Előfizetés

A Fideszből is bírálják Vargáék adóötletét

P. Zs.
Publikálás dátuma
2020.02.20. 20:41

Fotó: Népszava
Elsőként a Népszava számolt be arról, hogy a helyi iparűzési adó tervezett átalakítása mintegy évi 80-100 milliárd forinttal kurtíthatja meg az önkormányzatok bevételeit.
Meggyőződésem, hogy a Versenyképességi Tanács iparűzési adó drasztikus csökkentésére vonatkozó javaslati hibásak – írta a blogbejegyzésében Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere. Tanács tagjai bizonyára értenek a gazdasághoz, de biztosan nem értenek az önkormányzatok finanszírozásához – tette hozzá a fideszes politikus. Elsőként a Népszava számolt be arról, hogy a helyi iparűzési adó tervezett átalakítása mintegy évi 80-100 milliárd forinttal kurtíthatja meg az önkormányzatok bevételeit. A javaslat szerint a cégek az értékcsökkenési leírást, valamint a kutatás-fejlesztési kiadások ötszörösét levonhatnák az adóalapból, valamint eltörölnék decemberi 90 százalékos feltöltési kötelezettséget is. A tervezet legnagyobb vesztesei nagyvárosok lennének, leginkább a főváros, de érzékenyen érinti a kormánypárti vezetésű Győr vagy Székesfehérvár költségvetését is. A helyi iparűzési adó ügye nem pártpolitikai ügy – ezt már Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere írta a Facebook-oldalán, reagálva Cser-Palkovics szavaira. Aki a települések önálló forrásaiból a multinacionális nagyvállalatok megsegítését finanszírozná, az otthonunk lezüllesztésén dolgozik – tette hozzá. Az iparűzési adó ugyanakkor ma már sokkal nagyobb teher a cégek számára, mint az államnak fizetendő társasági nyereségadó. Tavaly az előbbiből több mint 800 milliárd forint folyt be, míg az utóbbiból 300 milliárd. Ugyanakkor az iparűzési adó ma már az önkormányzatok szinte egyetlen érdemi bevétele, így borítékolható volt az önkormányzatok ellenállása, amelyek láthatóan szakmai vitára készülnek a kormánnyal szemben. Tállai András pénzügyi államtitkár azonban tegnap parlamentben láthatóan nem vette a lapot. Az MTI tudósítása szerint úgy fogalmazott, hogy nem ettől a kormánytól kell félnie az önkormányzatoknak, hiszen ez a kabinet rendezte a finanszírozásukat, illetve átvállalta adósságukat. A kormány nem kíván semmit elvonni, a helyi adó, az helyi adó marad – közölte.

338,37 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.20. 18:43

Fotó: Népszava
Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon.
Csütörtök este hat óra körül az eurót 338,37 forinton, a dollárt 313,50 forinton, a svájci frankot pedig 318,77 forinton jegyezték. Az előző kereskedési nap zárásához képest az euró 0,48 százalékkal, a dollár 0,58 százalékkal, a frank pedig 0,65 százalékkal erősödött. Az euró jegyzése a 336,69 és a 338,50 forint közötti sávban mozgott az eddigi kereskedésben, a dolláré pedig 311,50 és 313,86 forint között. Az euró 1,0794 dolláron forgott este, napi szinten 0,09 százalékkal gyengült. Eddigi napi legalacsonyabb jegyzése 1,0778, a legmagasabb 1,0821 dollár volt. A svájci frankhoz képest 0,10 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz, 1,0617 frankon jegyezték. Egy dollárért 0,9834 frankot adtak, 0,03 százalékkal gyengült az amerikai deviza. A jenhez képest azonban 0,45 százalékkal erősödött a dollár, 111,86 jenen jegyezték csütörtök este.

Koronavírus: közel 30 milliárdos bevételkiesésre készülhetnek a légitársaságok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.20. 17:17

Fotó: STR / AFP
A legrosszabbul a kínai cégek járnak az IATA becslése szerint. Az összeg ráadásul még nőhet, ha a járvány tovább terjed.
A koronavírus okozta járvány, és az emiatt bevezetett közlekedési korlátozások miatt a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) becslései szerint idén 29,3 milliárd dollár bevételtől esnek el a légitársaságok - tudta meg az AIRportal.hu. A montreali székhelyű szervezet azt közölte a portállal, hogy a légiközlekedés iránti igény az ázsia-óceániai régióban éves szinten 13 százalékkal csökkenhet, ez az előre jelzett 4,8 százalékos bővülés elmaradása mellett 8,2 százalékos éves visszaesést is jelent a várható éves forgalomban. Vagyis
csak az ázsia-óceániai régióban elérheti idén a bevételkiesés a 27,8 milliárd dollárt.

A legnagyobb kitettsége a kínai cégeknek van, ők csak a belföldi járatokon közel 13 milliárd dollár bevételről mondhatnak le az IATA becslése szerint. A régión kívüli légitársaságok esetében a szervezet 1,5 milliárd dolláros kárral számol, feltételezve, hogy a repülés iránti igény csökkenése kizárólag a kínai járatokat érinti. Azt egyelőre korai lenne megbecsülni, hogy a szektor profittermelő képességét mennyiben érintik ezek a folyamatok, már csak azért is, mert a kormányok támogatásokkal igyekeznek ellensúlyozni a kieső bevételeket.
A szervezet felhívta a figyelmet, hogy becslése csak a SARS-járványhoz hasonló, V-alakú igénygörbe esetén helytálló, vagyis fél éves igénycsökkenési periódust, majd fél éves felfutás feltételez. Ha viszont a koronavírus-járvány tovább terjed, úgy a gazdasági hatás is nagyobb lehet – közölte az IATA.