Előfizetés

Koronavírus: Ausztria nem enged be olasz vonatokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.24. 07:16
Osztrák rendőr a Brenner-hágó közúti határátkelőjében. Képünk illusztráció
Fotó: Angelika Warmuth / dpa Picture-Alliance/AFP
Már a határon állítottak meg egy fertőzötteket is szállító szerelvényt, az osztrákok lezárással védekeznek a járvány ellen.
Az osztrák hatóságok vasárnap felfüggesztették a vasúti átkelést az Olaszországgal közös határon, miután a Velencéből induló, Münchenbe tartó nemzetközi járaton két utasnál a fertőzés tüneteit állapították meg az új koronavírussal. Karl Nehammer osztrák belügyminiszter az ORF állami rádió szerint bejelentette: az Eurocity 86-os járat részét képező olaszországi vonatot vasárnap este még a határ olaszországi oldalán állították meg, miután két női utasnál a fertőzés jelei mutatkoztak. A szerelvény mintegy háromszáz utassal vesztegel a határon, ők a hírek szerint szabadon mozoghatnak olasz területen.A hírügynökségi jelentések szerint maga az olasz vasúti társaság tájékoztatta a megbetegedés tüneteiről az osztrák államvasutakat (ÖBB), amely internetes honlapján azt írta, hogy a Brenner-hágó jelenleg zárva van a vasúti forgalom előtt. Ausztria legdélibb tartományának, Karintiának a helyi vezetése a nap folyamán korábban azt javasolta a lakosoknak, hogy ne utazzanak a két észak-olasz tartományba, Lombardiába és Venetóba, ahol vasárnaptól az olasz hatóságok rendkívüli korlátozó intézkedéseket vezettek be a járvány terjedése miatt -írja az MTI. 
Az olasz hadsereg alakulatai ellenőrzik a vasárnaptól kéthetes vesztegzár alá helyezett észak-olaszországi önkormányzatokból kivezető utakat;az érintett térségben leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést, valamint kaszárnyákat készítettek elő, ahol a fertőzés esetleges terjedésével további embereket tudnak karanténba helyezni.

Lombardiában vasárnap egy újabb koronavírusos beteg vesztette életét, aki súlyos rákbetegségben szenvedett, ezzel háromra emelkedett az olasz halálos áldozatok száma. E tartományban 90-re emelkedett az új koronavírus fertőzöttjeinek száma, az itt azonosított újabb fertőzöttekkel országosan 130 fölé emelkedett a koronavírusos esetek száma. A fertőzés másik gócpontjában, Veneto tartományban a korábbi 17-ről már 24-re nőtt a betegek száma, Emilia Romagnában 9, Piemontéban 6, Lazióban 2 fertőzött van.

Koronavírus – Hazaszállították a brit utasokat a Diamond Princessről, négy ember fertőzött közülük

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.23. 21:19

Fotó: EyePress News / AFP
A betegeket a karanténból a brit állami egészségügyi ellátó szolgálat egyik kórházi elkülönítőjébe szállították kezelésre.
Négyen fertőződtek meg az új típusú koronavírussal azok közül, akiket a Japán partjainál veszteglő Diamond Princess óceánjáró utasai közül Nagy-Britanniába szállítottak – közölték vasárnap a brit hatóságok. A koronavírus-fertőzés miatt Jokohamánál vesztegzár alá vont hajóról szombaton harminc brit és két ír állampolgár utazott Nagy-Britanniába. A repülőgép, amelyet a brit kormány bérelt, egy angliai légitámaszponton szállt le, és az utasokat busszal az Északnyugat-Angliában, Liverpool közelében kialakított egyik karanténba szállították. Chris Whitty, az angol tisztiorvosi szolgálat vezetője, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója vasárnap esti tájékoztatásában közölte, hogy a Japánból Angliába szállított csoport tagjai közül négynek a szervezetében mutatták ki a hivatalosan COVID-19 névvel jelölt vírustörzs jelenlétét. A fertőzötteket a karanténból a brit állami egészségügyi ellátó szolgálat (NHS) egyik kórházi elkülönítőjébe szállították kezelésre. Ezzel 13-ra emelkedett a Nagy-Britanniában eddig kimutatott koronavírus-fertőzések száma. A Diamond Princess óceánjárón 3771-en utaztak, és csaknem húsz százalékuk fertőződött meg az új koronavírussal; hárman meghaltak. A hajó utasai közül további négy brit állampolgár szervezetében mutatták ki a vírust, de őket Japánban kezelik. Egy idős brit házaspárnál a család vasárnapi tájékoztatása szerint tüdőgyulladás alakult ki a fertőzés következtében. A brit egészségügyi minisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában eddig összesen 6324 embert vizsgáltak meg, és a Japánból hazatért fertőzöttek vasárnapi azonosítása előtt kilenc páciens szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét. A négy újabb fertőzöttel együtt emelkedett tizenháromra az igazolt nagy-britanniai koronavírus-fertőzéses esetek száma. Vasárnap távozhatott az egyik nagy-britanniai karanténból 118 brit állampolgár, akiket a kormány szervezésében a járvány gócpontjának számító kínai Vuhan városából szállítottak haza az elmúlt hetekben. Őket a dél-angliai Milton Keynes város konferenciaközpontjában kialakított karanténban tartották megfigyelés alatt két hétig, de egyikük szervezetében sem mutatták ki az új koronavírus jelenlétét.

Koronavírus: újabb beteg halt meg Olaszországban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.23. 21:11
CoronaVirus Emergency In Milan
Fotó: Andrea Diodato / Andrea Diodato/NurPhoto
Már három halálos áldozata van a járványnak Észak-Olaszországban.
Vasárnap délelőtt már száz körül járt a koronavírussal diagnosztizáltak száma Észak-Olaszországban, és halálos áldozatai is vannak a járványnak. Giulio Gallera, Lombardia népjólétügyi tanácsosa közölte, hogy vasárnap meghalt a harmadik beteg is, egy idős, rákbeteg asszony Crema városából - derül ki a Reuters cikkéből, a hírt az Index vette észre.
Az első észak-olaszországi beteg, aki meghalt, egy hetvenes éveiben járó férfi volt. A második áldozat egy szintén idősebb nő, órákkal később hunyt el. Olasz fegyveres erők katonái ellenőrzik a vasárnaptól kéthetes vesztegzár alá helyezett észak-olaszországi önkormányzatokból kivezető utakat. A térségben leállították a tömegközlekedést, valamint kaszárnyákat készítettek elő, ahol további embereket tudnak karanténba helyezni. Giuseppe Conte miniszterelnök éjszaka jelentette be a rendkívüli intézkedésekhez szükséges törvényerejű lépéseket, amelyek Venetóban 3500 embert, Lombardiában pedig majdnem 47 ezer lakost érintenek. Hasonló intézkedést eddig csak terrorista veszély esetén rendeltek el Olaszországban. Aki megszegi az előírásokat, és kilép a lezárt területekről, több mint 200 eurós pénzbírságot és három hónapig terjedő börtönt kaphat. A Külgazdasági és Külügyminisztérium az észak-olaszországi utazást tervezőknek a járvány miatt azt javasolja, hogy a látogatásról csak alapos megfontolás és mérlegelés után döntsenek.