feljelentés;Pécs;

2020-02-21 13:16:32

Adatok és merevlemezek tűntek el a pécsi önkormányzat sportcégénél

A cég új vezetője feljelentést tett.

A pécsi önkormányzat sajtóközleményben jelentette be, hogy a Pécsi Sport Nzrt.-nél történtek – amit akkoriban a Fidesz volt polgármesterjelöltje, Vári Attila irányított – bűncselekmény gyanúját is felvetik – írja a Szabad Pécs.

A pécsi önkormányzat azt a tájékoztatást adta, hogy 2019. október 16-án (azaz 3 nappal a választások és 1 nappal azután, hogy Péterffy Attila polgármester minden önkormányzati cég vezetőjét figyelmeztette iratmegőrzési kötelezettségére) Vári Attila elkérte a PSN Zrt. informatikai rendszere működtetésével megbízott vállalkozótól a társaság levelezőrendszeréhez szükséges felhasználónevet és jelszót. Miután megkapta, a rendszergazda ezt követően ezekkel a jelszavakkal többet nem tudott belépni az általa kezelt adatbázisba, mert megváltoztatták azokat. Az új jelszavakat december 12-én kapta meg Vári Attila asszisztensétől, de a rendszerbe belépve akkor komoly változásokat tapasztalt.

Az önkormányzat közölte azt is, hogy 2019. október 17-én Vári Attila, személyi asszisztense és a PSN Zrt. üzemeltetési igazgatója asztali számítógépéről hardverek, szoftverek és adatok tűntek el. 

A történtek több bűncselekmény gyanúját is felvetik, többek között zárt küldemény megszerzését, megismerését, másnak továbbított vagy tárolt adat kifürkészését, rögzítését, az információs rendszerben lévő adat jogosulatlan megváltoztatását, törlését és idegen dolog jogtalan eltulajdonítását.

Az önkormányzat bejelentette, hogy folytatódik a jogi és pénzügyi átvilágítás szervezeteinél. Ennek következménye volt egyébként, hogy a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. ügyvezetőjének, Vincze Balázsnak, illetve a Pécsi Vagyonhasznosító vezetőjének, Szentgyörgyi Dávidnak is távoznia kellett.