Előfizetés

Feljelentés lett a kiszivárgott jobbikos levelezésből

Cz. G.
Publikálás dátuma
2020.02.21. 07:00
A Teve utcai rendőrpalota
Fotó: Népszava
Többen feljelentést tettek a rendőrségen, amiért számukra rejtélyes módon kiszivárgott belső levelezésük, ezért pedig komoly retorziók érték őket a pártban.
Ezzel az üggyel nem függ össze, de a párthoz kapcsolódó hír: Szente Béla, a Pest megyei Monorierdő polgármestere kilépett a Jobbikból.
Eljutott szerkesztőségünkhöz az a feljelentés, amit a Jobbik egyik megyei közgyűlési képviselője és több alkalmazottja írt a budapesti rendőrfőkapitánynak. A feljelentés szerint január közepén valaki képernyőfotókat készített egy chatcsoportos beszélgetésről, és azt elküldte a később pártelnökké választott Jakab Péternek.
A beszélgetésben hét jobbikos vett részt, és Jakab volt személyi asszisztenséről fogalmaztak meg negatív véleményeket. Hozzászólásaikat nem a nyilvánosságnak szánták. Annak azonban, hogy levelezésük mégis Jakab Péterhez került, egzisztenciális következményei lettek.
Volt, akinek a Jobbikban megszüntették a munkaviszonyát. A parlamenti frakció egyik alkalmazottját „nagyságrendileg 600 ezer forint” pénzbüntetésre kötelezték, a beszélgetésben résztvevő megyei közgyűlési képviselőnek 6 havi tiszteletdíját kell befizetnie.
A feljelentést négyen írták alá: azt kérik a rendőrségtől, derítse fel, hogy ki és milyen módon jutott hozzá a belső levelezésükhöz, milyen körülmények között továbbította az engedélyük nélkül, ezzel milyen bűncselekményt valósított meg.
A közelmúltban írtunk arról, hogy sorozatos elbocsátások folynak a Jobbikban: az egyik pártalkalmazott „statáriális kirúgásként” minősítette a történteket, és munkaügyi pert helyezett kilátásba.
Bencsik János, a Jobbik budapesti elnöke és parlamenti képviselője szerdán jelentette be, hogy kilép a pártból. Nem ő az egyedüli távozó.
Így van, kiléptem a Jobbikból – erősítette meg értesülésünket Szente Béla, Monorierdő polgármestere. Szente korábban jobbikos színekben, tavaly ősszel már függetlenként lett a Pest megyei község vezetője. Párttagságát ugyanakkor megtartotta: egészen mostanáig.
Kérdésünkre elmondta, hogy már egy évvel ezelőtt megírta a kilépését bejelentő levelét, ennek elküldésével azonban megvárta a januári tisztújító kongresszust. Mivel úgy látja, a Jobbikban nem történt érdemi változás, „élesítette”, azaz változtatás nélkül elküldte tavaly írt kilépési nyilatkozatát.
„Nem szeretném kiteregetni a szennyest” – indokolta Szente Béla, miért nem akar részleteket közölni a levélből. Annyit azért elárult, hogy a Jobbik politikájában és számos politikusában is csalódott. „Rá kellett jönnöm, hogy semmivel nem vagyunk különbek a többi pártnál” – foglalta össze véleményét.
A polgármestert három párt is megkereste, de ő nem csatlakozik máshova. Elmondása szerint 2005-ben lépett be a Jobbikba, ez volt az első és az utolsó párt, amelynek a tagja volt.

Új szívbillentyűre és a térdprotézisre még mindig több mint négy hónapot kell várni

D. A.
Publikálás dátuma
2020.02.21. 06:54
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Csípőprotézis-műtétre átlagosan 72 nap, ortopédiai nagyműtétekre pedig 68 nap a várakozási idő.
Míg a kórházi beszállítók a tavalyi adósságuk rendezésére várnak, addig a betegek a műtétjükre – derül ki az Mfor cikkéből. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint mind a beavatkozásra váró betegek száma, mind a várakozási idő csökken, ami annak köszönhető, hogy a kormány 2010 óta összesen 25 milliárd forintos többletforrást biztosított a legnagyobb várakozási idővel rendelkező műtétek elvégzésére, de annak is, hogy sokan már a magán egészségügyi szolgáltatóknál keresik a gyógyulást. A legfrissebb adatok szerint összeállt a legtöbb átlagos várakozást igénylő műtétek top hetes listája: 1. szívbillentyű-műtét 144 nap 2. térdprotézis-műtét 125 nap 3. laparoszkópiás nagyobb bélrendszeri műtétek 99 nap 4. csípőprotézis műtét 72 nap 5. ortopédiai nagyműtétek 68 nap 6. jelentős kiterjesztési gerincműtétek 63 nap 7. nyitott szívműtét 50 nap.

Kockázatos, mégis egyre többen szülnek császárral

D. A.
Publikálás dátuma
2020.02.21. 06:34
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Van olyan kórház, ahol minden második gyerek így jön világra.
Egyre több csecsemő születik császármetszéssel – derül ki a Világgazdaságból. A lap a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adataira hivatkozva azt írja, hogy tavaly már a szülések 42,3 százaléka a műtőben zajlott, azaz a 83 750 szülésből 35 431 baba nem természetesen úton jött a világra. Egy évvel korábban a műtéti beavatkozások aránya valamivel kevesebb, 41,4 százalék volt. Van olyan kórház, ahol minden második gyerek így születik. Például a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézetben a szülések 57 százaléka végződött császárral, a fővárosban a Szent János Kórházban, a Honvédkórházban és a Semmelweis Egyetem klinikáin is több volt a császáros, mint a hüvelyi úton történő szülés. Mint ismert: a császármetszés a kétezres évektől egyre népszerűbb, míg a hetvenes években a megszületett gyerekek 5,5 százalékát született ily módon, 2003-ban már minden negyedik baba műtéti beavatkozással jött a világra. Akkor még a megyei kórházakban és a súlyos eseteket is ellátó klinikákon az országos átlagnak megfelelő arányban végeznek az orvosok császármetszést, a városi, kisebb kórházakban annál jóval többet. A császármetszések gyakorisága nemcsak Magyarországon, hanem világszerte emelkedik. Az ok sokféle: például a korábbi 20-24 évről 29-30 évre tolódott ki az első szülés időpontja, s mind gyakrabban vállalnak 35 évnél idősebbek is gyermeket. Ebben a korban már kétségkívül nagyobb a szülés kockázata. Valamint a műhibaperek szaporodásával egyre erősödik a „megelőző szemléletmód” is, a szülészek körében. (Magyarországon a legtöbb műhibapert szülészek ellen kezdeményezik.) A betegnek joga van kérni a császármetszést, de ha a műtét szakmailag nem indokolható, akkor az orvosnak el kell utasítania a császármetszést. Mint minden orvosi beavatkozásnak, sok szövődménye lehet a császármetszésnek is. A természetes szüléskor az anyai halálozás kockázata tized akkora, mint a műtéti megoldásnál. Ezért csak indokolt esetben szabad végezni.