12 millióval támogatta az Emmi az evolúció-tagadó magazin magyar importját

Publikálás dátuma
2020.02.21. 18:21

Az előadó-művészeti többlettámogatás keretében kapták a közpénzt. A dínók teremtését firtató rajzpályázatuknál viszont jogosulatlanul használták a minisztériumi logót.
Egy tudomány-tagadó angolszász vallási mozgalom, a kreacionalizmus magyarországi importőrei kaptak közpénzt az Emmitől, a szándékaik szerint 10 ezres példányszámban megjelenő Creation Magazin indítására - írta meg szerdán a Népszava is. Az Örömhír Alapítványhoz kötődő FireMEDIA honlap emellett egy rajzpályázatot is meghirdetett, amire például dínókról és Noéról készült képekkel jelentkezhetnek akár már 7 éves gyerekek.
A pályázat plakátján feltüntették az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő logóját is, csakhogy mint kiderült, jogosulatlanul.

Kásler minisztériuma a 444.hu megkeresésére azt közölte: "a szóban forgó rajzpályázathoz az Emberi Erőforrások Minisztériuma semmilyen forrást nem biztosított". Hozzátették, az Örömhír Alapítvány – egyedi kérelemmel - a Creation Magazin indítására és népszerűsítésére tavaly decemberben 12 milliós támogatást kapott, az előadó-művészeti többlettámogatás keretében. Azt, hogy ezt szabályosan használták-e fel, majd csak a megvalósítási időszak letelte után vizsgálják, de az már biztos: "az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) logóját az alapítvány jogosulatlanul használta a rajzpályázat meghirdetésekor. A jogosulatlan használat megszüntetésére irányuló intézkedések megtörténtek".
Szerző

Nádirtás Balatonakalin: kötelezték a beruházót a feldúlt terület rendbehozására

Publikálás dátuma
2020.02.21. 18:03
A kemping és a mellette lévő nádas a Google műholdfelvételén
Fotó: Google Earth
A tó körül egy ideje borsos árakon cserélnek gazdát az illegálisan letarolt területek. Pedig a nádas szerepe pótolhatatlan a víztisztítástól a partvédelmen át a biodiverzitás fenntartásáig.
Egy éve történt, hogy 150 méter hosszan, 8-12 méteres sávban letarolták a kiemelten védett nádast Balatonakali volt kempingjének partján. A területen vízparti villaparkot és hotelt építő ingatlancég tagadja, hogy ők tették volna, a hatóság azonban őket tiltotta el a további mechanikai beavatkozásoktól - írja az Index.hu. Bár gyorsan megszületett az első fokú határozat, miszerint a beruházó SSS Group Kft.-t egymillió forintra büntették, és arra kötelezték, hogy telepítse vissza a nádast, a jogerős másodfokú döntésre egy évet kellett várni. A napokban azonban ez is megszületett, és helyben hagyta a korábbi döntést, azaz
az ingatlanbefektetőnek rehabilitálnia kell a területet.

Az SSS Group erről közleményt is kiadott, ebben azt írták a portál szerint, hogy a cég idei legfontosabb célkitűzése a közel egy kilométeres balatoni partszakasz előtti, állami tulajdonban álló balatoni meder és annak részét képező kiirtott nádas illetve környezetének rehabilitációja. Hangsúlyozták, nem a természetkárosítás okozójaként, hanem a terület használójaként azonosította őket a kormányhivatal. A nádirtás ügyében a rendőrség természetkárosítás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen, az eljárás még tart. Az Index eközben úgy értesült, hogy
a vízparton most hatalmas gödröt ástak, ebbe aszfalttörmeléket hordtak, majd azonnal befedték azt fehér murvával.

Azt írják, Balatonakaliban már jó ideje történnek hasonló, természetkárosító ügyek, amik párhuzamosan zajlanak az illegálisan nádtalanított, part menti telkek borsos áron történő értékesítésével. Idén februárban pedig a Balatoni Szövetség (BSz) hívta fel a figyelmet arra, hogy négy év alatt több mint a duplájára nőtt az a terület a Balaton partján, ahonnan kiirtották a nádat az ingatlanok tulajdonosai. A nádas szerepe pótolhatatlan a víztisztítástól a partvédelmen át a biodiverzitás fenntartásáig. Máshol fákat irtanak, amik rontják a telkek kilátását; Zamárdiban éppen a héten derült ki, hogy egy liget több tucatnyi fáját megmérgezték gázolajjal. Az ilyen magánakciók mellett társadalmi egyeztetés nélküli, tömeges fairtással induló beruházások sokasága is zajlik a tó körül, jellemzően NER-közeli cégek kivitelezésében.
Szerző

Orvosok figyelmeztetnek: veszélyes készítményt reklámoznak csalók a nevükben

Publikálás dátuma
2020.02.21. 17:35
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Magyar Kardiológusok Társasága a helyzetet jelezte a szakhatóságnak, és jogi lépések megtételét mérlegeli szakértők bevonásával.
Olyan készítményt árulnak az internetek szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére, amelynek alkalmazása akár életveszélyes állapotot is okozhat - közölte a Magyar Kardiológusok Társasága pénteken. A közlemény szerint
a készítmény reklámja téves kórélettani magyarázatot ad a magas vérnyomás kialakulásáról, a készítménnyel kapcsolatban pedig képtelenségeken alapuló hatásmódot közöl.

A szerek - a reklám szerint - általános értisztító hatásúak és a magas vérnyomás mellett alkalmasak a szív- és érrendszeri betegségek - például az infarktus, a stroke, valamint egyéb érelzáródások - megelőzésére. A reklámokat közvetítő internetes oldalakon - mint írták -
hamisan azt állítják, hogy a szer használatát bizonyos elismert szívsebészek támogatják, és hamisan jelölnek meg magyar - nemzetközileg elismert és országos - intézményeket is, akik a készítmény fejlesztésében közreműködtek.

A társaság felhívta a figyelmet: az anyagi haszonszerzésre irányuló reklámok arra biztatják a betegeket, hogy magas vérnyomásukat a kizárólag a honlapjukon megrendelhető készítménnyel kezeljék, vagyis hogy hagyják el az orvos által előírt terápiát, ez pedig akár életveszélyes állapotot is okozhat. A készítmény továbbá azért is veszélyes, mert bevizsgálatlan, összetétele ismeretlen, illetve különböző oldalakon eltérő növényi összetevőket írnak - tették hozzá.
A társaság a kialakult helyzetet jelezte a szakhatóságnak, és jogi lépések megtételét mérlegeli szakértők bevonásával, továbbá arra kéri a betegeket, hogy internetes tartalmak alapján soha ne kezdjenek vagy hagyjanak abba terápiát háziorvosuk, kezelőorvosuk megkérdezése nélkül.
A Magyar Kardiológusok Társasága nem végez reklámtevékenységet konkrét készítményekkel kapcsolatban és kizárólag szakmai és laikusoknak szóló honlapján keresztül juttat el hiteles és mérvadó ismereteket a bizonyított és biztonságos kezelési lehetőségekről - olvasható a közleményben.
Frissítve: 2020.02.21. 19:56