Előfizetés

Kisöpörték a Jobbik pártalapítványát

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2020.02.21. 18:30

Fotó: Jani Martin / Népszava
Lemondásra kényszerült a Jobbik pártalapítványának kuratóriuma, így Szabó Gábor elnök is – értesült több forrásból a Népszava.
Jakab Péter elnök folytatja a Jobbikban a személycseréket, amelyeket párton belüli kritikusai tisztogatásnak vagy leszámolásnak minősítenek. Lapunk információja szerint ezúttal a pártalapítvány, a Jobbik Magyarországért Alapítvány van soron. A pártelnökség leváltotta a kuratóriumot: Szabó Gábort, a kuratórium vezetőjét, valamint Gyüre Csaba, Farkas Gergely és Stummer János parlamenti képviselőt. Formailag ez úgy történt, hogy a kuratórium tagjai – nem saját elhatározásukból – felajánlották lemondásukat.
A napokban került nyilvánosságra az a beszéd, amit a zárt ajtók mögött rendezett januári tisztújító kongresszuson Jakab Péter mondott elnökké választása után. Jakab erősen kifogásolta, hogy az előző elnökség nem sokkal a kongresszus előtt – Sneider Tamás leköszönő pártelnök kezdeményezésére – módosította a tisztújítás szabályait. Jakab Péter név szerint bírálta Gyüre Csabát, Stummer Jánost és Szabó Gábort is.
A kongresszuson Gyüre Csaba és Stummer János újra elindult alelnökjelöltként, de nem kapott elég szavazatot. Az új elnökségbe ugyanis csak Jakab emberei kerültek be.
A pártalapítvány ügyében Szabó nem nyilatkozott, Farkast és Stummert is sikertelenül kerestük. Gyüre csak annyit mondott: „az új elnökség új embereket akar”.
Szabó Gábor tizenhat éven keresztül volt a Jobbik pártigazgatója, a tisztújítás előtt abban a tudatban távozott posztjáról, hogy utódjává Sneider Tamást nevezik ki. Nem így alakult. A Jakab Péter vezette új elnökség pályázatot írt ki a pártigazgatói tisztségre, ennek győztese pedig egy Bács-Kiskun megyei politikus, Lejer Zoltán lett.
A párt „szürke eminenciásának” tartott Szabó Gábor csak a pártigazgatói székből állt fel: a kongresszus ismét megválasztotta az országos választmány vezetőjének, és ő maradt a Jobbik pártalapítványának kuratóriumi elnöke is. Egészen mostanáig.
Úgy tudjuk, Tömör-Tones Zsolt vállalkozó, a Jobbik sportkabinetjének volt vezetője lesz a kuratórium új elnöke.
A Népszabadság 2011-ben azt írta, hogy több millió forint tartozást halmozott föl a jobbikos kötődésű Hunnia Kézilabda Sport Kft., amelynek korábbi résztulajdonosa Tömör-Tones Zsolt volt. Annak idején a Jobbik etikai vizsgálatot indított ellene, amely megrovással végződött.
Más lapok mellett a Vasárnapi Hírek is felidézte 2017-ben, hogy Szilágyi György, a Jobbik parlamenti képviselője és Tömör-Tones ugyanahhoz a fradista ultra- vagy inkább huligáncsoporthoz tartozott. Kettejüknek régebben – a már említett Népszabadság-cikk szerint – közös cégük is volt. Szilágyi élvezi Jakab Péter bizalmát, ma is tagja a Jobbik elnökségének. A BOK Sportcsarnok (volt Syma Csarnok) honlapja alapján ennek a létesítménynek jelenleg Tömör-Tones Zsolt a vezetője.  Megkérdeztük Jakab Pétert is, szeretne-e nyilatkozni arról, hogy lemondásra kényszerült a pártalapítvány kuratóriuma, és arról, hogy Tömör-Tones Zsolt veszi át Szabó Gábor helyét. A Jobbik elnöke közölte: „A Jobbik újonnan megválasztott elnöksége azt a határozott álláspontot képviseli, hogy a pártunknak személyi- és szervezeti megújulásra van szüksége annak érdekében, hogy 2022-ben a kormányváltás vezető ereje lehessen. Minden változás és változtatás ezt a célt szolgálja.”

12 millióval támogatta az Emmi az evolúció-tagadó magazin magyar importját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.21. 18:21

Az előadó-művészeti többlettámogatás keretében kapták a közpénzt. A dínók teremtését firtató rajzpályázatuknál viszont jogosulatlanul használták a minisztériumi logót.
Egy tudomány-tagadó angolszász vallási mozgalom, a kreacionalizmus magyarországi importőrei kaptak közpénzt az Emmitől, a szándékaik szerint 10 ezres példányszámban megjelenő Creation Magazin indítására - írta meg szerdán a Népszava is. Az Örömhír Alapítványhoz kötődő FireMEDIA honlap emellett egy rajzpályázatot is meghirdetett, amire például dínókról és Noéról készült képekkel jelentkezhetnek akár már 7 éves gyerekek.
A pályázat plakátján feltüntették az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő logóját is, csakhogy mint kiderült, jogosulatlanul.

Kásler minisztériuma a 444.hu megkeresésére azt közölte: "a szóban forgó rajzpályázathoz az Emberi Erőforrások Minisztériuma semmilyen forrást nem biztosított". Hozzátették, az Örömhír Alapítvány – egyedi kérelemmel - a Creation Magazin indítására és népszerűsítésére tavaly decemberben 12 milliós támogatást kapott, az előadó-művészeti többlettámogatás keretében. Azt, hogy ezt szabályosan használták-e fel, majd csak a megvalósítási időszak letelte után vizsgálják, de az már biztos: "az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) logóját az alapítvány jogosulatlanul használta a rajzpályázat meghirdetésekor. A jogosulatlan használat megszüntetésére irányuló intézkedések megtörténtek".

Nádirtás Balatonakalin: kötelezték a beruházót a feldúlt terület rendbehozására

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.21. 18:03
A kemping és a mellette lévő nádas a Google műholdfelvételén
Fotó: Google Earth
A tó körül egy ideje borsos árakon cserélnek gazdát az illegálisan letarolt területek. Pedig a nádas szerepe pótolhatatlan a víztisztítástól a partvédelmen át a biodiverzitás fenntartásáig.
Egy éve történt, hogy 150 méter hosszan, 8-12 méteres sávban letarolták a kiemelten védett nádast Balatonakali volt kempingjének partján. A területen vízparti villaparkot és hotelt építő ingatlancég tagadja, hogy ők tették volna, a hatóság azonban őket tiltotta el a további mechanikai beavatkozásoktól - írja az Index.hu. Bár gyorsan megszületett az első fokú határozat, miszerint a beruházó SSS Group Kft.-t egymillió forintra büntették, és arra kötelezték, hogy telepítse vissza a nádast, a jogerős másodfokú döntésre egy évet kellett várni. A napokban azonban ez is megszületett, és helyben hagyta a korábbi döntést, azaz
az ingatlanbefektetőnek rehabilitálnia kell a területet.

Az SSS Group erről közleményt is kiadott, ebben azt írták a portál szerint, hogy a cég idei legfontosabb célkitűzése a közel egy kilométeres balatoni partszakasz előtti, állami tulajdonban álló balatoni meder és annak részét képező kiirtott nádas illetve környezetének rehabilitációja. Hangsúlyozták, nem a természetkárosítás okozójaként, hanem a terület használójaként azonosította őket a kormányhivatal. A nádirtás ügyében a rendőrség természetkárosítás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen, az eljárás még tart. Az Index eközben úgy értesült, hogy
a vízparton most hatalmas gödröt ástak, ebbe aszfalttörmeléket hordtak, majd azonnal befedték azt fehér murvával.

Azt írják, Balatonakaliban már jó ideje történnek hasonló, természetkárosító ügyek, amik párhuzamosan zajlanak az illegálisan nádtalanított, part menti telkek borsos áron történő értékesítésével. Idén februárban pedig a Balatoni Szövetség (BSz) hívta fel a figyelmet arra, hogy négy év alatt több mint a duplájára nőtt az a terület a Balaton partján, ahonnan kiirtották a nádat az ingatlanok tulajdonosai. A nádas szerepe pótolhatatlan a víztisztítástól a partvédelmen át a biodiverzitás fenntartásáig. Máshol fákat irtanak, amik rontják a telkek kilátását; Zamárdiban éppen a héten derült ki, hogy egy liget több tucatnyi fáját megmérgezték gázolajjal. Az ilyen magánakciók mellett társadalmi egyeztetés nélküli, tömeges fairtással induló beruházások sokasága is zajlik a tó körül, jellemzően NER-közeli cégek kivitelezésében.