Terjed a koronavírus Olaszországban is, a WHO szerint gyorsan fogy az idő

Publikálás dátuma
2020.02.21. 19:50
A kép illusztráció, akkor készült, amikor a szakemberek a Vuhanból február elején kiemenkítet olaszokat várták
Fotó: ANSA / AFP
16 olasz fertőzöttről tudni eddig, 250-en kerültek karanténba.
Rövid idő leforgása alatt 16 emberről derült ki Olaszországban, hogy megfertőződött az új koronavírussal, derül ki a Rai News cikkéből. 14 eset lombardiai, ott tíz községben vezettek be izolációs intézkedéseket. 2-en Veneto régióban kaphatták el a betegséget az első tesztek eredményei szerint. Két Padova környéki idős személyről van szó.
A vírust egy Kínából hazatérő illető terjeszthette Olaszországban. A fertőzöttek közül először egy 38 éves férfi fordult orvoshoz csütörtökön: influenzás tünetekkel ment a codognói kórházba február 18-án, majd hazaküldték. Azután tért vissza, hogy rosszabbul lett, állapota jelenleg is súlyos. Elkapta a betegséget terhes felesége, egy ismerőse, akivel focizott, az ismerősének bár-tulajdonos apja, és a bár három vendége is részletezi a Rai.
Mindannyiukat elkülönítették, csak úgy, mint további 250 embert, akik kapcsolatba kerülhettek a betegekkel.

Közülük 149-en ápolók, orvosok és családtagjaik, akik a 38 éves beteg férfival találkoztak. A hatóságok arra kérik azokat, akiken a koronavírusra jellemző tünetek mutatkoznak, hogy ne kórházba menjenek, hanem a 112-es segélyhívó számot hívják. Az olasz egészségügyi minisztérium arra emlékeztet: hasonló járványkitörés történt januárban Németországban is, egy autóipari cég munkatársaihoz köthetően. A hatóságok határozott intézkedéseinek hála, sikerült megfékezni a vírus terjedését. Úgy vélik, ez Olaszországban is sikerülni fog.
Az észak-olaszországi Codogno városkában bezáratták a közintézményeket, éttermeket és kávézókat. A lombardiai Casalpusterlengóban keddig zárva tartanak az iskolák, Castiglione d'Addában pedig a könyvtárak, közhivatalok, tornatermek és szemétlerakók zárnak be.
A római fertőző betegségek kórházában további három fertőzöttet ápolnak, közöttük egy vuhani kínai házaspárt és egy olasz pácienst, akik két heti vírusellenes kezelés után tartósan vírusmentes

WHO: gyorsan fogy az idő

Egyre kevesebb az idő az új koronavírus-járvány nemzetközi elterjedésének megfékezésére, az országoknak gyorsan cselekedniük kell - mondta pénteken Genfben újságíróknak az Egészségügyi Világszövetség (WHO) főigazgatója. Arra kérdésre válaszolva, hogy a COVID-19 vírus okozta iráni és libanoni halálesetekkel fordulópontjához érkezett-e a járvány, Tedrosz Adanom Gebrejeszusz kijelentette: még mindig hisz abban, hogy a járvány megállítható, de hozzátette: gyorsan cselekedni kell, mielőtt kifutunk az időből.
A légzőszervi panaszokat okozó járványban eddig több mint 75 ezren betegedtek meg Kínában és 1150-en 26 másik országban. A WHO adatai szerint a betegségben több mint 2200-en haltak meg Kínában és nyolcan más országokban. 
Az országok eddig nem adtak megfelelő választ a WHO-nak arra a felhívására, hogy segítsék 61,5 millió dollárral a szakosított ENSZ-szervezetnek a COVID-19-cel szembeni világméretű fellépését

- mondta Tedrosz. A kínai helyzettel kapcsolatban megjegyezte, hogy a WHO vezette nemzetközi szakértőcsoport járt Pekingben, Szecsuánban és Kuangtongban, szombaton pedig Vuhanba utazik. Azzal kapcsolatban, hogy Irán elmúlt két napban 18 megbetegedést és 4 halálesetet jelentett be, Tedrosz aggodalmát fejezte ki, és elmondta, hogy a WHO vírusteszteket küld Teheránnak.

"Nem beteg, de vírushordozó"

Izrael ugyancsak bejelentette az első esetet pénteken. A fertőzött nő korábban a Diamond Princess óceánjáró utasa volt, akit a héten evakuáltak Izraelbe, és a visszatérése után állapították meg nála a vírus meglétét. A nő, akinél a vírusteszt pozitív lett, "nem beteg, és nincsen semmilyen tünete, de vírushordozó" - közölte a Tel-Aviv melletti Seba Tel Hasomer kórház fertőző osztályának vezetője, ahol a 11 izraelit két hétre karanténba helyezték.
Az Egyesült Arab Emírségek pénteken jelentette be, hogy két újabb esetet találtak, így a megbetegedések száma 11-re emelkedett. A két új beteg egy fülöp-szigeteki és egy bangladesi állampolgár, akik korábban egy fertőzött kínai állampolgárral érintkeztek. Az emirátusokbeli betegek többsége kínai állampolgár.
Dél-Koreában is iskolákat zártak be és a templomoktól, nyilvános rendezvényektől való távolmaradásra szólították fel az állampolgárokat, miután péntekre két ember halt meg és 204 ember betegedett meg az új koronavírustól. Az esetek száma két nap alatt megnégyszereződött. A kormány válságtanácskozást tartott a járvány miatt. A kormány erőfeszítései a 2,5 milliós lélekszámú Tegura összpontosulnak, ahol kedden jelentették az első megbetegedést, és péntekre a számuk elérte a 152-t, itt történt a két haláleset is.
Frissítve: 2020.02.21. 20:19

Uniós csúcs megállapodás nélkül

Publikálás dátuma
2020.02.21. 18:13

Fotó: KENZO TRIBOUILLARD / AFP
A költségvetési tervezet az ambiciózusabb tábor igényeinek megfelelően csoportosítaná át a forrásokat, a kevésbé fontosnak ítélt területekről elvont pénzek egy részét pedig a tagállamoknál hagyná, így a takarékosságot követelő országok is jobban járnának.
Az első nap eredménytelenül ért véget a következő, hétéves költségvetésről szóló uniós csúcstalálkozón, és a második sem hozott áttörést. A tárgyalások tulajdonképpen már azelőtt elakadtak, hogy igazán elkezdődhettek volna, és emiatt több tagállami vezető adott hangot frusztráltságának. Andrej Babis cseh miniszterelnök például úgy vélekedett, hogy felesleges tovább alkudozni, ha az úgynevezett „takarékos négyes” (Ausztria, Dánia, Hollandia és Svédország) nem hajlandó engedni álláspontjából. Ezek a nettó befizető országok nem szeretnének nemzeti összjövedelmük egy százalékánál többel hozzájárulni a közös kasszához, így számukra elfogadhatatlan az Európai Tanács jelenlegi, ­1,074%-ot előirányzó javaslata. Velük szemben a 17 tagállamból (köztük Magyarországból) álló „Ambiciózus Európa barátai” csoport azzal érvel, hogy az Unió nagyratörő céljaihoz több forrásra van szükség. A két tábor álláspontjai csütörtökön egyáltalán nem közeledtek, ezért Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kora este berekesztette a kormány- és államfők ülését, és éjszakába nyúló különmegbeszéléseken kereste a lehetséges kompromisszumot. A négy- vagy többszemközti tárgyalások pénteken is folytatódtak. A takarékosság pártján álló Angela Merkel német kancellár és az ambiciózusabb büdzséért kardoskodó Emmanuel Macron francia elnök félretette nézetkülönbségeit, és igyekeztek segíteni Michelnek a két oldal közötti közvetítésben. Az egyeztetések annyira elhúzódtak, hogy a tagállami vezetők közös tanácskozása az eredetileg tervezett délelőtt tíz óra helyett csak este 7-kor kezdődhetett el. Ez azonban csak nagyon rövid ideig tartott, s a jelenlévők azt állapították meg, nincs megállapodás, s az Európai Tanács elnökének utolsó költségvetési javaslatáról sem született kompromisszum. A tervezet az ambiciózusabb tábor igényeinek megfelelően csoportosítaná át a forrásokat, a kevésbé fontosnak ítélt területekről elvont pénzek egy részét pedig a tagállamoknál hagyná, így a takarékosságot követelő országok is jobban járnának. A tagállami vezetők órákon át, külön csoportokban tárgyaltak a javaslatról, mindhiába. Ezért várhatóan márciusban újabb rendkívüli csúcsot tartanak a büdzséről. Ám ha ezen dűlőre jutnának, ez is csak részsiker lenne. A költségvetési tervezettel kapcsolatban ugyanis ezenkívül még számos vitás téma hátravan, köztük a Magyarországot leginkább érintő, a fejlesztési pénzek jogállamisági féltelekhez kötése.
Frissítve: 2020.02.21. 20:08

Megint vannak Trump spájzában

Publikálás dátuma
2020.02.21. 18:02

Fotó: Kremlin Press Office / AFP
Az amerikai hírszerzés szerint az oroszok Trump újraválasztásán dolgoznak. Az elnök válaszul lecserélte a hírszerzés igazgatóját.
Donald Trump az eddigi berlini nagykövetet, Richard Grenellt nevezte ki megbízott hírszerzési igazgatónak. A posztot és az alárendelt, viszonylag kicsiny stábot a 2001 szeptember 11-i terrortámadások után hozták létre, hogy összefogják az Egyesült Államok tizenhét, külföldi hírszerzéssel foglalkozó, de gyakran egymással sem kommunikáló szolgálatát. Az eddigi megbízott igazgató, a legutóbbi napokig a végleges kinevezésére váró Joseph Maguire nagyot hibázott: nem akadályozta meg, hogy munkatársa, Shelby Pierson tájékoztassa a kongresszust arról, hogy Oroszország a 2020-as elnökválasztást is manipulálni akarja, mert azt szeretné, ha továbbra is Donald Trump maradna a Fehér Házban. Grenell Trump és az európai szélsőjobboldal lelkes híve, ellenben nincs hírszerzési tapasztalata, korábban konzervatív politikusok szóvivője volt. Végleges kinevezését még a republikánusok sem támogatnák, de erre nincs is szükség, fél évig, vagyis a választási kampány legnagyobb részében megbízottként is betöltheti a pozíciót. Ezzel az elnök az igazságügyi tárca mellett még egy, a végrehajtó hatalomtól bizonyos mértékig hagyományosan független amerikai intézményt próbál a közvetlen ellenőrzése alá vonni. A hírszerzési igazgató, amellett, hogy reggelente az ő irodája tájékoztatja az elnököt a legfontosabb ügyekről, elvben felügyeli az egyes szolgálatok munkáját, ám azok továbbra is önállóan működnek. Amerikai szakértők szerint Trump nincs teljesen tisztában az ügynökségek szerepével, egymás közötti viszonyaikkal és évtizedek alatt kialakult munkakultúrájukkal, különben a szakmán belülről próbált volna a kívánságaira jobban odafigyelő személyt találni. Grenell alatt ugyanis garantáltan lesznek súrlódások és kiszivárogtatások. A hírszerzés világában többek között szókimondásáról ismert Pierson már a törvény által előírt, rendszeres, zárt ajtók mögötti tájékoztatón felbosszantotta a jelenlévő republikánus politikusokat. Utóbbiak azt is megkérdőjelezték, hogy az oroszok 2016-ban beavatkoztak volna, és arra hivatkoztak, hogy Trump keményen fellép a Kreml törekvéseivel szemben. Az elnök a meghallgatás hírének hallatán állítólag tajtékzott, főleg, mert ott volt Adam Schiff a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke is. Trump attól tart, hogy a demokrata párti ellenzék a választási kampányban majd ellene fordítja az általa hevesen tagadott orosz beavatkozást. A napokban Londonban, a Julian Assange pere előtti előzetes bírósági meghallgatáson a Wikileaks-alapító egyik ügyvédje azt mondta, hogy Trump elnöki kegyelmet ígért védencének, ha az hajlandó a nyilvánosság előtt cáfolni az oroszok szerepét a Demokrata Párt szervereinek 2016-os feltörésében. A Trump-kampány és a Wikileaks között feltételezhetően összekötő szerepet játszó Roger Stone-t csütörtökön 40 havi börtönre ítélő bíró indoklásában azt mondta, hogy a republikánus kampánytanácsadó azért bűnös, mert Trumpot védve akadályozta a vizsgálatot, hazudott az eskü alatt tett vallomásában és egy tanú megfélemlítésével is gátolta a tények kiderítését. Az elnök nagyon igazságtalannak nevezte a büntetést és reményét fejezte ki, hogy az új eljárást követelő és nyilván fellebbező Stone végül tisztázza magát. 

Az Egyesült Államok külföldi hírszerzéssel foglalkozó szolgálatai:

Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság (NID) Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) Nemzeti Űrtérképészeti Hírszerző Ügynökség (NGIA) A Pentagon Nemzeti (katonai) Felderítő Ügynöksége Légierő hírszerzés Szárazföldi hadsereg hírszerzés Haditengerészeti hírszerzés Tengerészgyalogság hírszerzés Parti őrség hírszerzés FBI hírszerzési részleg Energiaügyi minisztérium hírszerzés és kémelhárítás  Belbiztonsági minisztérium hírszerzés Külügyminisztérium hírszerzési és elemző részleg Pénzügyminisztérium terrorizmusellenes és pénzügyi hírszerzési részleg Kábítószer-ellenes Hatóság (DEA) hírszerzés