Makói kettős gyilkosság: az ujjlenyomatok újbóli ellenőrzése alapján azonosították a gyanúsítottat

Publikálás dátuma
2020.02.21. 11:05

Fotó: police.hu
Bár a férfi megtagadta a vallomást, a szakértői intézet megerősítette, hogy a helyszínen talált genetikai nyomok egyeznek az övéivel.
A Makón és Csongrád megye területén élet és vagyon elleni, erőszakos bűncselekményeket elkövetők ujjlenyomatainak tüzetes átvizsgálása során sikerült azonosítani a 15 évvel ezelőtti makói kettős gyilkosság elkövetőjét – mondta a rendőrség főosztályvezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Petőfi Attila, a Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztályának vezetője az MTI tudósítása szerint közölte: a 2004 őszén, Makón elkövetett kettős emberölés elkövetésével gyanúsított férfit a daktiloszkópiai vélemény alapján fogták el, és bár megtagadta a vallomást, a szakértői intézet megerősítette, hogy a helyszínen talált genetikai nyomok egyeznek az övéivel. Hozzátette: a gyanúsítottnak
korábban csak az ujjlenyomat-töredékét rögzítették, amely nem volt alkalmas a gépi azonosításra, 2004-ben ezért nem sikerült megtalálni az elkövetőt. Most azonban több száz ujjlenyomatot vizuálisan ellenőriztek, és így jutottak el hozzá.

Petőfi Attila felidézte: 2004. november 16-án Makón, a Szegedi utca egyik házában holtan találtak egy 78 éves és egy 51 éves nőt, anyát és lányát. A helyszíni szemlén ujjlenyomatokat és szagnyomokat is rögzítettek. A „kiterjedt adatgyűjtést” követően a bűncselekmény után két héttel meggyanúsították az elkövetéssel az idős nő unokáját, akit a szagminta alapján a kutya kiválasztott. A fiatalember ráadásul nem tudott alibit igazolni és igazolható volt az érdekellentéte is a sértettel. A férfit gyanúsítottként kihallgatták, de a szakértői vélemény szerint nem egyezett a genetikai nyoma a helyszínen találttal, így vele szemben az eljárást megszüntették, majd 2006-ban a nyomozást is, mert nem volt beazonosítható az elkövető. (Korabeli sajtóhírek szerint az első gyanúsított egy évig volt letartóztatva, majd fél évig háziőrizetben, mielőtt megszüntették az eljárást ellene.)
Petőfi Attila elmondta: a kiemelt ügyeket felderítő főosztály 2019 novemberében kezdeményezte a nyomozás folytatását, és ennek során azonosították a feltételezett elkövetőt. A 78 éves sértett szerény életet élt, nyugdíját azzal egészítette ki, hogy családi házának egyik szobáját pénzváltónak adta ki. A nőt 51 éves lánya, a közeli iskola takarítónője gyakran meglátogatta, napközben is – ismertette a körülményeket. Elmondta, hogy a tettes a szomszédos ingatlanba hatolt be, majd a kerítésen átmászva jutott a sértett házába. A nyári konyhában összetalálkozott a 71 éves asszonnyal, akit vascsővel bántalmazott, majd elvágta a torkát. Ezután még másfél-két órát tartózkodott a lakásban, evett, ivott, átkutatta a házat. Ekkor találkozott össze az anyját meglátogató 51 éves nővel, akit ugyanúgy bántalmazott és ölt meg, mint előző áldozatát. A holttesteket újságpapírral betakarta, majd a vascsövet hátrahagyva távozott. Az elkövető azonban vénás sérülést szenvedett, a vért még a házban lemosta, ehhez azonban levette cérnakesztyűjét, így ujjlenyomatokat hagyott hátra.
A rendőrség most ezeket vetette össze ismét a Makón és Csongrád megye területén élet és vagyon elleni, erőszakos bűncselekményeket elkövetők ujjlenyomataival és így találtak rá a gyanúsítottra.

A csütörtökön több emberen elkövetett emberölés gyanúja miatt letartóztatott 46 éves Sz. Dénes a mórahalmi járásban élt, nőtlen, gyermektelen, vagyontalan, hajléktalan. Makón egy „magánéleti kapcsolat révén” fordult meg 2004-ben – közölte Petőfi Attila.
Szerző

Kiskunmajsai gyilkosság: holtan találták a feltételezett elkövetőt

Publikálás dátuma
2020.02.21. 10:43

Fotó: Donka Ferenc / MTI
A haláleset körülményeit a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság vizsgálja.
Holtan találták meg a rendőrök a kiskunmajsai emberölés kapcsán keresett idős férfit – írja a police.hu. A rendőrség kedden közölte, hogy egy kiskunmajsai tanyán hétfő este holtan találtak egy 76 éves asszonyt, aki a helyszíni és halottszemle adatai alapján bűncselekmény áldozata lett. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást rendelt el emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt 
Az emberölés kapcsán keresett idős férfit – lakossági bejelentés alapján – 2020. február 20-án délután találták holtan a rendőrök. A haláleset körülményeit a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja.
Szerző
Frissítve: 2020.02.21. 10:56

A Hableány tragédiája előtt pár nappal több mentési gyakorlatot vezetett a Viking Sigyn kapitánya

Publikálás dátuma
2020.02.21. 09:57

Fotó: Besenyei Gergely / AFP
Élesben mégis rossz döntéseket hozott.
A Hableánnyal ütköző, 134 méter hosszú Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya, Jurij C. a tragédia előtt három nappal vízből mentési gyakorlatot vezetett. Bár a kapitány a feladatot hibátlanul megoldotta, amikor élesben kellett volna használni a tudását, a vádirat szerint sorozatban rossz döntéseket hozott – tudta meg a Blikk. Tavaly május 29-én a Viking Sigyn szállodahajó a Margit híd közelében elsüllyesztette a Hableány sétahajót, fedélzetén 33 dél-koreai turistával, valamint a kéttagú magyar személyzettel. Csak hét utas élte túl a tragédiát. 
A gázoló hajó kapitánya május 15-én, 22-én és 26-án is vízből mentési gyakorlatot vezetett.

A szállodahajó ukrán kapitányát kísérik a letartóztatásáról döntő bírósági tárgyalásra a Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport Fő utcai épületének folyosóján
Fotó: Mónus Márton / MTI
A Blikk úgy tudja, Jurij. C. az ütközés pillanatában a kormányállásban volt. Látnia kellett a tragédiát, mégis csak 40 másodperccel az ütközés után, az orr-részen álló turisták kiabálására állt meg. A mentési protokoll szerint az ukrán kapitánynak kötelessége lett volna rádión figyelmeztetni a környéken hajózókat, meg kellett volna szerveznie a vízbe került utasok mentését. Segítségnyújtás helyett azonban inkább félreállt az útból, hogy a mögötte érkező testvérhajót ne tartsa fel, majd rádión szó szerint ezt kérdezte annak szintén ukrán kapitányától:
„Te, Fegya, látsz valamit? Azt hiszem, nekimentem egy hajónak.”

A vízben mindenhol emberek voltak. Amelyik turistát nem a Viking Sigyn, azt vélhetően az őt követő testvérhajó ölte meg. A lap megtudta, hogy a hét dél-koreai túlélő közül csak egy férfi volt jó úszó. Ő a vízben felrúgta magát, de bevágta a fejét a süllyedő hajótestbe.
– Újra elmerültem, arrébb úsztam, és amikor feljöttem, belekapaszkodtam egy fehér műanyag dobozba. Egy hajó jött a segítségemre, de az olajos víz miatt többször is kicsúszott a ruhám a matrózok kezéből. Végül le is mondtak rólam, hagyták, hadd sodorjon el a víz. Egyre jobban gyengültem, közben arra gondoltam, ez egy lehetetlen helyzet, inkább kiúszom a partra, mert nem ment ki senki. Szerencsére egy hajó közeledett, felhúztak a fedélzetre, így menekültem meg

– mondta a férfi a rendőrségnek. A Hableány katasztrófája kapcsán március 11-én lesz az előkészítő tárgyalás a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Ha a halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetéssel és 35-rendbeli cserbenhagyással vádolt Jurij C. kapitány elismeri a bűnösségét, az ügyész 9 év börtönben letöltendő szabadságvesztést kér a bíróságtól. Ha ragaszkodik a tárgyaláshoz, akár 14 év börtönre ítélhetik.
Szerző