszázalékos lépcsőkben.
A tatabányai önkormányzathoz tartozó intézmények közalkalmazottainak július elsejétől tízszázalékos béremelést ad a város, erről egyhangúlag döntött a megyeszékhely közgyűlése csütörtökön. Posztovicsné Szücs Ilona polgármester, aki az ellenzék közös jelöltjeként nyerte meg a tavaly októberi választást, arról nyilatkozott:
a bértáblát a központi kormányzat határozza meg, az önkormányzatnak bérkiegészítésre van lehetősége, erre az elmúlt kilenc évben most először került sor Tatabányán.

A város vezetője kiemelte, az intézkedés 104 millió forintos kiadást jelent a városnak, és összesen 850 embert érint a szociális ágazatban, a könyvtári, múzeumi, színházi és levéltári dolgozók körében. Posztovicsné Szücs Ilona szólt arról, hogy
az ágazatban 2008 óta nem volt bérrendezés.

Így van példa arra, hogy az önkormányzat intézményeiben többdiplomás szakemberek 210 ezer forintos diplomás minimálbérért dolgoznak. A polgármester hozzátette, a tervek szerint három év alatt harminc százalékos bérkiegészítést szeretnének adni az önkormányzati közalkalmazottaknak, évente tízszázalékos lépcsőkben.
Mivel a bölcsődei és óvodai dolgozók esetében a kormányzati tervek szerint év közbeni ágazati bérrendezés lesz, ezért itt nem tíz százalékkal emelték meg a béreket, hanem egységesen havonta 20 ezer forintos bérkiegészítést határoztak meg.

Ultimátumot kapott a kormány

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2020.02.20. 16:32

Fotó: Népszava
A közszolgáltató cégek szakszervezetei sztrájkra is készek, ha nem kezdődnek el a bértárgyalások.
A közszolgáltatásban (közúti közlekedés, vasúti közlekedés, posta, vízművek) működő, közel 140 ezer munkavállalót képviselő szakszervezetek felszólítják a kormányt, hogy február 25-ig hívja össze a Közszolgáltatói Vállalkozások Konzultációs Fórumát (KVKF) és érdemi ajánlattal álljon elő a vállalati bértárgyalások elkezdéséhez - ebben állapodtak meg a Fórum munkavállalói oldalának csütörtöki ülésén az érdekvédők. Azt is rögzítették, hogy a kormány nem reagál a felhívásra, vagy nem születik a szakszervezetek számára elfogadható tárgyalási ajánlat, akkor a szakszervezetek február végén kollektív munkaügyi vitákat kezdeményeznek az érintett vállalatoknál. Ez a sztrájk folyamatának elkezdését jelenti, amit a közlekedés területén rövid időn belül az összehangolt figyelmeztető sztrájkok meghirdetése követhet – olvasható a csoport közleményében. Körkérdésünk alapján is az érezhető, a legelszántabbak a MÁV érdekvédői, ahol a négy szakszervezet abban állapodott meg, hogy már a jövő hét első felében kezdeményezik a kollektív vitát, mert hosszú hónapok óta ismertek az elvárásaik, de választ nem kaptak, sem más ajánlatot. Hasonlóan rossza a hangulat a VOLÁNBUSZ-nál is. A Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége szeretné elérni, hogy az ágazat állami és önkormányzati cégei egyforma emelést kapjanak, erről már tárgyalnak a Belügyminisztériummal. A kérdésre, hogy mi lehet a magyarázat a kormány minden egyeztetést elutasító magatartására, több érdekvédő is azt felelte: várják, hogy mennyire kell mélyen a zsebébe nyúlni a fővárosnak a BKV-s bérkövetelés miatt, s ennek ismeretében adnak felhatalmazást az állami közszolgáltatóknak az emelési ajánlat bejelentésére. A BKV-nál múlt péntek óta már kollektív munkaügyi vita zajlik, a következő, pénteki tárgyalási fordulóban mindenki arra számít, hogy a cég megemeli eddigi 8 százalékos ajánlatát.