Meghalt az M5-ösön felborult kamion sofőrje (sokkoló fotók)

Publikálás dátuma
2020.02.21. 20:29

Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
Amíg helyszíneltek, az autópálya másik oldalán hat autó szaladt egymásba.
Elhunyt a vezetője annak a kamionnak, amely az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán Újhartyánnál felborult péntek délután. A rendőrség honlapján olvasható közlemény szerint a kamion eddig
tisztázatlan körülmények között borult fel az M5-ös autópálya 43-as kilométerszelvényében.

A műszaki mentés idejére az újhartyáni kihajtót lezárták. A 405-ös főútra Budapest felé az autósok úgy tudnak ráhajtani, hogy az autópályán továbbhaladva a 35-ös kilométerszelvénynél visszafordulnak az M5-ös Szeged felé vezető szakaszára. A kamionbaleset után az autópálya másik oldalán, Budapestről Szeged felé az M5-ös 43-as kilométerszelvényében
újabb baleset történt.

Hat autó rohant egymásba. Személyi sérülés nem történt, de a belső sávot le kellett zárni, Szeged felé már több kilométeres a kocsisor az M5-ösön.
Frissítve: 2020.02.21. 22:09

Fiával együtt kötözte a székhez egy férfi a feleségét

Publikálás dátuma
2020.02.21. 12:18
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Meg akarták ijeszteni az asszonyt.
A Szekszárdi Járási Ügyészség indítványozta annak a 44 éves férfinak a letartóztatását, aki 2019 őszétől többször bántalmazta feleségét - írja az ügyészség. A nyomozás eddigi adatai szerint 2020. február 7-én este, a gyanúsított az egyik közös, még fiatalkorú gyermekükkel együtt azzal az előre megbeszélt céllal, hogy megijesszék, otthonukban egy fotelbe nyomták a sértettet, és gyorskötözővel megkötözték a kezét. Amikor az asszonynak sikerült a gyorskötözőt levágnia magáról, a gyanúsított rátámadt, a földre szorította, és ismét megpróbálta megkötözni. A nő ellenállása miatt ez nem sikerült neki. 
Mivel a gyanúsított a fiát is bevonta a bűncselekmény elkövetésébe, a kapcsolati erőszak bűntette és a személyi szabadság megsértésének bűntette mellett kiskorú veszélyeztetése bűntettének megalapozott gyanúja is terheli.

A házkutatáskor a padláson a szigetelőanyag mögött elrejtve, plédbe csomagolva, egy engedély nélkül tartott fegyvert és lőszereket is találtak a nyomozók, ezeket lefoglalták. Az ügyészség álláspontja szerint a gyanúsított esetében fennállnak a letartóztatás feltételei. A Szekszárdi Járásbíróság nyomozási bírája az ügyészség indítványának helyt adott, és 2020. február 20-án egy hónapra elrendelte a gyanúsított letartóztatását.
Szerző
Frissítve: 2020.02.21. 16:13

A veronai buszbaleset ügyében csak a háziorvost gyanúsítják itthon, aki eltanácsolta a sofőrt a vezetéstől

Publikálás dátuma
2020.02.21. 11:12

Fotó: AFP
Táppénzre vette a sofőrt az orvos.
Miközben Olaszországban pénteken részítéletet hoz a bíróság a veronai busztragédia ügyében, és a magyar sofőrt akár 12 év börtönre is ítélhetik, a magyar háziorvosok attól tartanak, hogy ezentúl a tragikus kimenetelű közúti balesetek után őket is bíróság elé állítják. Itthon csak egy gyanúsítottja lett az ügynek, a sofőr, V. J. háziorvosa, aki a 168 Óra információi szerint táppénzre vette és eltiltotta a vezetéstől a sofőrt, amikor megtudta, hogy egyébként alváscentrumban kezelik.
A lap azt írja, hogy a szakma szerint e körülmény mellett teljesen indokolatlan lett volna eltiltani a sofőrt a vezetéstől.

A vádlottak közül egyedül a sofőr kért gyorsított eljárást, ezért az ítélet csak őt érinti majd, az autópálya tervezéséért és kivitelezéséért felelős mérnökök ügye külön folytatódik még. A tragédia 2017 januárjában történt, 17 ember életébe került. Magyarországon csak a sofőr háziorvosát gyanúsították meg, először 2018 decemberében hallgatta ki foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). Azzal gyanúsítják, hogy bár tudott az autóbuszvezető súlyos alvászavaráról, nem végezte el soron kívül a férfi egészségügyi alkalmassági vizsgálatát. A 168 Óra annak járt utána, valóban elkövethetett-e mulasztást a háziorvos, indokolt volt-e egyáltalán meggyanúsítani, miközben a sofőr, V. J. a nyomozati anyagok szerint alváscentrumban kezeltette alvási apnoéját. A rendőrségi jegyzőkönyvek szerint V. J.-t 2016. február 4-én alvásvizsgáló berendezéssel vizsgálták meg a Honvédkórház Alvásdiagnosztikai Központjában. Az alvászavarát vizsgáló neurológus légzéssegítő készülék állandó használatát írta elő a sofőrnek. Másfél hónapnyi használat után a buszos cég üzemorvosa alkalmasnak találta a vezetésre a férfit. A rendőrségi vallomása szerint az üzemorvos ekkor még nem tudott arról, hogy V. J.-t alvászavarral kezelik. Akkor már egy éve hatályban volt az Emberi és Erőforrási Minisztérium (Emmi) rendelete, ami kötelezően előírja a munkáltató számára az apnoés betegek szűrését. Ez azt jelenti, hogy az nem a háziorvos, hanem az adott cég orvosának elsődleges feladata.
A 168 Óra viszont a nyomozati iratok alapján azt írja, hogy míg a sofőr kezelését az alváscentrumban megkezdték, a háziorvos arra az időszakra táppénzre vette és eltanácsolta a vezetéstől, azaz eleget tett a szakmai protokollnak.

– Az, hogy ki milyen állapotban ül volán mögé, elsődlegesen mindig a sofőr felelőssége kell, hogy legyen. Kivizsgált, kezelt hivatásos sofőrök is vezethetnek. Persze sosincs száz százalékos bizonyosság abban, nem lesz-e rosszul az illető, nem fog-e elaludni  – mondta egy névtelenséget kérő igazságügyi orvosszakértő a lapnak. Hozzátette, hogy ha a sofőrt légsínterápiás eszközzel, CPAP-vel kezelték és használta is, akkor szerinte egyértelműen indokolatlan a jogosítvány korlátozása.
– A jogszabályoknak és rendeleteknek megfelelően, ha egy apnoés beteg alváscentrumban, szomnológustól szakorvosi engedélyt kap, vezethet. A háziorvosok pedig szakorvosi engedélyek alapján bírálnak jogosítványokat, ilyen esetben nem kell másodfokú bizottság felülvéleményezése. Az pedig, hogy egy hosszú külföldi útra milyen leterheltség mellett megy egy sofőr, azaz konkrétan a munkaalkalmassága elbírálása, már foglalkozás-egészségügy, tehát az üzemorvos feladata

– szögezte le a doktor. Miközben a buszos cég üzemorvosát tanúként hallgatták ki, a háziorvos ellen több mint egy éve folyik a gyanúsítotti eljárás. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség azt válaszolta a lap érdeklődésére, hogy továbbra is foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt folyik az eljárás.
Szerző